Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ωρες ευθύνης

«Ενας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ενας πολιτικός τις επόμενες γενιές».
Αρθουρ Κλαρκ
(Βρετανός συγγραφέας επιστ. Φαντασίας, 1917 - 2008)


Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο θυμωμένο από τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων προτίμησε να μη τους δώσει αυτοδυναμία, αλλά να ψηφίσει άλλα κόμματα, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στα Χανιά και δεύτερη πανελλαδικά. Διόλου ευκαταφρόνητο ήταν, όμως, και το ποσοστό των πολιτών που επέλεξαν την αποχή.  Τόσο στον Νομό Χανίων όσο και σε ολόκληρη την επικράτεια το 35% περίπου του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε να ψηφίσει.
Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές αυτές ήταν ιστορικές. Σηματοδότησαν το τέλος του δικομματισμού και άνοιξαν τον δρόμο που ήδη έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες της Ευρώπης για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ας μη ξεχνάμε ότι στο Βέλγιο σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2011 κυβέρνηση μετά από 541 ημέρες με τη συμφωνία έξι κομμάτων για τη διανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες με την ψήφο τους ή την αποχή τους έστειλαν πολλαπλά μηνύματα.
Τώρα, ανοίγεται μια νέα ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν πλάι στην κοινωνία. Σε βάση ειλικρινή. Και μαζί, στο πλαίσιο βέβαια των ευρωπαϊκών θεσμών, να προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο, για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και, στον βαθμό που μπορούν, να επανακτήσουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που οδηγούν στην εξαθλίωση μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Για να γίνει, επιτέλους, η Ελλάδα ένα σοβαρό κράτος. Για να αποκατασταθούν αδικίες των τελευταίων χρόνων, να στηριχτούν οι άνεργοι και οι άνθρωποι χωρίς στέγη και να αυξηθεί η απασχόληση. Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που, όπως αποκαλύπτεται, αποτελεί "καρκίνωμα" στον δημόσιο τομέα.
Απαιτείται, όμως, πολιτική βούληση και ενδιαφέρον για τη χώρα και τους κατοίκους της.
Με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και όχι την καταστροφή της.
Είναι αυτό εφικτό; Τώρα διανύουμε τις μέρες και τις ώρες της ευθύνης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/5/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου