Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ερχεται το "Ιντερνετ των πραγμάτων"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Το Ίντερνετ των πραγμάτων, όπου κάθε ηλεκτρονική συσκευή θα είναι προσβάσιμη και αναγνωρίσιμη με μοναδικό τρόπο μέσω διαδικτύου, καταφτάνει με γοργούς ρυθμούς».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Υπολογιστών (ENISA), καθηγητής Udo Helmbrecht.
Αφορμή η έναρξη, την 1η Οκτωβρίου, του Ευρωπαϊκού μήνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ECSM ή ΕΜΑΚ), τον οποίο δρομολογούν ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Εταίροι.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο ΕΜΑΚ αποτελεί ουσιαστικά εκστρατεία προώθησης της ΕΕ που προάγει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τους πολίτες και συνιστά την αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά στις απειλές στον κυβερνοχώρο, προωθώντας την ασφάλεια των δεδομένων και των πληροφοριών, την εκπαίδευση, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών αλλά και διαγωνισμούς.
Φέτος, η επίσημη έναρξη του ΕΜΑΚ συμπίπτει με την εκδήλωση του ENISA «10 χρόνια διασφάλισης της ασφάλειας της Ευρώπης στον κυβερνοχώρο … και συνεχίζουμε!» στην έδρα  της Αντιπροσωπίας του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες.
Στην εκδήλωση θα τονιστεί το θέμα της «Συμμετοχής του πολίτη» με εκπροσώπους από την Εβδομάδα Κώδικα, το Μεγάλο Συνασπισμό για την απασχόληση, καθώς επίσης ευρωπαίους και αμερικανούς εταίρους. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο κ. François Thill από το συντονιστικό όργανο ΕΜΑΚ Λουξεμβούργου (LU).
Η Επίτροπος κ. Kroes δήλωσε για τον ΕΜΑΚ: «Το διαδίκτυο και οι πολλές υπηρεσίες του προσφέρουν πολλά οφέλη στην κοινωνία μας – κυρίως σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας μας και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Χρειάζεται, όμως, να οικοδομήσουμε και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε αυτά τα οφέλη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι προς το κοινό συμφέρον μας να επιδεικνύουμε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση και ανθεκτικότητα στις συναφείς απειλές. Ο ENISA μπορεί να παίξει τόσο επιχειρησιακό όσο και στρατηγικό ρόλο για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση, με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Ο καθένας μας πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της πρόκλησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε κυβέρνηση. Ελπίζω, λοιπόν, ότι ο ευρωπαϊκός μήνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο – ας παρακινήσουμε τους πολίτες να ξεκινήσουν τη συζήτηση!»
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Καθηγητής Udo Helmbrecht, δήλωσε για τον ΕΜΑΚ: «Το Ίντερνετ των πραγμάτων, όπου κάθε ηλεκτρονική συσκευή θα είναι προσβάσιμη και αναγνωρίσιμη με μοναδικό τρόπο μέσω διαδικτύου, καταφτάνει με γοργούς ρυθμούς. Αυτό επηρεάζει σε βάθος κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των πολιτών, καθώς όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξαρτώνται πλέον απολύτως από έναν ανοιχτό, σίγουρο και ασφαλή κυβερνοχώρο. Αυτές είναι τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα και που θα παρέχουν τις υπηρεσίες του μέλλοντος.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο αφ” ενός οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση της ασφάλειας των πληροφοριών, ώστε να μπορεί ο ENISA να διευκολύνει τις διαδικασίες βελτίωσης και αφ” ετέρου τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι η πολιτική ασφαλείας υποστηρίζει τη διαδικτυακή οικονομία που προβλέπεται για την Ευρώπη του 2020”.
ημερήσια διάταξη τα ακόλουθα εβδομαδιαία θέματα για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών:
• 1η εβδομάδα: Εκπαίδευση υπαλλήλων, με στόχο τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς
• 2η εβδομάδα: Προστασία και ενημερώσεις όσον αφορά την ασφάλεια Η/Υ και κινητών, με στόχο όλους τους ψηφιακούς χρήστες
• 3η εβδομάδα: Κωδικοποίηση, με στόχο τους σπουδαστές
• 4η εβδομάδα: Ασκήσεις ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, με στόχο την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη
• 5η εβδομάδα: ηλεκτρονική ιδιωτικότητα, με στόχο όλους τους ψηφιακούς χρήστες
Σχετικό link: https://cybersecuritymonth.eu/
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erchete-internet-ton-pragmaton/#ixzz3F1C7DRjO 
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/10/2014&id=450164
Πηγή: http://ec.europa.eu/greece/news/2014/20140930_enisa_minas_asfaleias_kyvernoxorou_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου