Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου

Η ουσιαστική και πολύπλευρη υποβοήθηση του έργου των δημοσιογράφων που εργάζονται στα Μέσα Ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους στόχους του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ), το οποίο λειτουργεί δοκιμαστικά τους τελευταίους μήνες στα Χανιά της Κρήτης.
Τα επίσημα εγκαίνια του Ινστιτούτου, που δημιουργήθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΤ, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου και του τέως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα.
Στα εγκαίνια έχουν επίσης προσκληθεί και αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι Αρχών και φορέων, πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδότες, εκπρόσωποι δημοσιογραφικών Ενώσεων, καθώς και εκπρόσωποι αντίστοιχων Ινστιτούτων Εκπαίδευσης από άλλες χώρες της Ευρώπης
Την Κυριακή 13 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκά μοντέλα εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία». Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, στην οποία θα λάβουν μέρος ως ομιλητές σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και Έλληνες δημοσιογράφοι, θα αναζητηθούν τρόποι καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, σε συνεργασία με αντίστοιχα Ινστιτούτα, που εδώ και χρόνια λειτουργούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στις εγκαταστάσεις του ΙΕΤ θα λειτουργεί, παράλληλα, στις 12 και 13 Ιουνίου, έκθεση Ελλήνων σκιτσογράφων.
Χορηγοί και υποστηρικτές της εκδήλωσης των εγκαινίων και της ημερίδας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο ΟΠΑΠ, η Cosmote, η Blue Star Ferries και η Olympic Air. Πληροφορίες: 28250 71313-14, 210 8254399, 210 8228996.
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (www.rpi.gr) είναι το πρώτο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, που δημιουργείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), μέλη του οποίου είναι οι είκοσι μεγαλύτερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας.
Το ΙΕΤ έχει τη μορφή μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζονται στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων, και έχουν παραχωρηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα για διάρκεια 35 ετών. Η ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., ολοκληρώθηκε πρόσφατα και πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, το κτίριο περιλαμβάνει 18 δίκλινα δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, αίθουσα συνεδριάσεων 180 ατόμων, αίθουσα συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εκθέσεων, βιβλιοθήκη, εστιατόριο και ένα εκπληκτικό περιβάλλοντα χώρο, όπου κυριαρχεί το πράσινο, με φόντο τα πανέμορφα Λευκά Όρη.
Στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, κατά το διάστημα της δοκιμαστικής του λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν, με απόλυτη επιτυχία, δύο σεμινάρια: το πρώτο από τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και το δεύτερο από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στις 18 Ιουνίου ξεκινά στο ΙΕΤ το πρώτο διεθνές καλοκαιρινό σχολείο με τίτλο «Crete Writing Workshop», το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία καθηγητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης των ΗΠΑ και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Παράλληλα, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και άλλες διεθνείς δράσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των εγκαινίων του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και της ημερίδας έχει ως εξής:

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

• 19.00: Προσέλευση.
• 19.30: Αγιασμός, επίσημα εγκαίνια και κοπή κορδέλας από την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και τον τ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα.
• 20.00: Παρουσίαση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου: Στόχοι και προοπτικές, Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος ΙΕΤ.
• 20:15: Χαιρετισμοί.
• 21.00: Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ΙΕΤ.
• 21.30: Κρητικός μπουφές και ανοιχτή συναυλία.

Κυριακή 13 Ιουνίου

• 9.30: Προσέλευση.
• 10.00: Ευρωπαϊκά μοντέλα εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία.

Ομιλητές

- Elizabeth Wasserbauer, Director, Kuratorium fur Journalistenausbildung, Austrian Media Academy.
- Νίκος Μπακουνάκης, Αν. Καθηγητής, Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
- Jens Otto Hansen, President of the Centre of Continuing Education, Danish School of Media and Journalism.
- Νίκος Γραμματικός, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).

• 11.00: Συζήτηση.

Συντονιστής: Γιάννης Διαφωνίδης.

• 12.00: Διάλειμμα.

• 12.15: Το μέλλον της εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία.

Ομιλητές

- Marianne Peters, f. President of the European Journalism Training Association.
- Δημήτρης Τσαλαπάτης, Δημοσιογράφος, τ. Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ.
- Angelo Angostini, University of Milan, Italy.
- Αντώνης Σκαμνάκης, εκλεγμένος Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ.

• 13.15: Ερωτήσεις - Συζήτηση.

Συντονιστής: Γιώργος Βακόνδιος.

• 14.00: Διάλειμμα.
• 14.15: Συμπεράσματα.

- Μιχάλης Μειμάρης, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
- John Horgan, Professor, Dublin City University / Irish Press Council.
- Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

• 15.30: Γεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου