Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Στο δρόμο προς τις κάλπες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η προεκλογική περίοδος την οποία διανύουμε δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε… μπαλκόνια έχουν τελειώσει προ πολλού. Οι συνάξεις σε κεντρικές πλατείες πόλεων, πάνε κι αυτές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το μόνο που έχει απομείνει είναι μικρές συγκεντρώσεις σε μικρούς χώρους και λιγότερες περιοδείες από τους πρωταγωνιστές του πολιτικού βίου της χώρας.
Εχει διατηρηθεί, επίσης, ένα ηχόχρωμα από το παρελθόν σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, τα οποία απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα. Και, έχουν, αρχίσει οι γνωστές προεκλογικές υποσχέσεις για… ανάπτυξη και αλλαγή πορείας, αλλά αυτή τη φορά στο… μακρινό μέλλον.
Για την ώρα, οι πολίτες βιώνουν μια πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά τους.
Ετσι, θυμωμένη και, σε μεγάλο βαθμό, αμήχανη, η πλειονότητα των εκλογέων, θα οδηγηθεί στις κάλπες. Ποιον, αλήθεια, να πιστέψει, κυρίως από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και γιατί;
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φανερώνουν ότι το πολιτικό σκηνικό μετά την 6η Μαΐου, θα είναι εντελώς διαφορετικό καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο πλήττεται από το μνημόνιο, εμφανίζεται αποφασισμένο να τιμωρήσει όσους το επέβαλαν και εκείνους που το ψήφισαν.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καλυτερεύσει η ζωή των πολιτών; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι τον Ιούνιο δεν θα έρθουν νέα μέτρα, αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί;
Οι πολίτες ακούνε, κρίνουν, αποφασίζουν.
Την ίδια ώρα, υπάρχει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, το οποίο οργισμένο για όλα αυτά που ψηφίστηκαν για εκείνο χωρίς εκείνο, επιλέγει να μην χαρίσει την ψήφο του σε κανέναν, προτάσσοντας την αλληλεγγύη ως τρόπο αντίδρασης στο… αδιέξοδο της κάλπης. Και ζητώντας άμεση Δημοκρατία. Δηλαδή, συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων.
Η ψήφος, ωστόσο, είναι δύναμη. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Και αυτό δε μένει παρά να αποδειχτεί στις 6 Μαΐου.
Γιατί, όπως έλεγε και ο Αμερικανός αρθρογράφος George Nathan (1882 – 1958), «οι κακοί κυβερνήτες εκλέγονται από καλούς πολίτες που δεν ψηφίζουν».
(Χανιώτικα νέα -web- 1/5/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/95900-ston-dromo-pros-tis-kalpes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου