Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Περί νερού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Οι περισσότεροι διασκέδαζαν με τις παρέες τους. Άλλοι προτίμησαν να ξενυχτήσουν στη θάλασσα απολαμβάνοντας το νυχτερινό τους μπάνιο.  Κάποιοι όμως αναγκάστηκαν να αποκλείσουν το δρόμο προς το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ακρωτήρι των Χανίων για να ασκήσουν πίεση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετώπιζαν επί πέντε μέρες.
Ο λόγος για τους κατοίκους του Μουζουρά Ακρωτηρίου οι οποίοι είχαν φτάσει σε απόγνωση. Ήταν μετά τη 1 τη νύχτα όταν τους επισκεφτήκαμε στο σημείο του αποκλεισμού. Στα μάτια τους έβλεπες το παράπονο. Στα πρόσωπά τους είχε ζωγραφιστεί ο θυμός μα και η ελπίδα πώς οι κινητοποιήσεις τους δεν θα πάνε χαμένες. Με τα οχήματά τους είχαν κλείσει το δρόμο. Κάθετα είχε παρκάρει και ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Και τα απορριμματοφόρα που έρχονταν από την πόλη, αναγκάζονταν να γυρίσουν πίσω.
«Δεν φτάνει που στο χωριό μας έχουμε την αμερικανική βάση της Σούδας, πιο ΄κει το αεροδρόμιο, πιο πέρα τον ΧΥΤΑ, μας έκοψαν και το νερό», μας είπαν οι κάτοικοι.
"Γιατί δεν το κόβουν ορισμένες ώρες ισότιμα σε όλες τις περιοχές και πρέπει εμείς οι λιγοστοί κάτοικοι να φέρνουμε νερό με βυτίο; Που πάμε; Μπροστά η πίσω".
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου το νερό επέστρεψε και ο δρόμος άνοιξε.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας απειλεί όμως και όλο το νομό Χανίων. Φέτος δεν… έβρεξε και τα αποθέματα νερού μειώνονται επικίνδυνα. Οι ποσότητες νερού επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο, ανακοίνωσε  προς ημερών η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων και κάλεσε τους Χανιώτες να κάνουν ορθολογική χρήση ύδατος.
Όμως, επανειλημμένως έχει γραφτεί πώς ο νομός Χανίων είναι πλούσιος σε υδάτινο δυναμικό το οποίο παραμένει αναξιοποίητο με αποτέλεσμα να καταλήγει στη θάλασσα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιώργου Γεωργακάκη που δημοσιεύτηκε στις  5 Φεβρουαρίου στα «Χανιώτικα νέα» διαβάζουμε:
«Δυσάρεστη πραγματικότητα και ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού, που είναι δύο βασικοί τομείς της οικονομίας του Νομού Χανίων, αποτελεί σήμερα η έλλειψη διαθέσιμων υδατικών πόρων σε ορισμένες περιοχές». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Νομός Χανίων διαθέτει ένα σημαντικό υδατικό δυναμικό υπόγειων και επιφανειακών νερών, μεγάλο μέρος των οποίων, ωστόσο, καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα!
Η αξιοποίηση των νερών σε τοπικό επίπεδο για την κάλυψη αναγκών ύδρευσης ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο μελετητής Παύλος Παυλάκης, στην αναπτυξιακή διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Tεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Μεγάλο Αρσενάλι. Εισηγητές ήταν ακόμη η Δρ γεωλόγος, Κ. Παυλάκη και ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, Ν. Λυδάκης – Σημαντήρης».
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ , ο κ Παυλάκης «αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δημιουργείται το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων υδατικών πόρων, αν και «το υδατικό δυναμικό του Νομού είναι υπερεπαρκές», σημείωσε ότι «η έλλειψη οφείλεται στην άνιση κατανομή διαθέσιμων υδατικών πόρων στον χώρο και στον χρόνο (βροχοπτώσεις μόνο τη χειμερινή - εαρινή περίοδο), καθώς και στην άνιση κατανομή της ζήτησης στον χρόνο (σημαντικά αυξημένη κατά τη θερινή περίοδο). Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των υπόγειων νερών, που προέρχονται από τα ανθρακικά πετρώματα των Λευκών Ορέων, είναι υφάλμυρα κυρίως λόγω διείσδυσης της θάλασσας (Αλμυρός Γεωργιούπολης, νότιες ακτές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% του μέσου ετήσιου όγκου των επιφανειακών και υπόγειων νερών του Νομού να είναι σήμερα εκμεταλλεύσιμο, με τα υπάρχοντα έργα. Το υπόλοιπο ποσοστό (90%) ρέει ανεκμετάλλευτο επιφανειακά ή υπόγεια προς τη θάλασσα».
Οπότε, τη στιγμή που οι βρύσες μπορεί να στερέψουν, τεράστιες ποσότητες νερών παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί. Και τι μπορεί να γίνει τώρα, πριν είναι πιο αργά; Τι απαντούν οι αρμόδιοι; Και προπάντων τι σχεδιασμό έχουν. Αν έχουν…
(Χανιώτικα νέα - 20/6/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου