Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Προτάσεις για τους δασικούς χάρτες από ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων

Επανεξέταση των αναρτημένων και υπό ανάρτηση δασικών χαρτών αλλά και 8μηνη περίοδος για την υποβολή αντιρρήσεων, ζητούν σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Δικηγόρος Σύλλογος Χανίων. Oπως εξηγούν, οι προτάσεις που διατυπώνουν, εν όψει της ανάρτησης των δασικών αρχών για τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου, έχουν σκοπό «η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών της επικράτειας να γίνει φιλικότερη προς τον πολίτη και να κατοχυρώσει σύντομα και με αδιαμφισβήτητο τρόπο τη δημόσια δασική περιουσία». Αφορμή αποτέλεσε η σχετική ημερίδα που οργάνωσαν τον Μάιο, παρουσία του υφυπουργού. Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς προτείνουν και επισημαίνουν:
«•Επανεξέταση των ήδη αναρτημένων και οι υπό ανάρτηση Χαρτών, ενσωματώνοντας τα χωρικά δεδομένα που διαθέτουν διάσπαρτα οι υπηρεσίες του Δημοσίου και δύνανται να εξαιρέσουν αυτόματα τις εκτάσεις αυτές από την ανάγκη υποβολής αντιρρήσεων (Σχέδια Πόλης, οικισμοί, οικιστικές πυκνώσεις & αυθαίρετοι οικισμοί, αναδασμοί, ανταλλάξιμα, γεωργικοί κλήροι, γεωργικές εκτάσεις εντός αναδασωτέων κλπ)». Οπως υποστηρίζουν, η επανεξέταση δεν θα επηρεάσει το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, «αφού η πρόληψη άσκοπων λαθών μέσα από τον καλύτερο συντονισμό των φορέων υλοποίησης στα πλαίσια ρεαλιστικότερων χρονοδιαγραμμάτων θα αποτρέψει μελλοντικές διορθώσεις και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση υποβολής πρόδηλα βάσιμων αντιρρήσεων, ώστε θα διευκολυνθεί σε δεύτερο χρόνο και το έργο των Επιτροπών Αντιρρήσεων». Σε περίπτωση αδυναμίας της ΥΔΟΜ να παράσχει τα παραπάνω στοιχεία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, ζητούν «να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να βρεθεί τρόπος για να σταλούν τα περιγράμματα από όπου υπάρχουν (Δήμοι, Κτηματολόγιο, Γεωργική Υπηρεσία) και να πιεστούν οι Υπηρεσίες να τα δώσουν ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες μηχανικοί (πχ. μέσω ΤΕΕ)».
•Παρά την δοθείσα παράταση των 131 ημερών ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων, είναι, όπως υποστηρίζουν, «πρακτικά αδύνατη από τεχνικής άποψης η συλλογή των δικαιολογητικών εντός προθεσμίας (σύνταξη τοπογραφικών, τεχνικές αναλύσεις και νομικές εκθέσεις, εξεύρεση παλαιών τίτλων από υποθηκοφυλακεία κλπ)». Προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα για τουλάχιστον 8-μηνη περίοδος υποβολής αντιρρήσεων από την ημερομηνία ανάρτησης. Υποστηρίζουν ότι η παράταση αυτή είναι «εύλογη λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς παρατάσεις που δίδονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι Δασικοί Χάρτες έχουν αναρτηθεί».
•Ζητούν «να γίνει επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια εξέτασης των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Επιτροπές που θα συσταθούν» και «εκπροσώπηση του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας στις εν λόγω τεχνικές Επιτροπές όταν αυτές συσταθούν». Επίσης «να μπορούν να εξεταστούν και άλλα τεκμήρια χρήσης (συμβόλαια, φωτογραφίες, μαρτυρίες κλπ) και όχι μόνο οι δυο καθοριστικές ημερομηνίες».
•Προτείνουν την «ενθάρρυνση της Διοίκησης για συνδυαστική χρήση των αεροφωτογραφιών του 1945 και του 1960, ενόψει της διαφοροποιημένης ποιότητας μεταξύ των αναφορικά με την ευκρίνεια τους και διάθεση των αεροφωτογραφιών (πχ μέσω ΟΚΧΕ) στους μηχανικούς χωρίς κόστος, ανεξάρτητα της μορφής αυτών». Επισημαίνουν «ότι ο Νομός Χανίων είναι η τελευταία περιοχή της Ευρώπης από τη οποία αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μήνες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα καλλιέργειας κατά το κρίσιμο έτος 1945».
•Ζητούν «να εξεταστεί η δυνατότητα να θεσπιστεί υλική και τοπική αρμοδιότητα των Διοικητικών Πρωτοδικείων για τις διαφορές που αναφύονται από την εφαρμογή του Ν.4389/2016». •Προτείνουν «να επισημανθεί εμφατικά στις αρμόδιες υπηρεσίες το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κρήτης επί δασικών και χορτολιβαδικών εδαφών στο νησί, το οποίο επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στον βασικό νόμο 998/1979, για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων». Εξηγούν ότι στο άρθρο 62 του συγκεκριμένου νόμου «ορίζεται ότι επί πάσης φύσεως αμφισβητήσεων, ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου και φυσικού ή νομικού προσώπου εξαιρείται ο ιδιώτης από το βάρος αποδείξεως. Διότι ναι μεν αντικείμενο του νόμου είναι ο χαρακτήρας (δασικός ή μη) μιας έκτασης και όχι τα εμπραγμάτα δικαιώματα επί αυτής, πλην όμως στην διοικητική πρακτική ενόψει της κατά τεκμήριο μη ευκρίνειας των αεροφωτογραφιών του 1945 έχει επικρατήσει η νοοτροπία ότι διά του χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής διασφαλίζεται η περιουσία του Δημοσίου, οπότε ισχύει ένα άτυπο κριτήριο: «εν αμφιβολία δάσος». Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι στην Κρήτη υπεβλήθησαν χιλιάδες νομικά ατεκμηρίωτες ενστάσεις των Διευθύνσεων Δασών στην Κτηματολόγιο Α.Ε.», αναφέρουν.
Την επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος του Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Σπ. Σοφιανός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Ι. Δασκαλάκης, κοινοποίησαν στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, στον Υφυπουργό Υποδομών Νικόλαο Μαυραγάνη, στον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, στα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, στους Δήμους Χανίων – Ρεθύμνου και στα ΜΜΕ.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 12/6/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protasis-gia-tous-dasikous-chartes-apo-tee-ditikis-kritis-ke-dikigoriko-sillogo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου