Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2014 στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Μια μοναδική εμπειρία για μαθητές Δημοτικού αποτελεί η Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2014 την οποία διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης προσκαλεί τα παιδιά Δημοτικού και τους γονείς τους στην εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2014» στo Κτήριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, στα Κουνουπιδιανά.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα αποκτήσουν ρόλους μικρών επιστημόνων, συμμετέχοντας στην εκτέλεση εντυπωσιακών πειραμάτων, με στόχο την κατανόηση βασικών αρχών των Φυσικών Επιστημών. Με τη βοήθεια και την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού και εθελοντών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν μέσω της βιωματικής διαδικασίας και με ασφάλεια, την «μαγεία» της Βιολογίας, της Φυσικής, της Χημείας και της Μηχανικής. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στα περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  πειράματα Φυσικά …φυσικής, να ζήσουν την μαγεία της Χημείας, να «δουν» την Λάμψη στο Σκοτάδι,  να ανακαλύψουν τον κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας, να «ακούσουν» το ραδιόφωνο του Μέλλοντος, να γελάσουν με τον Ψηφιακό Καραγκιόζη, να ταξιδέψουν με τα Ρομποτικά Αυτοκίνητα, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα Ενέργειας & Περιβάλλοντος, να γίνουν Γεωεπιστήμονες και Ερευνητές των φυτών, να μαστορέψουν με τον  Μπομπ τον Μάστορα, να δημιουργήσουν μικρές κατασκευές  στους Εκπαιδότοπους μέσα από την γνωριμία τους με την Ρομποτική Αρχιτεκτονική.
Οι διαδραστικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν θα υπηρετούν μία εποικοδομητική διδακτική προσέγγιση με στόχο την "ανακάλυψη", την “κατασκευή” νέας γνώσης και την καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση “Junior Επιστήμονες 2014” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές των Δημοτικών σχολείων του νομού Χανίων.
Οι χώροι του Κτηρίου Επιστημών είναι διαμορφωμένοι κατά τρόπο που να διευκολύνεται η μετακίνηση των παιδιών, ενώ οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης έχουν λάβει ειδική μέριμνα για το σκοπό αυτό ώστε όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι. Επίσης, έχει προβλεφθεί ειδική ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσει τα παιδιά  που το επιθυμούν και τους συνοδούς τους καθʼ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα μετατρέπονται σε μικρούς επιστήμονες χωρίζονται θεματικά στα κάτωθι:
•Τα ζουζούνια (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής & Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας).
•Ερευνητές των φυτών  (Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας).
•Φύση και Φυσική & Φυσικά...Φυσική (Εργαστήριο Δομής της Ύλης και Φυσικής Λέιζερ & Ομάδα Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας).
•Πειραματική Φυσική στην καθημερινή ζωή (Εργαστήριο Πειραματικής Φυσικής).
•Λάμψη στο σκοτάδι (Εργαστήριο Υδατικής Χημείας).
•Πειράματα Χημείας (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Οργανικής Χημείας).
•Ενέργεια - Περιβάλλον - Υπολογιστικά Μαθηματικά (Εργαστήριο Γεωστατιστικής).
•Η Γη με τα μάτια της Τεχνολογίας (Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών – Μονάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων).
•Αυτόνομα Ρομποτικά Οχήματα και Σκάφη (Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής).
•Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Χαμηλής Κατανάλωσης-Μηδενικών Ρύπων (Διατμηματικό  Εργαστήριο Εργαλειομηχανών).
•Ρομποτική Αρχιτεκτονική (Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων).
•Εκπαιδότοποι (Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων).
•Ψηφιακό Θέατρο Σκιών  (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων).
•Τρισδιάστατη Εικονική Πραγματικότητα (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων).
•Τα ραδιόφωνα του μέλλοντος (Eργαστήριο Τηλεπικοινωνιών).
•Μπόμπ ο Μάστορας (Εργαστήριο Μικροεπεξεργαστών και Υλικού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου