Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Προς κινητοποιήσεις οι βενζινοπώλες των Χανίων για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ν. Χανίων Β. Κώτσος
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Σε επ’ αόριστον κινητοποιήσεις, όπως κλείσιμο πρατηρίων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προσανατολίζονται οι βενζινοπώλες των Χανίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Το θέμα θα τεθεί για να ληφθεί απόφαση σε συνέλευση της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων στα τέλη Αυγούστου.
Προηγήθηκε προχθές άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη στην Αθήνα.
Στη συνάντηση, που ήταν ολιγόλεπτη, συμμετείχε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, ο οποίος είπε στα "Χανιώτικα νέα" ότι οι πρατηριούχοι δεν αποχώρησαν  ικανοποιημένοι καθώς είδαν ότι από τη μεριά της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για λήψη άλλων μέτρων με σκοπό τη μείωση των τιμών προς τα κάτω.
Μάλιστα, τα Χανιά εντάσσονται στις πόλεις με ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Χθες, η τιμή της αμόλυβδης είχε φτάσει το 1,92 ευρώ σε κάποια πρατήρια.
Οπως μας είπε ο κ. Κώτσος, «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τόσο εμείς όσο και οι καταναλωτές, είναι οι υψηλές τιμές των καυσίμων. Η ολιγόλεπτη συνάντηση μάς έδωσε να καταλάβουμε ότι ούτε στην περίπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτε ούτε στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και της εξομοίωσης που προτείνουμε να εξομοιωθεί προς τα κάτω. Ούτε, όμως, στο θέμα των προστίμων του συστήματος 'Ηφαιστος' έχουμε κάτι χειροπιαστό».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι πρατηριούχοι ζήτησαν:
• Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
• Αφαίρεση του Φ.Π.Α. από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
• Μείωση γενικότερα της τιμής των καυσίμων τουλάχιστον κατά μισό ευρώ.
Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Χανίων υπογράμμισε ότι «σε γενική συνέλευση θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Η πρόταση του Δ.Σ. είναι για επ’ αόριστον κινητοποιήσεις και θα καλέσουμε τους υπόλοιπους φορείς των Χανίων να σταθούν πλάι μας. Η συνέλευσή μας θα γίνει στα τέλη Αυγούστου ώστε η κινητοποίηση να ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου για δύο λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν θέλουμε τον Αύγουστο να ταλαιπωρήσουμε ούτε τους εκδρομείς ούτε τους ντόπιους καταναλωτές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δίνουμε όλο το χρονικό περιθώριο στο Υπουργείο Οικονομικών να πάρει θέση πάνω στα προβλήματα αυτά για τα οποία, δυστυχώς, στη συνάντηση δεν είδαμε κάποιο φως».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να σταθεί πλάι μας διότι το πρόβλημα των ακριβών τιμών στα καύσιμα, είναι πρόβλημα όλων μας. Είναι ένα πρόβλημα που ενώνει και όχι χωρίζει. Οι φορείς έχουν δείξει ότι είναι κοντά μας. Και το Επιμελητήριο Χανίων έχει δείξει ότι είναι μαζί μας και κάνουμε από κοινού προσπάθειες σε αυτό το θέμα. Και αυτό θέλουμε να το καταλάβουν και οι καταναλωτές. Στα προβλήματα του κόσμου πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μία γροθιά».
Επιπλέον ο κ. Κώτσος τόνισε ότι οι πρατηριούχοι δεν μπορούν άλλο να ανεχθούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό ούτε του Υπουργείου ούτε της κυβέρνησης:
• Για ποιον λόγο δεν προχωρά άμεσα στην τοποθέτηση των συστημάτων εισροών - εκροών για την πάταξη της λαθρεμπορίας; Κάτι το οποίο είναι ήδη ψηφισμένο από περασμένες κυβερνήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε όφελος στα ταμεία του κράτους 1,5 - 2 δισ. ευρώ.
• Για ποιον λόγο δεν προχωρά στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης; Με αυτόν τον τρόπο θα δώσει κίνητρο στον κόσμο για μεγαλύτερη κατανάλωση έτσι ώστε πάλι θα μπουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία του κράτους, ενώ θα ανακουφιστεί ο Ελληνας καταναλωτής.
• Γιατί εμμένει στην εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Θέρμανσης και Κίνησης προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω».
(Χανιώτικα νέα - 11/8/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/104036-kleisimo-pratiriwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου