Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τα Χανιά του μέλλοντος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τα Χανιά του μέλλοντος μπορεί να είναι διαφορετικά. Να αναδείξουν τα... μυστικά τους. Να αποτελέσουν μια πόλη - πρότυπο με ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα Χανιά του μέλλοντος είναι εδώ. Είναι η ομάδα έντεκα νέων αρχιτεκτόνων που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ευρωπαικής γιορτής της μουσικής και του p-public παρουσίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μεγάλο Αρσενάλι την πρότασή τους για το αύριο της πόλης.
Διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ ("Χανιώτικα νέα" - 21/6/2010): "Πώς θα ήταν άραγε τα Χανιά, αν οι οδοί Τζανακάκη και Χ. Γιάνναρη είχαν μετατραπεί σε πεζόδρομους, αν ο Δημοτικός Κήπος είχε γίνει ένας ενιαίος δημόσιος χώρος με το Πολεμικό Μουσείο και η Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς είχε επεκταθεί;
Οι προτάσεις αυτές ανήκουν στην Ομάδα Πρασίνου του ΤΕΕ-ΤΔΚ που αποτελείται από έντεκα νέους αρχιτέκτονες οι οποίοι παρουσίασαν τμήματα από την έρευνά τους. Η έρευνα που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες: Μαρία Ανδρουλάκη, Ειρήνη Αποστολάκη, Ειρήνη Βλαζάκη, Γιώργος Καλλιγέρης, Αντρέας Καλλιτεράκης, Στέλλα Καμαριανάκη, Γιάννης Κτιστάκης, Λίνα Μαναρώλη, Κυριακή Ντουνιαδάκη, Λητώ Ροδουσάκη και Άννα Τσιτωνάκη επικεντρώθηκαν στα σημεία: παραλιακό μέτωπο Χανίων, ρέματα, μεγάλα πράσινα και παλιά πόλη, παρουσιάζοντας το πώς θα μπορούσε να είναι η πόλη που ζούμε, τα "Χανιά αλλιώς" δηλαδή".
Οι προτάσεις των νέων αρχιτεκτόνων που έχουν επιστρέψει στα Χανιά με διάθεση να προσφέρουν και να τα δουν ακόμα πιο όμορφα, έρχονται από το μέλλον. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αφορούν:
-Το παραλιακό μέτωπο σε μια διαδρομή 9,35 Km από την Χρυσή Ακτή μέχρι τον Κουμπελή με βασικό στόχο την απρόσκοπτη διαδρομή πεζού - ποδηλάτη.
-Καταγραφή και παρουσίαση προτάσεων για τα ρέματα της πόλης όπως: το ρέμα Χαλέπας, του Αγίου Παντελεήμονα και του ποταμού Κλαδισού.
-Μεγάλους αναξιοποίητους φυσικοί χώροι όπως οι Άγιοι Απόστολοι, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το Πρεβαντόριο.
-Την παλιά πόλη για την οποία οι παρατηρήσεις αφορούν τις Δυτικές και Ανατολικές οχυρώσεις, το Ανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης, το παραλιακό μέτωπο και προτάσσεται η ανάγκη ένταξης στην UNESCO, η προστασία και αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου με: δημιουργία ζώνης εκτόνωσης, περιμετρική κίνηση, ελεγχόμενη πρόσβαση και μελέτη χρήσεων.
Οι νέοι αρχιτέκτονες ανέλαβαν μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία και με τη δουλειά τους αποδεικνύουν ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει ανθρώπινη. Να μην "πνιγεί" στο τσιμέντο και στο επακόλουθο που είναι η... μοναξιά. Να μην χαθεί στο χρόνο. Τουναντίον. Να διατηρήσει το χρώμα της. Να ξαναγίνει η πόλη των "λουλουδιών και των γιασεμιών".
Η δουλειά των νέων αρχιτεκτόνων, η οποία πρέπει να στηριχθεί, δεν αφορά περίοδο ενός έτους, διετίας, τριετίας ή τετραετίας. Δεν έγινε για να χαθεί. Μπορεί να αποτελέσει σχεδιασμό σε ορίζοντα δεκαετιών. Ανεξάρτητα από δημοτικές αρχές και πρόσωπα.
Τα Χανιά του μέλλοντος μας αφορούν όλους...
(Χανιώτικα νέα - 22-23/6/2010)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/48115-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου