Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Διεθνείς διακρίσεις για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Διεθνή διάκριση πέτυχε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης (ΕΔΣΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη μελλοντική διαχείριση της κυκλοφορίας των αυτοκινητόδρομων, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά και μαζικά νέα αυτοματοποιημένα οχήματα και διασυνδεδεμένα ηλεκτρονικά
συστήματα.
H προοπτική αυτή δεν είναι μακρινή καθώς ήδη στα Τρίκαλα έχουν κτκλοφορήσει τα πρώτα οχήματα χωρίς οδηγό στο πλαίσιο άλλου προγράμματος.
Η διάκριση αφορά το πρόγραμμα TΡΑΜΑΝ21 (2013-2018), κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη βασικών μεθόδων και εργαλείων για την μελλοντική έρευνα και πρακτική της μοντελοποίησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμων. Το πρόγραμμα εστιάζεται ιδιαίτερα στην παρουσία πολυποίκιλων συστημάτων αυτοματισμού και
διασύνδεσης οχημάτων, μερικά από τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα, ενώ πολύ περισσότερα αναμένεται να εμφανιστούν σταδιακά στους δρόμους στις επόμενες δεκαετίες.
Το πρόγραμμα TΡΑΜΑΝ21 τιμήθηκε από το παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) στην κατηγορία Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Συγκεκριμένα, το ΙΕΕΕ απένειμε το βραβείο «Outstanding ITS Application Award»  στον καθηγητή Μάρκο Παπαγεωργίου και την ομάδα TRAMAN21 για την συνεισφορά τους στον τομέα “Συστήματα Αυτοματισμού και Διασύνδεσης Οχημάτων και Εφαρμογές”. Το βραβείο παρέλαβε προ ημερών ο Aν. Kαθ. Ιωάννης Παπαμιχαήλ στη διάρκεια ειδικής τελετής στο πλαίσιο του συνεδρίου «21st IEEE International Conference on Intelligent Transportation Systems» στο Μάουϊ, Χαβάη, στις ΗΠΑ.
Κάποια αρχικά αποτελέσματα του προγράμματος βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή πεδίου σε αυτοκινητόδρομο της Μελβούρνης (Αυστραλία), ενώ πιο προηγμένα εργαλεία εξετάζονται πειραματικά με στόχο πιθανή μελλοντική εφαρμογή σε ξεχωριστές υλοποιήσεις σε Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία και Κίνα.
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Επιπλέον, στο ίδιο συνέδριο απονεμήθηκε το 2ο βραβείο καλύτερης διεθνώς διδακτορικής διατριβής 2018 σε Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στην Δρ. Μαρία Κοντορινάκη, διδάκτορα του Εργαστηρίου και τώρα Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Μάλτας για τη διδακτορική διατριβή «Advanced Nonlinear Control Concepts for Freeway Traffic Networks» (“Ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων ελέγχου σε μη γραμμικά συστήματα κυκλοφοριακής ροής”).
Σημειώνεται πως το 1ο βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής 2018 απέσπασε η Δρ. Anahita Jamshidnejad από το Delft University of Technology της Ολλανδίας, η οποία είχε επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής το ΕΔΣΠ για δύο μήνες και ο καθηγητής Μάρκος Παπαγεωργίου ήταν συνεπιβλέπων της διδακτορικής της διατριβής.
Σημειώνεται πως ο κ. Παπαγεωργίου ανακηρύχθηκε Life Fellow του IEEE από την 1η Ιανουαρίου 2019.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/11/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diethnis-diakrisis-gia-politechnio-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου