Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Linux - Ubuntu γοητεία


Οι περισσότεροι πληρώνουμε για να έχουμε λογισμικό και προγράμματα στον υπολογιστή μας. Ομως, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το ελεύθερο λογισμικό, γνωστό ως Linux, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στον κόσμο των υπολογιστών, παρέχεται χωρίς κανένα κόστος για τον χρήστη. Το επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι, αφού είναι ελεύθερο και δωρεάν. Το Linux έχει άπειρες εκδόσεις και διανομές, από τις οποίες ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Ubuntu.
Στην ιστοσελίδα της ελληνικής ομάδας του Ubuntu αναφέρεται σχετικά http://ubuntu-gr.org/content/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-ubuntu:  Το Ubuntu είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα (άλλα λειτουργικά συστήματα είναι τα Windows και το MacOS) βασισμένο όμως στο Linux (ή πιο ορθά GNU/Linux). Το Ubuntu δηλαδή είναι μια διανομή (οι διανομές είναι κάτι σαν διαφορετικές εκδόσεις) του Linux. Άλλες δημοφιλείς διανομές είναι το Fedora, Mandriva, SuSE. Διατίθεται ελεύθερα και υποστηρίζεται τόσο από μια πολύ μεγάλη κοινότητα χρηστών όσο και από επαγγελματίες. Είναι εξαιρετικά προηγμένο από τεχνολογική και σχεδιαστική άποψη αλλά ευτυχώς δεν υπερέχει μόνο σε αυτόν τον τομέα. Το σημαντικότερο του πλεονέκτημα είναι η απλότητα και η ευκολία στην χρήση. Μπορεί να το χειριστεί/χρησιμοποιήσει ο καθένας: είτε επαγγελματίας ή επιστήμονας που έχει υψηλές απαιτήσεις, είτε φοιτητής, συνταξιούχος ή ακόμα και νοικοκυρά. Επιπλέον δεν περιλαμβάνει προεγκατεστημένες μόνο βασικές εφαρμογές αλλά και πάρα πολλά προγράμματα που καλύπτουν περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένες ανάγκες".
Επίσης σημειώνεται: "Το Ubuntu είναι αφάνταστα απλό και εύκολο στην χρήση του. Το περιβάλλον εργασίας του είναι πλήρως εξελληνισμένο και εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη. Επιπλέον προσφέρει όλες τις ευκολίες που χρειάζεται κανείς για να κάνει γρήγορα και εύκολα την δουλειά του. Ακόμα και ένα παιδί 10 με 13 χρονών μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ubuntu χωρίς την παραμικρή δυσκολία γεγονός που αποδεικνύει πόσο απλό είναι ακόμη και για άτομα χωρίς εμπειρία στους υπολογιστές. Περιλαμβάνει προεγκατεστημένα όλα τα απαραίτητα προγράμματα (Εφαρμογή επεξεργασίας κειμένων, Λογιστικό Φύλλο, Browser, Video/Audio player, Instant Messenger, Torrent client κτλ.). Στο Ubuntu υπάρχουν ελάχιστοι ιοί και τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά ακόμη και αυτοί, λόγω της αρχιτεκτονικής του είναι σχεδόν αδύνατο να εγκατασταθούν αυτόματα στον υπολογιστή σας. Οπότε ξεχάστε τα συχνά format εξ' αιτίας ιών και malware, δαπάνες για antivirus κλπ. τα οποία όχι μόνο κοστίζουν αλλά κυρίως βαραίνουν τον υπολογιστή καταναλώνοντας πολύτιμη υπολογιστική ισχύ. Επίσης στο Ubuntu δεν χρειάζεστε firewall! Και πάλι λόγω της αρχιτεκτονικής του και των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων του, είναι αρκετά απίθανο για οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση να έχει αποτέλεσμα. Αν παρ' όλα αυτά χρειάζεστε αυξημένη ασφάλεια, το Ubuntu διαθέτει πλήθος αξιόπιστων εφαρμογών ασφαλείας και firewall εντελώς δωρεάν. Τα δεδομένα σας είναι πολύτιμα και κατά συνέπεια η προστασία τους από κακόβουλους χρήστες είναι επιτακτική".
Ακόμα επισημαίνεται ότι "με το Ubuntu μπορείτε να έχετε δωρεάν, αλλά νόμιμα, ένα λειτουργικό σύστημα που καλύπτει πλήρως όλες τις απαιτήσεις σας" και ότι "η ελληνική κοινότητα του Ubuntu αριθμεί πολλές χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν τόσο τις γνώσεις όσο και την διάθεση να απαντήσουν οποιαδήποτε απορία σας αλλά και να σας εξηγήσουν με κάθε λεπτομέρεια πώς θα λύσετε οποιοδήποτε από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Είτε πρόκειται για κάτι πολύ απλό, είτε για κάτι εξαιρετικά εξειδικευμένο, αρκεί κανείς να επισκεφθεί το φόρουμ μας ή το irc κανάλι μας (web chat), #ubuntu-gr του δικτύου Freenode, και να ρωτήσει ό,τι χρειάζεται. Η απάντηση θα είναι άμεση και εμπεριστατωμένη! Επίσης για επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που επιθυμούν ακόμη πιο ισχυρό τμήμα υποστήριξης, υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα έναντι αμοιβής".
Πληροφορίες - link για Λίνουξ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου