Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Περί τουρισμού και υποδομών

Προορισμός όχι μόνο καλοκαιρινός, αλλά και φθινοπωρινός, ενίοτε και… χειμωνιάτικος, είναι η παλιά πόλη των Χανίων. Τόσο μέσα από γκρουπ όσο και μεμονωμένα, Ελληνες και ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι επιλέγουν για τις διακοπές τους πιο… ήσυχες εποχές, έχουν τα Χανιά μέσα στους υποψήφιους προορισμούς. Λειτουργούν περισσότερο ως σύγχρονοι περιηγητές καθώς ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν περισσότερο την ιστορία, τον πολιτισμό και την πραγματική ζωή της πόλης.
Οπως η παρέα ξένων επισκεπτών που προ ημερών με θαυμασμό παρατήρησε, εν μέσω φθινοπωρινού περιπάτου, αλλά και φωτογράφισε τη σωζόμενη βενετσιάνικη επιγραφή στην πύλη του Μεγάρου Ρενιέρη. Οπως οι τουρίστες που φωτογράφισαν αλλά και φωτογραφήθηκαν στο παλιό λιμάνι με φόντο τον φάρο αλλά και μπροστά από παλιά κτήρια της Ζαμπελίου και της Θεοτοκοπούλου. Οπως εκείνους που είδαμε να δοκιμάζουν παραδοσιακές γεύσεις σε ταβέρνα της παλιάς πόλης εν μέσω συζήτησης για την ιστορία και τον πολιτισμό των Χανίων ή κάποιους άλλους που έπιναν το ποτό τους σε ένα ήσυχο μαγαζί της παλιάς πόλης. Πάντα, η παλιά πόλη κέντριζε το ενδιαφέρον επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Και κυρίως τότε που άδεια από το πλήθος, μέσα στη δική της μοναξιά, ανέδυε άλλα χρώματα, χειμωνιάτικα.
Ομως, τώρα δεν είναι μόνο η παλιά πόλη που προσελκύει φθινοπωρινούς επισκέπτες. Μια κυριακάτικη βόλτα σε χωριά στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων, από τον Αποκόρωνα και τα Κεραμειά μέχρι τον Πλατανιά, το Κολυμπάρι, την Κίσαμο, το Σέλινο και τα Σφακιά, φανερώνει πως ο λεγόμενος αγρο-τουρισμός και ο αγροτοδιατροφικός τομέας, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και την προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών όλο το χρόνο.
Αλλά, οι προσπάθειες αυτές για να καρποφορήσουν ουσιαστικά, θα πρέπει οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς να δουν, επιτέλους, και το θέμα των υποδομών αλλά και της αποκατάστασης προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον Νομό. Υποδομών -όπως βελτίωση του φωτισμού και πινακίδες στους δρόμους, καθαριότητα, πεζοδρόμια, κ.ά.- που όταν φτιαχτούν θα διευκολύνουν όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και -κυρίως- τους μόνιμους κατοίκους που θα δουν την ενδοχώρα να ομορφαίνει και τη ζωή τους να βελτιώνεται…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/11/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/peri-tourismou-ke-ipodomo-n/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου