Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ο κόσμος σε απόγνωση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το οικονομικό «ξεζούμισμα» των πολιτών δεν έχει τέλος. Αυτές τις ημέρες έχουν αποσταλεί οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με την τελευταία δόση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, του γνωστού «χαρατσιού», που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας.
 Ομως, η τελευταία δόση δεν συνεπάγεται και απαλλαγή από το χαράτσι αυτό το οποίο, εφ' όσον υλοποιηθούν όσα κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί, σε λίγο καιρό θα μας ξαναρθεί με τη μορφή του Φόρου Ακινήτων που θα περιέχει ακόμη και αγροτεμάχια.
Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την Εφορία, αφού στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ξέχωρα από τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις (τηλέφωνα σταθερά, κινητά, νερά, ασφάλιστρα κ.ά.) που ταλανίζουν τους πολίτες.
Με αυτά τα δεδομένα, οι -κάθε τρεις και λίγο- αναφορές στο «πρωτογενές πλεόνασμα» ρίχνουν... στάχτη στα μάτια των πολιτών. Ποιο πλεόνασμα και από ποιους; Με ωφελημένους ποιους;
Είναι φανερό ότι εν όψει των εκλογών έχουμε ακόμα πολλά να ακούσουμε. Αλλά πλέον οι πολίτες κρατάνε μικρό... καλάθι. Εχουν βαρεθεί πια την ίδια ιστορία. Εχουν συνηθίσει να γίνονται στο ίδιο έργο θέατες. Ενα έργο γεμάτο υποσχέσεις που μένουν υποσχέσεις. Γιατί στην πράξη, τουλάχιστον κατά τα τελευταία χρόνια, συμβαίνουν τα αντίθετα.
Δεν είναι, όμως, μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι και οι λεγόμενες αγορές για τις οποίες μας λένε οι επί των Οικονομικών αρμόδιοι της κυβέρνησης. Μα ποιες αγορές; Και τι να πουν οι αγορές στον κόσμο που υποφέρει από τις εις βάρος του αποφάσεις;
Προ ημερών ήρθε το Ευρωβαρόμετρο να επιβεβαιώσει αυτό που όλλοι γνωρίζουν και, σε τελική ανάλυση, να φανερώσει τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται ο «ευρωσκεπτικισμός» μεταξύ των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι «κακές» (43% στην Ε.Ε.), ενώ μόλις το 16% θεωρεί ότι είναι «καλές» (53% στην Ε.Ε.). Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες στη χώρα τους, καταγράφονται στους Ούγγρους (79%), στους Ισπανούς (76%) και στους Ιταλούς (73%).
Με αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης έχουν τεράστια ευθύνη για τις πολιτικές τους, που έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση. Επιτέλους, τι άλλο περιμένουν για να αποφασίσουν αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές; Δεν πάει άλλο...
(Ελευθεροτυπία - 26/4/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=427566

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου