Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Κυνοκομείο και αδέσποτα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, συζητήσεις επί συζητήσεων με θέμα την εύρεση χώρου για τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου στα Χανιά, το αποτέλεσμα παραμένει... μηδέν.
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα αδέσποτα ζώα καθώς, δυστυχώς, αρκετοί αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα σκυλί και όταν αυτό μεγαλώσει και εκείνοι το βαρεθούν, το αφήνουν ελεύθερο. Στην στήλη αυτή αναφερθήκαμε στα αδέσποτα που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην πλατεία Συντριβανίου και στη Χάληδων. Και εδώ, ευτυχώς που υπάρχουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι, οι οποίοι τουλάχιστον μαζεύουν όσα αδέσποτα μπορούν. Με αφορμή το προχθεσινό μας δημοσίευμα, μάς επισκέφτηκε στο γραφείο μας η υπεύθυνη της "Μικρής Κιβωτού του Νώε", Σίλκι Βρόμπελ, η οποία μας κοινοποίησε επιστολή Γερμανών φιλόζωων με αποδέκτη αντιδήμαρχο και θέμα τα αδέσποτα του λιμανιού.
Γράφουν οι Γερμανοί:
"Αξιότιμε κ. Σαματά,
μέσα στην απόγνωσή μας απευθυνόμαστε σε σας γράφοντας ένα ανοιχτό γράμμα. Μέχρι τις 17 του Φεβρουαρίου 2010 ήμασταν για 10 ημέρες σαν εθελοντές βοηθοί στην κυρία Σίλκε Βρομπελ - είμαστε μέλη του γερμανικού φιλοζωϊκού συλλόγου Τierfeunde Kreta e.V. Μεταφέραμε σκύλους και γάτες στη Γερμανία όπου βρήκαν καινούριους, φιλόζωους και συμπονετικούς ιδιοκτήτες. Κατά την διαμονή μας συναντήσαμε πολλά τραυματισμένα , παραμελισμένα αλλά και δηλητηριασμένα ζώα. Τρομάξαμε με την κατάσταση που βρήκαμε και με την αδιαφορία πολλών ανθρώπων απέναντι στον πόνο των ζώων. Το ξενοδοχείο μας ήταν κοντά στο λιμάνι έτσι ώστε συναντούσαμε καθημερινώς τα αδέσποτα - γάτες και σκύλους- που ζούσαν και ζουν εκεί. Εκεί προσέξαμε δύο μεγάλα σκυλιά, τα οποία προφανώς δεν άνηκαν σε κανέναν. Και τα δύο είχαν μάλλον γερμανικό σέφερ στο αίμα τους. Το ένα είχε μεγάλα αυτιά, το άλλο ένα μπλε και ένα καφέ μάτι. Τα γνωρίσαμε σαν δύο πολύ ευγενικά ζώα. Φαινόντουσαν υγιέστατα, και μια και διακρίνονταν από ευγενικό και θετικό χαρακτήρα σχετικά με τον άνθρωπο, αποφασίσαμε ότι αξίζουν να βρουν ένα καλό μέλλον και σπιτικό στη Γερμανία. Τα σκυλιά όμως δεν είχαν ακόμα τα ανάλογα εμβόλια ούτε είχαν τσιπ αναγνώρισης. Ετσι δεν μπορούσαμε ακόμα να τα πάρουμε μαζί μας στην Γερμανία. Μόλις γυρίσαμε όμως ψάξαμε και βρήκαμε γρήγορα ένα ανάλογο και κατάλληλο μέρος και για τα δύο σκυλιά. Σας βεβαιώνουμε και τα δύο σκυλιά είναι ευπρόσδεκτα στη Γερμανία όπου ήδη τα περιμένουν σε ένα καινούργιο σπιτικό! Μόλις μάθαμε όμως σήμερα ότι κάποιες έκανε παράπονα για αυτά τα σκυλιά και ισχυρίστηκε ότι είναι επιθετικά απέναντι σε τουρίστες δεν πιστέψαμε στα αυτιά μας. Ιδίως αυτά τα δύο σκυλιά μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση λόγω του ευγενικού χαρακτήρος τους! Τον καιρό της διαμονής μας ήδη ο σύλλογός μας αποτάνθηκε στο φιλοζωϊκό σύλλογο "Η μικρή Κιβωτός του Νώε" λόγω του ότι για παρόμοια παράπονα έγιναν ευθανασίες σε άλλα επίσης μεγάλα σκυλιά. Τώρα φοβόμαστε φυσικά ότι μια παρόμοια μοίρα θα μπορούσε να βρει και τα αναφερόμενα σκυλιά. Οι ευθανασίες δεν είναι λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων στα Χανιά! Σας διαβεβαιώνουμε ξανά αυτά τα σκυλιά έχουν ήδη ανθρώπους στη Γερμανία που τα περιμένουν με αγάπη! Θα στεγαστούν!
Τελειώνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα ακόμα θετικό παράδειγμα για μεσήτευση σε μια φαινομενικά απελπιστική περίπτωση στο πάρκινγκ του Lidl στους Αγ. Αποστόλους βρέθηκε δεμένο ένα σκυλί με ένα μεγάλο όγκο. Το όγκος αυτό αφαιρέθηκε σε χειρουργική επέμβαση με χρηματική βοήθεια του φιλοζωϊκού συλλόγου "Η μικρή κιβωτός του Νώε" και το σκυλί μεταφέρθηκε στη Γερμανία. Ο Βόλφι (το λυκάκι) όπως ονομάστηκε ζει τώρα εδώ και ενάμισι χρόνο με τη καινούργια γερμανική οικογένειά του και εμπλουτίζει τη ζωή όλων των μελών της οικογένειας.
Κύριε Σαματά,
βοηθήστε μας να σώσουμε αυτά τα δύο αξιοαγάπητα πλάσματα. Θα έρθουμε πολύ σύντομα να τα πάρουμε! Το υποσχόμαστε!
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
Μετά τιμής
Heidi Studener και Eva Lautenschlager
(μετάφραση Φαλίτσα Μάνδρακα)
ολοι μέλη του γερμανικού φιλοζωϊκού συλλόγου Tierfreunde Kreta e.V.".
Οι φιλόζωοι, λοιπόν, κάνουν ό,τι μπορούν.
Η ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα αδέσποτα βαραίνει τους Δήμους. Αυτοί είναι αρμόδιοι για τη δημιουργία του κυνοκομείου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Να υπενθυμίσουμε ότι στο φύλλο των «Χανιώτικων νέων» της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύτηκε ότι είχε βρεθεί κάποιο σημείο μέσα στο Ναύσταθμο μετά από προσπάθειες της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων, και αναμένονταν η θετική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ωστόσο ο Ναύσταθμος φαίνεται να άλλαξε απόφαση και να χωροθέτησε σε άλλο σημείο το κυνοκομείο για το οποίο όμως υπάρχουν αντιδράσεις.
Στο ίδιο ρεπορτάζ δημοσιεύονται και δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΤΕΔΚ Γιάννη Κοτσιφάκη ο οποίος λέει ότι «δυστυχώς ούτε αυτή η περίπτωση ευδοκίμησε" και τώρα "όλοι περιμένουμε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τις αλλαγές στο σκηνικό στην τοπική αυτοδιοίκηση» καθώς « αν γίνουν λίγοι δήμοι στα Χανιά θα λυθούν πολλά προβλήματα όπως του κυνοκομείου καθώς θα σπάσει ο τοπικισμός και θα βρεθούν λύσεις». Ακόμα ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρει ότι «ψάξαμε σχεδόν σε όλους τους δήμους αλλά δεν υπήρξε καμία θετική έκβαση γιατί υπήρχαν αντιδράσεις στα περισσότερα σημεία και άλλα δεν ήταν κατάλληλα, ή είχαν πολύ υψηλό κόστος αγοράς».
Ομως, η εύρεση χώρου για τη δημιουργία κυνοκομείου είναι υπόθεση που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα. Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Λάρισα, το έχουν καταφέρει. Εδώ, γιατί όχι; Πότε, επιτέλους, με τη συναίνεση βεβαίως των πολιτών θα βρεθεί μια ουσιαστική λύση για ένα πρόβλημα που αν δεν λυθεί τώρα, θα γίνει ακόμα πιο έντονο στο εγγύς μέλλον;
(23/2/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου