Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ξεσηκωμός στα Σφακιά ενάντια στα χημικά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση, στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων, ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω απευθύνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Χανίων.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με πρωτοβουλία της “Συντονιστικής Επιτροπής Χανίων κατά της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο”, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη συνέλευση «όπου αποφασίστηκε κλιμάκωση των δράσεων με Οργάνωση, Κινητοποίηση, Συγκέντρωση και εν πλω Διαμαρτυρία που θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων την Κυριακή του Θωμά 27/4».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η αναχώρηση θα γίνει από το Δημαρχείο Χανίων 10 π.μ. (με 2 πούλμαν και εισιτήριο 5 ευρώ) και άφιξη στο παλιό λιμάνι Σφακίων στις 12 το μεσημέρι.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες από εκπρόσωπους των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης, ενώ η επιστημονική κάλυψη του θέματος θα γίνει από τον Ε. Πισσία, συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και υπεύθυνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”.
Θα ακολουθήσει πορεία προς το λιμάνι Σφακίων όπου οι συγκεντρωμένοι θα επιβιβαστούν στο καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ “Δασκαλογιάννης” που μαζί με φουσκωτά, αλιευτικά, και άλλα σκάφη καθώς και το γνωστό σκάφος “Άγιος Νικόλαος” της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” (που αποτελεί ένα από τα δυο ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008 έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές) θα ανοιχτούν στα 3 – 5 μίλια.
Την εν πλω διαμαρτυρία θα βιντεοσκοπήσει αεροπλάνο της Αερολέσχης Χανίων».
Στο σημείο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή απευθυνόμενη στους πολίτες της Κρήτης τονίζει:
«Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση και πιστεύοντας βαθιά ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει να γίνει γνωστή ευρέως και να υποστηριχτεί έμπρακτα, ζητάμε την ενεργό συμμετοχή τόσο της κοινωνίας της Κρήτης όσο και όλων των φορέων καθώς και όσων διαθέτουν βάρκα ή φουσκωτό να το μεταφέρουν στη Χώρα Σφακίων και να συμμετάσχουν Δυναμικά στην εν πλω Διαμαρτυρία.
Δηλώνουμε πως όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην Παγκρήτια εν πλω Διαμαρτυρία στη Χώρα Σφακίων ότι:
• Μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη.
• Λέμε ΟΧΙ σε όλους του πολέμους».
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Ηρακλείου, σε χθεσινό δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι «έχει εξασφαλίσει πέντε λεωφορεία από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου για τη δωρεάν μεταφορά των συμμετεχόντων. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την κεντρική είσοδο του λιμανιού (Εθνικής Αντιστάσεως και Παραλιακή) στις 8 π.μ. την Κυριακή 27.4.2014. Στον ίδιο χώρο θα μπορούν να σταθμεύσουν προσωρινά τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι την επιστροφή των λεωφορείων».
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις απευθύνει με χθεσινή ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νομού Χανίων.
Οπως αναφέρει «το Εργατικό Κέντρο N. Χανίων συμμετέχοντας στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας Χανίων κατά των Χημικών, καλεί τα πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της δύναμής του να ενεργοποιηθούν και να ενημερώσουν τους συναδέλφους εργαζομένους για την κλιμάκωση του αγώνα μας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
Καλούμε επίσης όλους τους συνταξιούχους, όλους τους άνεργους και γενικότερα όλη την κοινωνία των Χανίων να συμμετέχουν ενεργά για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα που μεθοδεύεται στον τόπο μας με την ανοχή των ελληνικών αρχών.
Σε συνέχεια των μεγάλων συγκεντρώσεων τόσο στο λιμάνι της Σούδας όσο και αυτών στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης καθώς και μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Μονή Αρκαδίου στις 23.3.2014, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή προγραμμάτισε κλιμάκωση του αγώνα, με συγκέντρωση και εν πλω διαμαρτυρία από το παλιό λιμάνι της Χώρας Σφακίων την Κυριακή του Θωμά 27.4.2014 και ώρα 12 μ. και ζητάμε από όλη την κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης να είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην παραπάνω συγκέντρωση.
Εάν η μέθοδος της υδρόλυσης είναι τόσο ασφαλής όσο μας λένε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τότε να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα χημικά στις δικές τους θάλασσες.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να αντιδράσει ουσιαστικά, ώστε να αποτραπούν οι τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πράξη σε περίπτωση ατυχήματος στο οικοσύστημα της περιοχής μας και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακολουθούμενη πολιτική υποτέλειας που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πεδίο οικονομικής συναλλαγής.
Ζητάμε την αντίδραση και τη συμμετοχή όλων σας για να απαιτήσουμε την αποτροπή μιας τέτοιας ενέργειας και να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα.
Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το Δημαρχείο Χανίων στις 10 το πρωί».
Η Γ.Σ.Ε.Ε.
Στο μεταξύ, η Γραμματεία Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Γ.Σ.Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της εκφράζει «την έντονη ανησυχία της για τη σχεδιαζόμενη καταστροφή 800 μετρικών τόνων χημικών όπλων της Συρίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης, εν πλω, πάνω σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταξύ Κρήτης, Λιβύης και Μάλτας» και συνεχίζει:
«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία για τη Μεσόγειο, μια κλειστή και εξαιρετικά επιβαρυμένη θάλασσα και κατά συνέπεια για τη δημόσια υγεία, την αλιεία, τον τουρισμό.
Είναι αξιοπερίεργο γιατί χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία -οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων- και κάποιες εξ αυτών παρήγαγαν και πούλησαν τα τοξικά στη Συρία, έχουν αρνηθεί την καταστροφή τους εντός των συνόρων τους, επικαλούμενες “έλλειψη υποδομών”.
Η μέθοδος και ο εξοπλισμός του παρωχημένου πολεμικού πλοίου “MV Cape Ray”, που δεν είναι στεγανό, έχει μόνο ένα κύτος και έχει δοκιμαστεί μόνο μία φορά για την εξουδετέρωση μικρής ποσότητας χημικών όπλων προκαλούν έντονη ανησυχία.
Ερωτήματα όπως ποιος θα ελέγχει τη διαδικασία, αν έχει εξετασθεί η περίπτωση ατυχήματος και τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, παραμένουν αναπάντητα».
Καταλήγοντας καλεί «τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους» και συμπληρώνει: «Εισερχόμαστε στη νέα τουριστική περίοδο και η στάση της κυβέρνησης αντί να καθησυχάζει, προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες και στους τουρίστες της Κρήτης για την υγεία τους και αβεβαιότητα στους εργαζομένους της Τουριστικής Βιομηχανίας του Νησιού. Ο “Διάλογος Κωφών” στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα».
(Χανιώτικα νέα - 25/4/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/xesikomos-enantia-sta-chimika/#ixzz2zuC1hjS6 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου