Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ενέργεια από υδρογόνο με το πρωτοποριακό πρόγραμμα HiPER

Σε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με laser, με τη μέθοδο της Γρήγορης Ανάφλεξης (Fast Ignition) συμμετέχει το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο είναι επικεφαλής στην Ελλάδα του προγράμματος HiPER (High Power Experimental Research Facility).
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής στις 9 Ιουνίου, αφορά ακριβώς στην πυρηνική σύντηξη ταχείας ανάφλεξης με χρήση laser.
Για την παρουσίαση της Ελληνικής Εθνικής Υποδομής Hi.P.E.R. που δημιουργείται στο ΤΕΙ (στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser στο Ρέθυμνο) και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου και υποδομής, προσκλήθηκαν στη Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, καθηγητής δρ Ευάγγελος Καπετανάκης και οι ερευνητές – καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης δρ Μιχάλης Ταταράκης και δρ Νεκτάριος Παπαδογιάννης που ασχολούνται επιστημονικά με το έργο αυτό. Επίσης είχαν προσκληθεί οι γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Α. Μητσός (Έρευνας) και Β. Παπάζογλου (Ανώτατης Εκπαίδευσης).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΙ Κρήτης:
Ο καθηγητής Μ. Ταταράκης (επιστημονικός υπεύθυνος του Τομέα Βασικής Επιστήμης για το HiPER) ανέλυσε τη μεγάλη σημασία του προγράμματος για την Ευρώπη σε σχέση με την παραγωγή καθαρής μορφής ενέργειας, αλλά και για την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης (www.hiper-laser.org). Επεσήμανε ότι το HiPER είναι Ερευνητική Υποδομή του Oδικού Xάρτη Yποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Τομέα της Ενέργειας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν εκφράσει την ένθερμη και ενεργή υποστήριξη τους στο HiPER, με συνεργασία ακαδημαϊκών – ερευνητικών φορέων τους.

Το ελληνικό δίκτυο

Ο καθηγητής Ν. Παπαδογιάννης (κύριος ερευνητής στο Πρόγραμμα HiPER) παρουσίασε το ελληνικό δίκτυο που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση του HiPER στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι λόγω της σημασίας του Προγράμματος HiPER για τη χώρα, η ΓΓΕΤ πρόσφατα χρηματοδότησε τη δημιουργία του συνδεδεμένου Εθνικού Δικτύου HiPER-GR, όπου συμμετέχουν 12 Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και δύο εταιρίες με υψηλή δραστηριότητα στον χώρο της ενέργειας. Επικεφαλής του Δικτύου HiPER-GR είναι το ΤΕΙ Κρήτης. Η πρώτη ημερίδα του Δικτύου έλαβε χώρα στην Αθήνα τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010. Ανέφερε ότι το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης συντονίζει το Πρόγραμμα HiPER-GR, με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου της Υποδομής του HiPER, ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφερειακής Συνεργαζόμενης Υποδομής στο Ρέθυμνο, από Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και άλλους φορείς. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Δίκτυο HiPER-GR είναι:
ΤΕΙ Κρήτης – Συντονιστής Φορέας: Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL).
Πολυτεχνείο Κρήτης: Εργαστήριο Δομής της Ύλης και Φυσικής Λέιζερ (ΔΥΦΛ).
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εργαστήριο Ατομικής και Μοριακής Φυσικής και το Κέντρο Εφαρμογών Laser στο Τμήμα Φυσικής.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Τμήμα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εργαστήριο Ηλεκτρικού Χαρακτηρισμού Ηλεκτρονικών Διατάξεων.
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ): Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ).
Ακαδημία Αθηνών.
Πανεπιστήμιο Πατρών: Εργαστήριο Φωτονικών Υλικών, Δομών και Εφαρμογών του Τμήματος Επιστήμης Υλικών.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητισμού και Διαστημικής.
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας (ΙΠΤΑ).
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Εργαστήριο Φωτονικής για Νανοεφαρμογές και το Εργαστήριο Φασματοσκοπικών Εφαρμογών.
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ): Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ),
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ)
Tropical ΑΕΒΕ.
Ο κ. Παπαδογιάννης εξήγησε ότι η συγκρότηση του διεπιστημονικού αυτού δικτύου στην Ελλάδα θα στηρίξει το απαιτητικό έργο του HiPER αλλά και θα ενσωματώσει και θα αξιοποιήσει την παραγόμενη νέα γνώση, καθώς οι επιστημονικοί τομείς του Προγράμματος καλύπτουν πολλά πεδία των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας.
Στη συνέχεια έγινε εκτενής συζήτηση στην Επιτροπή Έρευνας, με ποικίλες ερωτήσεις από τους βουλευτές για το ευρωπαϊκό και ελληνικό πρόγραμμα, την Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση στο Ρέθυμνο και τα συνολικά οφέλη, με αντίστοιχες και απαντήσεις και σχολιασμό του προέδρου και των Καθηγητών του ΤΕΙ Κρήτης.
Από τη διαδικασία αυτή αναδείχθηκαν τα εθνικά πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα όπως:
α) Η προνομιακή χρήση της απεριόριστης μελλοντικής καθαρής ενέργειας που θα παραχθεί από την σύντηξη υδρογόνου.
β) Η Ελληνική ψήφος για την επιλογή της Ευρωπαϊκής χώρας που θα στεγάσει την Κεντρική Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση (διπλωματικό όφελος).
γ) Η ενίσχυση των ελληνικών επιστημονικών ομάδων μέσα από τη συμμετοχή τους σε κοινά πειράματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις του HiPER.
δ) Η ενίσχυση των ελληνικών εταιρειών και των νέων Ελλήνων επιστημόνων που θα παρακολουθήσουν αυτό το νέο επιστημονικό/ τεχνολογικό τομέα από κοντά και θα είναι έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις και
ε) Η ανάδειξη του ΤΕΙ Κρήτης ως διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης σε κορυφαίες τεχνολογίες και στη σύγχρονη επιστήμη με την διοργάνωση διεθνών Μεταπτυχιακών Σχολείων (www.hiper-laser.org).

“H ελεγχόμενη σύντηξη
ελκυστική πηγή ενέργειας”

Ο κ. Ταταράκης τεκμηρίωσε γιατί η ελεγχόμενη σύντηξη είναι μια ελκυστική, περιβαλλοντικά καθαρή πηγή ενέργειας, που χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως κύρια μορφή καυσίμου. Ανέφερε ότι το HiPER έχει τεράστια πολιτική σημασία για την Ευρώπη και ειδικότερα για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, περιλαμβανόμενης και της Ελλάδας, ιδιαίτερα σήμερα που αναμένεται να γίνει άμεσα η ανακοίνωση τη απόδειξης της αρχής λειτουργίας της σύντηξης με laser από το National Ignition Facility (NIF) στις ΗΠΑ. Εξήγησε ότι το HiPER σχεδιάζεται πλέον να προχωρήσει στην κύρια φάση του, με την ανακοίνωση της απόδειξης, για την ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας για ειρηνικές χρήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει συνεργασία των εταίρων του HiPER με το παράλληλο πρόγραμμα σύντηξης, το ITER (Μαγνητική Σύντηξη) εφόσον οι σύγχρονες απαιτήσεις σε ενέργεια απαιτούν και εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της σύντηξης.
Ο κ. Ταταράκης περιέγραψε τους δύο κύριους στόχους του προγράμματος HiPER:
Τη σχεδίαση και κατασκευή Πρότυπης Υποδομής Laser πολλαπλών δεσμών για τη διεξαγωγή έρευνας στην ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με τη μέθοδο της γρήγορης ανάφλεξης.
Τη χρήση της υποδομής αυτής από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τη μελέτη νέων φαινομένων (πλην της σύντηξης) που παρουσιάζονται όταν η ύλη αλληλεπιδρά με εξαιρετικά ισχυρά πεδία (βασική επιστήμη).

Οι βουλευτές

Στη συνέχεια μεγάλος αριθμός βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή εξέφρασαν με εξαιρετικά θετικά σχόλια την στήριξή τους και επεσήμαναν την αναγκαιότητα της ισχυρής ελληνικής συμμετοχής στις επόμενες φάσεις του HiPER. Ταυτόχρονα εκφράστηκαν θετικά για την ανάγκη υποστήριξης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, με στόχο την υποστήριξη του έργου, όπως είναι η δημιουργία της ελληνικής υποδομής στο Ρέθυμνο και η συνέχιση του Δικτύου, με οικονομικά και θεσμικά μέσα.
(Χανιώτικα νέα - 15/6/2010)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/47703-me-to-prwtoporiako-programma-hiper/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου