Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ο φαύλος κύκλος του ασφαλιστικού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επικαιρότητα, για μια ακόμη φορά, το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Το οποίο μέσα από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όχι μόνο δεν έχει διασωθεί, αλλά βρίσκεται σταθερά σε κίνδυνο κατάρρευσης.
Και είναι λογικό, καθώς τα έσοδά του έχουν περιοριστεί τραγικά από την αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση μισθών και τη μείωση των εισφορών.
Με άλλα λόγια, τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί όχι μόνο έχουν οδηγήσει ή οδηγούν στη φτώχεια την κοινωνία, αλλά επιπλέον συντελούν στην περαιτέρω απαξίωση του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος. Και αντί αυτό να το αντιμετωπίσουν με πολιτικές κατά της ανεργίας και υπέρ του δικαιώματος στην εργασία, αλλά ακόμα και με αποκατάσταση μισθών, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ζουν αξιοπρεπώς, προ των πυλών βρίσκεται νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος, φυσικά, της κοινωνίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγησή της για το ελληνικό μνημόνιο προαναγγέλλει νέο ασφαλιστικό από το 2015. Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εργασίας ήδη το προωθεί. Σημειώνεται ότι ήδη προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας μειώσεις επικουρικών συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από τον Ιούλιο του 2014, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).
Οι πληροφορίες λένε ότι με τα νέα ηλικιακά όρια, στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχει συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος, ενώ η Εθνική Σύνταξη έχει καθοριστεί στα 360 ευρώ! Επίσης, από τις αρχές του 2015 θα ισχύει και η λεγόμενη αναλογική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτούνται. Και όλες αυτές οι «μεταρρυθμίζεις» που απορρυθμίζουν την κοινωνία γίνονται, φυσικά, με τις ευλογίες και τις απαιτήσεις της τρόικας.
Λες και δεν υπάρχει ο αντίθετος δρόμος για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Το αν και πότε θα βγούμε από αυτόν το φαύλο κύκλο παραμένει άγνωστο.
Οι φανφάρες και τυμπανοκρουσίες για πλεόνασμα δεν έχουν κανένα νόημα όταν ο πολίτης συνεχίζει να ξεζουμίζεται και όταν οι απολαβές των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, δηλαδή των βουλευτών, παραμένουν στα ύψη!
(Ελευθεροτυπία - 29/4/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=428014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου