Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Επιτάχυνση διαδικασιών για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις σεισμικές έρευνες, αλλά και για την ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), που θα ανοίξει τον δρόμο για τις έρευνες σχετικά με υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, αλλά και νοτίως της Κρήτης.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η ανακοίνωση της εταιρείας ή των εταιρειών που θα αναλάβουν τις σεισμικές έρευνες.
Προχθές, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την τελική αξιολόγηση των εταιρειών που θα διενεργήσουν σεισμικές έρευνες. Από τις οχτώ εταιρείες προκρίθηκαν τέσσερις, ενώ η ανάδοχος εταιρεία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε επίσημη ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε προχθές το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός κ. Λιβιεράτος παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, «το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ εταιρείες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης».
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί. Η σύνθεσή της ήταν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, Πανεπιστημιακούς και ειδικοί επιστήμονες, υπό την προεδρία του γ.γ. Ενέργειας, Κώστα Μαθιουδάκη. Στο έργο της Επιτροπής συνέδραμε ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Οργανισμού Beicip Franlab, τεχνικού συμβούλου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. σε θέματα υδρογονανθράκων.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στο αρχικό στάδιο εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρείες:
1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA.
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL.
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION.
4) SPEC PARTNERS LTD.
5) CGGVERITAS.
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS).
7) SPECTRUM GEO LIMITED.
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερεις προκριθείσες εταιρείες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/5.9.2011 ΦΕΚ Β’ 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση.
Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α., Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος συντόνισε τη τελική φάση της αξιολόγησης και σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και θα θωρακίσει το μέλλον του τόπου. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του όλου προγράμματος και την Επιτροπή που έβγαλε εις πέρας το δύσκολο έργο της, με υπευθυνότητα και με λεπτομερή τεκμηρίωση του πορίσματος που παρέδωσε. Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την πατρίδα και στους Ελληνες».
«ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ»
«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνης Φώσκολος, το γεγονός ότι προχώρησε το θέμα των σεισμικών ερευνών, παρότι, όπως επεσήμανε, υπήρξε καθυστέρηση μηνών.
Η Α.Ο.Ζ.
Σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), υπενθυμίζεται ότι η άτυπη επιτροπή ανακήρυξης Α.Ο.Ζ., η οποία συστάθηκε πριν από έναν περίπου μήνα, έχει συνεδριάσει τρεις φορές για το θέμα αυτό. Μεταξύ των μελών της Επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος, μιλώντας στα "Χ.Ν.", υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε αναμονή ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/8/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/105045-epitaxunsi-diadikasiwn/

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί κάποιος να μου πει κανείς, αφού υπάρχει ΤΟΟΟΟΣΟΟ πολύ ορυκτός πλούτος, ΓΙΑΤΙ έπρεπε να γαμήσουν ΤΟΟΟΟΟΣΟΟ πολύ την Ελλάδα χωρίς σάλιο!?!?!?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή