Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Εξελίξεις και ερωτήματα

Οι εξελίξεις στους τομείς της οικονομίας, της έρευνας και της ενέργειας με επίκεντρο την Κρήτη τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό. Οι πολίτες παραμένουμε θεατές σε αποφάσεις και ανακατατάξεις που συμβαίνουν στη γειτονιά μας.
Χαρακτηριστικά σημειώνουμε:
• Προχωρούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.
• Προωθείται ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Ιταλία που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, «θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης και της Πελοποννήσου».
• Στο δίκτυο φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) αναμένεται να συνδεθεί η Κρήτη μέχρι το 2021, με το νησί να βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο.
• Στο επίπεδο της έρευνας και της καινοτομίας, ο αν. Υπουργός Παιδείας, Κ. Φωτάκης, ανέφερε σε εκδήλωση στο Ηράκλειο ότι με τη βοήθεια ενός νέου υπερταμείου θα στηριχθούν νέοι επιστήμονες και καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Κρήτη γιατί έχει μεγάλη συγκέντρωση ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού και υπάρχει μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα.
Είναι προφανές ότι η Κρήτη διαδραματίζει, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ μέσα από τα εκπαιδευτικά της Ιδρύματα (ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο) αποτελεί κέντρο έρευνας και γνώσης.
Ωστόσο, δεν παύει, με αφορμή αυτόν τον ρόλο της Κρήτης στις σύγχρονες εξελίξεις να γεννιούνται και ερωτήματα όπως: Πώς το παραγωγικό μοντέλο που τώρα αναπτύσσεται μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και να δώσει απάντηση στον εφιάλτη της ανεργίας που ταλανίζει και τους νέους του νησιού μας; Πώς μπορεί να διασυνθεθούν, η έρευνα, η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός με τον αγροτικό τομέα αλλά και τον κόσμο της εργασίας στο νησί; Πώς, εν τέλει, θα ωφεληθεί, η τοπική οικονομία; Οι εξελίξεις που προδιαγράφονται θα είναι προς όφελος της κοινωνίας η οποία διά των εκπροσώπων της θα έχει λόγο για το μέλλον που διαμορφώνεται στο νησί μας;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/6/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/exelixis-ke-erotimata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου