Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Αυθαίρετα δημοτικά κτήρια

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η είδηση μοιάζει απίστευτη αλλά είναι αληθινή: περισσότερα από 200 δημοτικά κτήρια στα Χανιά δεν έχουν οικοδομική άδεια. Δηλαδή είναι αυθαίρετα. Προφανώς δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Ούτε έχουν πληρώσει πρόστιμο αυθαιρέτων.
Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαριδάκη που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα” την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου αναφέρει:
«Αγώνα δρόμου, για την τακτοποίηση πάνω από 200 δημοτικών κτηρίων που δεν έχουν οικοδομική άδεια, μεταξύ των οποίων το Δημαρχείο Χανίων, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, παλιά κοινοτικά καταστήματα κ.ά., δίνει ο Δήμος Χανίων προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου 4178 του 2013 που εκπνέει στις 6 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν τακτοποιήσει περίπου 50 κτήρια, μεταξύ των οποίων και κάποια καινούργια που διέθεταν οικοδομική άδεια από κατασκευής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του Δήμου, ο όγκος της δουλειάς για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι τεράστιος και εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας με κάποιον θεσμικό φορέα ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες που δίνει ο νόμος».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, μέχρι το 1994 για τα δημόσια κτήρια δεν απαιτούνταν η έκδοση οικοδομικής άδειας, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στον Δήμο Χανίων περισσότερα από 200 δημοτικά κτήρια που στερούνται οικοδομικής άδειας.
Επίσης, στην περίπτωση να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της τακτοποίησης, αμέσως μετά οι Δήμοι θα βρεθούν μπροστά σε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η στατική επάρκεια, η πυρασφάλεια κ.λπ. των δημοτικών, τακτοποιημένων, κτηρίων.
Με άλλα λόγια, πιθανώς τα κτήρια αυτά να μην διαθέτουν στατική επάρκεια και σύγχρονη πυρασφάλεια. Επιπλέον, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου γιατί μετά το 1994 που άλλαξε η νομοθεσία δεν φρόντισε για τη νομιμοποίηση των κτηρίων;
Αν ο παραβάτης δεν ήταν ο Δήμος αλλά οι πολίτες, θα είχαν υποστεί τις συνέπειες από το κράτος.
Οταν, ωστόσοι. περισσότερα από 200 δημοτικά κτήρια δεν έχουν άδεια, δηλαδή είναι αυθαίρετα, έστω κι αν ανεγέρθηκαν προ του 1994, τι πρέπει να πει ο πολίτης που καλείται να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα για αυθαίρετα ή ΕΝΦΙΑ για νόμιμα;
Και το πρόβλημα, προφανώς, δεν αφορά μόνον τα Χανιά αλλά αγγίζει όλη την Ελλάδα.
(Χανιώτικα νέα - 10/10/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/afthereta-dimotika-ktiria/
•Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ: http://www.haniotika-nea.gr/dimotika-ktiria-choris-adia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου