Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στην τελική ευθεία για ανακήρυξη της ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο καθηγητής Αντ. Φώσκολος
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μπαίνει το θέμα της ανακήρυξης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που θα ανοίξει τον δρόμο για τις έρευνες σχετικά με υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου αλλά και νοτίως της Κρήτης.
Ηδη, η άτυπη επιτροπή ανακήρυξης ΑΟΖ, η οποία συστάθηκε πριν από έναν περίπου μήνα, έχει συνεδριάσει τρεις φορές για το θέμα αυτό ενώ, όπως όλα δείχνουν, επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό του "μαύρου χρυσού".
Μεταξύ των μελών της Επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος, μιλώντας στα "Χ.Ν.", υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα να έχει προχωρήσει η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει ότι χωρίς την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κρήτης δεν βγαίνει το χρέος». Ο κ. Φώσκολος τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να γίνει η ανακήρυξη της ΑΟΖ και μετά, σταδιακά, να γίνει η οριοθέτηση «με τις χώρες που μπορούμε να κάνουμε οριοθέτηση». Ο καθηγητής εξήγησε ότι η ελληνική ΑΟΖ έχει 494.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, «δηλαδή είναι τέσσερις φορές ο χερσαίος χώρος της Ελλάδος» και ότι «έχουμε έξι όμορες χώρες: Ιταλία, Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία. Θα ξεκινήσουμε με τις χώρες με τις οποίες σχεδόν έχουμε έρθει σε κάποια συνεννόηση που είναι η Αλβανία, η Ιταλία και η Λιβύη. Και, μόλις οριοθετήσουμε αυτές τις ζώνες -ουσιαστικά θα ακολουθήσουμε τον χάρτη του πρώην υφυπουργού κ. Μανιάτη, αυτόν θα ακολουθήσουμε- θα αρχίσουν οι έρευνες των υδρογονανθράκων».
Σε ερώτηση, σε τι χρονοδιάγραμμα προβλέπονται όλα αυτά, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός το θέλει σε έναν - ενάμιση μήνα. Βεβαίως, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα περάσει από τη Βουλή. Πρέπει η Βουλή να την ψηφίσει. Δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου».
Ως προς το αν η ανακήρυξη θα σημαίνει την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθραες νότια της Κρήτης, ο κ. Φώσκολος απάντησε: «Οταν λέμε νότια της Κρήτης, εννοούμε μέχρι την Ιεράπετρα. Δηλαδή, μέχρι εκεί που έχουμε θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Είναι μια συμφωνία που έχουμε».
ΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΕΣ
Στο σημείο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση ως προς την έναρξη των γεωφυσικών ερευνών από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος καθώς «γιατί έπρεπε να είχαν αρχίσει εδώ και πέντε μήνες».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «πάμε για ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ανακήρυξη, όχι οριοθέτηση. Ξεκινάμε από την Κέρκυρα και πάμε μέχρι την Ιεράπετρα. Πρόκειται για μεγάλη έκταση».
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία «ανακήρυξε την ΑΟΖ και εν συνεχεία οριοθέτησε το 2003 μόνο με την Αίγυπτο, το 2010 με τον Λίβανο και το 2011 με το Ισραήλ. Με την Ελλάδα και την Τουρκία δεν οριοθέτησε. Παρ' όλ' αυτά ξεκίνησαν οι έρευνες και βρήκαν υδρογονάνθρακες».
ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι στην άτυπη Επιτροπή, υπό την εποπτεία του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, συμμετέχουν ακόμη:
• Ο πρώην διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής της ΕΛΠΕ ΑΕ και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Οικονομολόγων Ενέργειας, Ηλίας Κονοφάγος.
• Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελος Συρίγος.
• Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών, μαθηματικός, Νίκος Λυγερός.
• Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης.
Τέλος, ο κ. Φώσκολος υπογράμμισε για την ομάδα αυτή:  «Είμαστε άτυποι και άμισθοι. Κανείς δεν θα μας πληρώσει και κανείς από μας δεν θέλει μετοχές στο Χρηματιστήριο με καμία επιχείρηση».
(Χανιώτικα νέα - 14/8/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου