Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ψηφιακές καλλιέργειες από τη... ρίζα

Ενα πρωτοποριακό σύστημα ποτίσματος κήπων και καλλιεργειών, που πετυχαίνει εξοικονόμηση νερού έως και 50%, αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
«Φανταστείτε τη δυνατότητα τα φυτά σε μια καλλιέργεια να στέλνουν στον γεωργό e-mail όταν διψάνε, φανταστείτε τη δυνατότητα ο γεωργός να γνωρίζει το επίπεδο υγρασίας στη ρίζα του κάθε φυτού και επομένως να μπορεί να προβλέπει τις ανάγκες σε νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς (άνυδρους) μήνες, με ακρίβεια, και φανταστείτε τη δημιουργία ενός τέτοιου πρότυπου ασύρματου δικτύου αισθητήρων ως αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας εξαμήνου σε προπτυχιακό μάθημα ελληνικού ΑΕΙ!», εξηγεί ο καθηγητής τους, Αγγελος Μπλέτσας.
Επίδειξη έγινε προχθές το βράδυ στον υπέργειο κήπο (roof garden) του τμήματος ΗΜΜΥ στην Πολυτεχνειούπολη. Οι φοιτητές του μαθήματος «Ανάλυση, Σχεδίαση και Σύνθεση Τηλεπικοινωνιακών Διατάξεων» του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης σχεδίασαν και υλοποίησαν το ασύρματο δίκτυο αισθητήρων θερμοκρασίας και υγρότητας, στον υπέργειο κήπο του νέου κτιρίου του τμήματος, στην Πολυτεχνειούπολη.
Το δίκτυο αποτελείται από ασύρματους προγραμματιζόμενους πομποδέκτες χαμηλού κόστους, που σχεδιάστηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και οι οποίοι μεταφέρουν την πληροφορία με πολλαπλά άλματα, από το ένα φυτό στο άλλο, μέχρι την τελική λήψη και απεικόνιση της πληροφορίας σε έναν απομακρυσμένο φορητό υπολογιστή.
Η εφαρμογή συμπληρώνεται από το απαραίτητο λογισμικό απεικόνισης και αποθήκευσης της πληροφορίας, τους αισθητήρες και τους αλγορίθμους συγχρονισμού, αναμετάδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, που αναπτύχθηκαν εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο του μαθήματος.
Η ομάδα των προπτυχιακών φοιτητών αποτελείται από τους Βαγγέλη Αλεξίου, Μεγασθένη Αστέρη, Κάτια Βλαχάκη, Λευτέρη Καμπιανάκη, Γιάννη Κιμιωνή, Πάνο Μαρκόπουλο, Γιώργο Σκληβανίτη, Κωνσταντίνο Σπηλιώτη και Κωνσταντίνο Τούντα, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ, Αγγελου Μπλέτσα.
Οπως μας είπε ο κ. Μπλέτσας, «ο κάθε γεωργός λοιπόν μπορεί να δει με αυτό το πρόγραμμα σ' έναν υπολογιστή τι ακριβώς συμβαίνει στο κάθε φυτό ή δέντρο του χωραφιού του και να καταλάβει πόσο νερό χρειάζεται. Χαρακτηριστικά θα σας πω, αν και δεν είμαι γεωργός, ότι το αβοκάντο για παράδειγμα ανά πότισμα για την περίοδο του καλοκαιριού θέλει στην κάθε ρίζα του 100 κιλά νερό.
Οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν αποδείξει πειραματικά ότι αν μπορούμε να μετρήσουμε σε κάθε φυτό την ποσότητα του νερού και την υγρασία, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 50% νερού».
Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, στην ιστοσελίδα: http://www.telecom.tuc.gr/~aggelos/tel404_spring2010/ 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 23/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου