Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Το αγαθό της ενημέρωσης

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο Τύπος δεν έχει γλυτώσει. Ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και προχωρούν σε περικοπές και απολύσεις. Κάποια έχουν κλείσει και οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στον δρόμο. Οχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας.
Ομως, το αγαθό της ενημέρωσης είναι πολύτιμο. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ενεργός πολίτης.
Και, όσο κι αν ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει βάλει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους, οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν με συνέπεια τη δουλειά τους. Εννοούν να ενημερώνουν αντικειμενικά και αμερόληπτα τον κόσμο, να ασκούν κριτική σε κάθε εξουσία, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, να γίνονται η φωνή των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή στον δημόσιο χώρο. Να υπερασπίζονται ακατάπαυστα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία.
Με αυτές τις σκέψεις, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου (3 Μαΐου), διαβάσαμε χθες την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα, η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί Ελληνες δημοσιογράφοι, στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα.
Αναφέρει ακόμα ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυθαίρετης και καταχρηστικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης.
Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις στη Νότιο Αμερική, σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Ονδούρα και η Βενεζουέλα, είτε από τις Αρχές, είτε από εγκληματικές οργανώσεις.
Οι λειτουργοί της ενημέρωσης, αυτοί που χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πληροφόρησης του πολίτη, δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα.
Ο δε τοπικός Τύπος είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται. Βρίσκεται σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία. Και αυτό συνιστά έναν μοναδικό μα και πολύτιμο ρόλο στον χώρο της ενημέρωσης.
Ο  αναγνώστης είναι, εν τέλει, ο καθημερινός κριτής.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/5/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου