Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες το φαράγγι της Σαμαριάς

“Μαγνήτης” για τους επισκέπτες  είναι το φαράγγι της Σαμαριάς.
Σύμφωνα με έρευνα, ο Εθνικός Δρυμός αποτελεί βασικό λόγο που πολλοί τουρίστες επιλέγουν τα Χανιά για τις διακοπές τους με όποια οφέλη αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Μάλιστα, οι περισσότεροι επισκέπτες  δηλώνουν αρκετά ευχαριστημένοι από την επίσκεψη στη Σαμαριά, θα ήθελαν όμως την ύπαρξη γιατρού, τη βελτίωση του μονοπατιού, των τουαλετών και των συγκοινωνιών, αλλά κυρίως να παραμείνει το μέρος όπως
είναι, φυσικό και χωρίς πολλές παρεμβάσεις.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα έρευνας του Μ.Α.Ι.Χ., σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και τη Διεύθυνση Δασών, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 2ης συμμετοχικής διεργασίας που οργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη Χώρα Σφακίων λόγω της πιλοτικής δράσης “A snorkel on the mountain” του προγράμματος “Mediterranean Experience of Eco-Tourism”.
Η  παρουσίαση έγινε από τον Γεώργιο Φακωτάκη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Μ.Α.Ι.Χ. Η έρευνα που πραγματοποίησε το Μ.Α.Ι.Χ., σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, είχε θέμα “Τουρισμός στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς: επιπτώσεις στην τοπική οικονομία”.
Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εθελοντές του Φορέα Διαχείρισης μέσω 1.100 προσωπικών συνεντεύξεων σε επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κατά τη σεζόν του 2013. Οι στόχοι της έρευνας ήταν να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις από τον τουρισμό στην τοπική οικονομία, να υπολογίσει την τουριστική δαπάνη και πώς αυτή κατανέμεται στους διάφορους τομείς της οικονομίας και να σχηματίσει το προφίλ του επισκέπτη της Σαμαριάς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
«Κατά τους μήνες που ήταν ανοιχτό το φαράγγι τη σεζόν του 2013, από τέλη Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, το επισκέφθηκαν 136.645 άτομα. Ο πιο δημοφιλής μήνας ήταν ο Αύγουστος με 29.238 επισκέπτες ακολουθούμενος από τον Σεπτέμβρη με 27.407 και τον Ιούλη με 27.100. Οι επισκέπτες ήταν κυρίως νέοι σχετικά σε ηλικία με 41,1% μεταξύ 20 και 35 χρονών και 30,9% μεταξύ 36 και 50 και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Τα κύρια στοιχεία που τράβηξαν τους επισκέπτες στα Χανιά ήταν το κλίμα και η φυσική ομορφιά της περιοχής με 80,9% και 82,3% των επισκεπτών να τα θεωρούν «πολύ σημαντικά». Οι τιμές, οι οποίες θεωρούνται κανονικές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, το τοπικό φαγητό και οι αρχαιολογικοί χώροι ακολουθούν με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά. Η διασκέδαση σε μπαρ, ντίσκο και λοιπά επηρέασε τους επισκέπτες πολύ λιγότερο. Οι επισκέπτες είναι καλά πληροφορημένοι για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και τα προστατευόμενα ήδη που φιλοξενεί, κυρίως από το Ιντερνέτ και φίλους / συγγενείς που έχουν ήδη επισκεφτεί την περιοχή».
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα, πάντα, με την παρουσίαση που έκανε ο κ. Φακωτάκης:
«Τα οφέλη στην οικονομία των Χανίων από τον τουρισμό που προσελκύει το Φαράγγι της Σαμαριάς γίνονται εμφανή όταν εξετάσουμε πόσοι από τους επισκέπτες ήρθαν στα Χανιά εξαιτίας της ύπαρξης της Σαμαριάς. Στη σχετική ερώτηση 16,6% απάντησε ότι επηρεάστηκε «καθοριστικά» από τον Εθνικό Δρυμό στην επιλογή του και 23,9% απάντησε ότι επηρεάστηκε «πάρα πολύ». Ένα αθροιστικό ποσοστό 40,5% των επισκεπτών της Σαμαριάς λοιπόν επισκέφτηκε τα Χανιά εξαιτίας του Εθνικού Δρυμού και κατά πάσα πιθανότητα θα επέλεγε διαφορετικό προορισμό αν δεν υπήρχε το φαράγγι. Συνυπολογίζοντας τη διάρκεια διαμονής αυτών των επισκεπτών, από τη σχετική ερώτηση της έρευνας, τον μήνα της επίσκεψης και το μέσο κόστος διανυκτέρευσης ανά μήνα, προκύπτει ένα άμεσο όφελος για τα ξενοδοχεία του Νομού των Χανίων της τάξης των 20.753.714,65 €.
Βάσει στοιχείων για τη μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών, εξαιρουμένης της διαμονής, προκύπτει επιπρόσθετο άμεσο όφελος για τις λοιπές επιχειρήσεις των Χανίων της τάξης των 29.265.000 € που οφείλονται στην ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Για τα ξενοδοχεία της Αγίας Ρουμέλης τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες αποχωρούν αυθημερόν και μόνο το 16,2% των επισκεπτών δήλωσε ότι σκοπεύει να διανυκτερεύσει στην περιοχή μετά που θα διασχίσει το φαράγγι. Αντίθετα για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αφού 81,1% των επισκεπτών δήλωσαν ότι σκοπεύουν ή ίσως σκοπεύουν να γευματίσουν στην περιοχή. Τα παραπάνω στοιχεία μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε άμεσα οικονομικά οφέλη για τα ξενοδοχεία της Αγίας Ρουμέλης της τάξης των 539.910 €. Για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια η άμεση οικονομική επίπτωση αγγίζει το 1.329.829 €.
Το πιο δημοφιλές μεταφορικό μέσο για να φτάσουν οι επισκέπτες στην είσοδο του φαραγγιού ήταν λεωφορείο κάποιου τουριστικού πρακτορείου ακολουθούμενο από λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Τα άμεσα οικονομικά οφέλη για τον τομέα των μεταφορών υπολογίζονται σε 1.576.833 € για τουριστικά πρακτορεία των Χανίων, 607.707 € για το ΚΤΕΛ και 1.503.095 € για εισιτήρια του πλοίου από την Αγία Ρουμέλη. Άλλες δαπάνες των επισκεπτών περιλαμβάνουν 336.146 € για νερό και σνακ και 1.298.127 € για ορειβατικό εξοπλισμό από επιχειρήσεις των Χανίων. Η συντριπτική πλειονότητα δηλώνουν αρκετά ευχαριστημένοι από την επίσκεψη στη Σαμαριά και προτίθενται να προτείνουν σε φίλους τους να την επισκεφτούν και αυτοί. Παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση του Δρυμού περιλαμβάνουν την ύπαρξη γιατρού στη Σαμαριά, τη βελτίωση του μονοπατιού, των τουαλετών και των συγκοινωνιών. Η πιο συχνή πρόταση - παρατήρηση όμως στη σχετική ερώτηση είναι το να παραμείνει το μέρος όπως είναι, φυσικό και χωρίς πολλές παρεμβάσεις, πράγμα που δείχνει για άλλη μια φορά την ικανοποίησή τους από την εμπειρία που αποκόμισαν».
(21/10/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/polos-elxis-samaria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου