Σάββατο 12 Μαΐου 2012

"Ερείπιο" το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι









Σε Μουσείο της… ντροπής έχει μετατραπεί το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005 για να… κλείσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και οι εγκαταστάσεις του να γίνονται ένα μοντέρνο… ερείπιο.
Πράγματι, μια επίσκεψη στους χώρους του Μουσείου μας γέμισαν με θλίψη.
Το καράβι που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο σε λίγο καιρό θα καλυφθεί από τα αγριόχορτα, ενώ από το κτήριο έχουν αρχίσει να πέφτουν οι σοβάδες.
Εχει μείνει μόνο η ταμπέλα με τις ώρες λειτουργίας να θυμίζει ότι αυτό κάποτε ήταν Μουσείο, που λειτουργούσε και μάλιστα είχε φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις.
Κι όμως αυτός ο -όχι μικρός- χώρος που αναφέρεται σε ιστοσελίδες για επισκέπτες της περιοχής, δημιουργήθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, τη φροντίδα της Ανώνυμης Εταιρείας Λαϊκής Βάσης Ανάδειξης του Θαλάσσιου Πλούτου και της Αλιευτικής Παράδοσης, της οποίας μέτοχοι ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Δήμος Κολυμπαρίου, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και ιδιώτες.
Στη συλλογή υπήρχαν ομοιώματα από αλιευτικά σκάφη, εργαλεία κατασκευής σκαφών, όργανα, υδρόβιοι οργανισμοί κ.ά., ενώ θα εξελισσόταν συνεχώς με καινοτομίες που σκοπό είχαν την ενημέρωση του επισκέπτη.
Στις 25 Ιουλίου 2011 είχε δημοσιευτεί στα 'Χανιώτικα νέα' ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο διέξοδο στο ζήτημα του Μουσείου ζητούσε ο Δήμος Πλατανιά με σκοπό να το λειτουργήσει μέσα στον Αύγουστο του περασμένου χρόνου.
Τότε, ο δήμαρχος Πλατανιά είχε δηλώσει ότι «έχουμε προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου εξωτερικά του Μουσείου, του χώρου στάθμευσης, του μικρού θεάτρου. Επίσης καθαρίστηκε και ο χώρος των εκθεμάτων και μένει ένα καλό βάψιμο. Ελπίζω ότι στα τέλη Αυγούστου θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Μέχρι τότε όμως διερευνούμε τη δυνατότητα να το λειτουργήσουμε έστω προσωρινά στα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου εφόσον κάνουμε τη γιορτή αλιείας στο Κολυμπάρι». Ωστόσο, το Μουσείο δεν λειτούργησε. Γιατί; Πού σκάλωσε; Ποιος φέρει την ευθύνη;
Κι όμως, το άνοιγμα του Μουσείου, το οποίο διαθέτει και θεατράκι για τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θα τονώσει τον τουρισμό της περιοχής δεδομένου μάλιστα ότι ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ανεγέρθηκε και λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Δυτικής Κρήτης.
Στο κάτω - κάτω δαπανήθηκαν όχι λίγα χρήματα για τη δημιουργία του Μουσείου. Είναι, συνεπώς, ανεπίτρεπτο να παραμένει κλειστό. Ιδού λοιπόν ένα σημαντικό στοίχημα για τον Δήμο Πλατανιά και όποιον άλλον αρμόδιο.
Τι μένει για να λειτουργήσει, επιτέλους, το Μουσείο Αλιείας; Στην πράξη και όχι στα λόγια!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/5/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/96772-mouseio-ntropis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου