Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

"Εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση με παραμονή της χώρας στο ευρώ" δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Εφικτή θεωρεί την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και ταυτόχρονα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης.
Μιλώντας χθες στα "Χανιώτικα νέα", άρτι αφιχθείς στην Αθήνα από το Παρίσι και το Βερολίνο όπου συνόδευε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σταθάκης, αναφέρεται στα μηνύματα που εξέλαβε από το ταξίδι στο εξωτερικό, στην κριτική που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας για το "Ολανδρέου", αλλά και στη δανειακή σύμβαση. Ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, θεωρεί άνευ νοήματος τυχόν μονομερή καταγγελία του μνημονίου και υποστηρίζει πως το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη ανοίγει δρόμους για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Χαρακτηρίζει, πάντως, δίλημμα της επόμενης μέρας το τι στάση θα τηρήσει η χώρα, αν τελικώς αρνηθεί η τρόικα οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει προγραμματικό στόχο τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων», αλλά «είναι ανοιχτός και σε οποιαδήποτε συνεργασία θα διασφαλίζει τα ελάχιστα πράγματα για τα οποία παλεύει».
Τέλος, αναφέρεται και σε τοπικά θέματα για να τονίσει την ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα, του τουρισμού αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Ποιες πόλεις επισκεφθήκατε;

«Επισκεφθήκαμε το Παρίσι και το Βερολίνο. Συναντηθήκαμε με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και κάναμε και ορισμένες συναντήσεις με Ινστιτούτα τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο.

- Από τις συναντήσεις τι μηνύματα ελάβατε για την Ελλάδα;

«Υπήρχαν δύο θετικά μηνύματα. Το ένα είναι ότι είναι κοινή η πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα, ως έχει αυτή τη στιγμή, με τη μορφή του Μνημονίου 2, είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. Οπότε, σε διαφορετικό βαθμό, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει. Και, το δεύτερο θετικό μήνυμα είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική προσκολλημένη στο Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως είχε διαμορφωθεί από τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ, πρέπει να αλλάξει. Και έγιναν πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις για το τι σημαίνει αυτό, για την έκδοση ευρωομολόγων, για τη χρηματοδότηση των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συζητήθηκε τι είναι ή τι μπορεί να είναι αυτό το αναπτυξιακό πακέτο στο πρόγραμμα του Ολάντ και που τέθηκε στη συνάντηση των G8».

- Με την ευκαιρία, να επισημάνουμε ότι ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ιδιαίτερη κριτική για τον χαρακτηρισμό: "Ολανδρέου"…

«Αυτό είναι γεγονός αν και θεωρώ ότι απομονώθηκε από μία συνέντευξη η οποία ήταν μάλλον φιλική και προς τον κ. Ολάντ και στην επιτυχία της Γαλλίας. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Μελανσόν (ο πρώην υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς για τη γαλλική Προεδρία ο οποίος φιλοξενούσε ουσιαστικά και τον Τσίπρα και την αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ) και επαναλήφθηκε από τον Τσίπρα. Δεν ήταν ιδέα του Τσίπρα ο όρος. Ουσιαστικά υποδηλώνει την πίεση που ασκεί η Αριστερά στον Ολάντ να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όπως αυτές είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια στην προεκλογική περίοδο τόσο για την ευρωπαική όσο και για την εθνική πολιτική της Γαλλίας».

- Για να έρθουμε στα καθ' ημάς. Από τις εμφανίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν έχει διαμορφωθεί ενιαία άποψη δεδομένου ότι έχει πολλές συνιστώσες. Ετσι, ακούμε τη μια για επαναδιαπραγμάτευση, την άλλη για καταγγελία του μνημονίου. Εσείς τι δρόμο πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου;


«Νομίζω ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά οι αξιωματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Η δεύτερη αξιωματική θέση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε και θεωρεί ότι η ριζική αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου είναι συμβατή με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό το επιχείρημα δικαιώθηκε μετά τις εκλογές καθώς όλη η Ευρώπη πλέον συζητάει το θέμα της αναθεώρησης και του ελληνικού προγράμματος και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Εμείς, θα επιμείνουμε και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτές τις αξιωματικές θέσεις εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν -και είναι τεράστιες πραγματικά- για μια ριζική αναθεώρηση του μνημονίου αναφορικά με το σκέλος της εσωτερικής πολιτικής. Θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση φυσικά του διεθνούς σκέλους της συμφωνίας που αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

- Μιλάτε, λοιπόν, για επαναδιαπραγμάτευση και όχι για απόσυρση, καταγγελία κ.λπ.


«Αυτοί οι όροι είναι πολιτικοί και αναφέρονται στο γενικό επίπεδο. Οταν πάμε στο επόμενο στάδιο: Τι ακριβώς καταγγέλουμε και τι επαναδιαπραγματευόμαστε, θα δείτε ότι το μνημόνιο έχει τρία κομμάτια. Εχει την αναχρηματοδότηση του χρέους από τη δανειακή σύμβαση, έχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το εσωτερικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Εμείς, στο τρίτο σημείο, δηλαδή στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλουμε ριζική αλλαγή και είμαστε ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση για τα άλλα δύο. Συνεπώς η καταγγελία ή επαναθεώρηση ή επαναδιαπραγμάτευση, είναι δευτερεύον σε σχέση με το θέμα ουσίας το οποίο είναι η αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου παραμένοντας η χώρα εντός του ευρώ με μια ευνοϊκή δανειακή σύμβαση».

- Οταν λέτε αλλαγή πολιτικής τι εννοείτε; Γίνετε πιο συγκεκριμένος.


«Το μνημόνιο ουσιαστικά στο όνομα της δανειακής σύμβασης δεσμεύει την ελληνική οικονομική πολιτική να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο δρόμο μέχρι το 2015 με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά δεν είναι αποδεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η μείωση των μισθών το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ούτε είναι αποδεκτό το ότι τα φορολογικά έσοδα κατά προτεραιότητα εξυπηρετούν τους τόκους και όχι τις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Αυτά τα μέτρα είναι καταστροφική πολιτική και αυτά θα αλλάξουν. Είναι, αν θέλετε, οι κόκκινες γραμμές σε κάθε πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της ουσίας του μνημονίου. Αυτά πρέπει να αποφασιστούν από την όποια ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να επαναδιαπραγματευτούμε πλήρως και τη δανειακή σύμβαση και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αρα, ουσιαστικά η επαναδιαπραγμάτευση θεωρώ ότι είναι δεδομένη. Απλώς, κανείς δεν έχει λόγο να προσφύγει μονομερώς σε ενέργειες και εφόσον το κλίμα στην Ευρώπη είναι αυτό που είναι σήμερα, νομίζω ότι ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες για μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».

- Αν, ωστόσο, πουν οι της τρόικας ότι ή τηρείτε το μνημόνιο ή κόβονται τα δάνεια, τι θα γίνει;


«Αυτό είναι ένα δίλημμα της επόμενης μέρας. Νομίζω ότι προέχει να γίνει κατανοητό ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι κοινός τόπος πλέον στην Ευρώπη».

- Μονομερώς ή σε επίπεδο ευρωπαϊκό;


 «Προφανώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε και να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και να βρούμε έναν κοινό τρόπο λειτουργίας για τη διαχείριση του ευρωπαικού πλέον χρέους και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μονομερώς δεν έχει νόημα να προβούμε σε καμία πράξη».

- Εχετε πλέον ακριβή εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία; Είναι γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο.


«Εχουμε την εικόνα μίας οικονομίας η οποία βεβαίως αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους λόγω της πολύ μεγάλης ύφεσης αλλά θεωρούμε ταυτόχρονα ότι η κινδυνολογία δεν εξυπηρετεί τίποτα περισσότερο από το να επιταχύνει τα προβλήματα της οικονομίας. Χρειάζεται ψυχραιμία. Χρειάζεται σύνεση. Και χρειάζεται σταθερότητα προκειμένου οι πολίτες με πολιτικά κριτήρια να αποφασίσουν τι θέλουν και ποιοι θεωρούν ότι θα μπορέσουν να υπερασπιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους και την κοινωνία μας».

- Πάντως, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι σχεδόν βέβαιον ότι ή θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ή θα ξαναπάμε σε εκλογές. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος αυτή τη φορά να συνεργαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα;


«Νομίζω ότι αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογών που δεν έχει νόημα από ένα σημείο και πέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός προφανώς. Εχει προγραμματικό στόχο τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων. Είναι ανοιχτός και σε οποιαδήποτε συνεργασία θα διασφαλίζει τα ελάχιστα πράγματα για τα οποία παλεύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».

- Και μια τελευταία ερώτηση. Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε βουλευτή στα Χανιά. Για τα τοπικά προβλήματα, σε γενικές γραμμές, ποιες είναι οι θέσεις σας;


«Πέραν από το γεγονός ότι τα τοπικά προβλήματα αυτή τη στιγμή καταδυναστεύονται από το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα, νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την οικονομία του Νομού μας, να ανοίξουμε δρόμους ειδικά στα έργα υποδομής των οποίων ο χαρακτήρας πρέπει να αλλάξει και να προσανατολιστούν σε περιβαλλοντικούς και παραγωγικούς σκοπούς. Πρέπει να διερευνήσουμε και άμεσα να βρούμε τρόπους εντατικοποίησης των διασυνδέσεων της τοπικής οικονομίας, ειδικά στη γεωργία και στον τουρισμό και πρέπει να ανοίξουμε πεδία υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Νομό, οι οποίες δοκιμάζονται πολύπλευρα από την κακοδιαχείριση και την αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να βάλουν αυτά τα ζητήματα στο χαρτί και να τα εφαρμόσουν».
(Χανιώτικα νέα - 24/5/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/97726-efikti-i-epanadiapragmateusi-me-paramoni-tis-xwras-sto-eurw/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου