Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

"Ναυμαχία" κατά των χημικών στα Σφακιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Παγκρήτιο χαρακτήρα θα έχει και η νέα μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στη Χώρα Σφακίων.
Στη συγκέντρωση στην προβλήτα του λιμανιού της Χώρας Σφακίων θα συμμετέχουν πολίτες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.
Η κινητοποίηση αυτή αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού και θα συνδυαστεί με έξοδο φουσκωτών πλοίων και καϊκιών στη θάλασσα. Οι βάρκες θα σχηματίσουν μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης ανάμεσα σε Σφακιά και Γαύδο.
Μάλιστα, θα συμμετέχει και πλοίο της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα». Τη συμετοχή της στην κινητοποίηση αυτή ανακοίνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της "εξουδετέρωσης" των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι «έπειτα από επιστημονικές συναντήσεις ενημέρωσης και μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, καθώς και μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Αρκαδίου στις 23.3.2014 κατά της "εξουδετέρωσης" των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής στις 11.4.2014 κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρέστη στη Βουλή και συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τον υφυπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για το εν λόγω κρίσιμο θέμα.
»Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς η υποτακτική ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά. Ως εκ τούτου η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να κλιμακώσει τις δράσεις της. Προγραμματίζει συγκέντρωση και εν πλω διαμαρτυρία από το παλιό λιμάνι της Χώρας Σφακίων την Κυριακή του Θωμά 27.4.2014 και ώρα 12.00, και ζητά:
**Από όλη την κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης να είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην παραπάνω συγκέντρωση.
**Από τους συμπολίτες μας που διαθέτουν βάρκα ή φουσκωτό και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς, να το μεταφέρουν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και να συμμετάσχουν δυναμικά στην εν πλω διαμαρτυρία.
**Από τους συλλόγους επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, τους συλλόγους φουσκωτών σκαφών, τους ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους όλης της Κρήτης να στηρίξουν ενεργά το εγχείρημα αυτό συμμετέχοντας στην εν πλω διαμαρτυρία.
»Από το λιμάνι των Σφακίων αλλά και από το λιμάνι της Γαύδου, αφού δοθούν σχετικές οδηγίες, θα πραγματοποιηθεί μαζική αναχώρηση φουσκωτών, αλιευτικών, ιστιοπλοϊκών και λοιπών σκαφών, δημιουργώντας εν πλω μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης από τη Μεσόγειο των πλοίων που μεταφέρουν τα χημικά, γνωστοποιώντας άλλη μια φορά σε όλους την απόφασή μας να παρέμβουμε στον τόπο του σχεδιαζόμενου ''πειράματος της Μεσογείου'' και να προσπαθήσουμε με κάθε μη βίαιο τρόπο να το αποτρέψουμε. Στην εν πλω διαμαρτυρία σχεδιάζεται να συμμετάσχει και τοπικό πλοίο μεγάλης χωρητικότητας σε επιβάτες.
»Επίσης θα συμμετάσχει και το γνωστό σκάφος "Αγιος Νικόλαος" της Πρωτοβουλίας "Ενα Καράβι για τη Γάζα", ένα από τα δύο ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008 έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές». Καταλήγοντας η Επιτροπή ζητά «τη δημόσια στήριξη όλων των φορέων και την ενεργό συμμετοχή τοπικής κοινωνίας και φορέων σε αυτή τη συγκέντρωση και την εν πλω διαμαρτυρία, προσδίδοντας βαρύτητα και κοινωνική ευρύτητα σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο εγχείρημα».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χανίων αποφάσισε ομόφωνα «να ενώσει τη φωνή του με όλους τους φορείς και τους απλούς πολίτες που αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας ανοικτά της Μεσογείου» και, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωσή του, όρισε ως εκπρόσωπο των οδοντιάτρων του Νομού Χανίων για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τον οδοντίατρο Νικόλαο Δρακάκη, καθώς και τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χανίων, Νικόλαο Μπολιώτη.
(Ελευθεροτυπία - 24/4/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/04/2014&id=427151

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου