Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η τέχνη και ο τόπος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η τέχνη και ο τόπος: Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα Δευτέρα στις 8 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θοδωρή Καλούμενου, έχει πολλά μηνύματα να στείλει. Έχει να παρουσιάσει στο κοινό σημαντικά έργα Χανιωτών δημιουργών. Έχει να «πει» πως στα Χανιά, το πολιτισμό δυναμικό δεν χάνεται. Αντίθετα, υπάρχει και αναπτύσσεται. Η συμμετοχή 52 Χανιωτών καλλιτεχνών δεν είναι μικρή υπόθεση. Οι καλλιτέχνες αυτοί, εικαστικοί δημιουργοί κάθε ηλικίας, έχουν έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τώρα, βρίσκονται μαζί κάτω από τη στέγη της Πινακοθήκης των Χανίων. Και το χανιώτικο κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το έργο τους. Ένα έργο οικουμενικό. Στο μακροσκελές εισαγωγικό σημείωμά της η επιμελήτρια της έκθεσης Πέγκυ Κουνενάκη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα έργα των 52 καλλιτεχνών δεν παύουν είναι έργα ποιοτικά, «ζωντανά και ευαίσθητα, που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητα, τις αξίες και τις καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες όσων τα δημιούργησαν. Και το βασικότερο: δεν περιορίζονται στην εσωστρέφεια μιας εντοπιότητας. Γι' αυτό ίσως και μόνο το στοιχείο, η έκθεση αυτή έπρεπε να γίνει...».

Ο Γιώργης Μανουσάκης

“Σιγά κι αθόρυβα γλιστρά και φεύγει η πόλη.
Εκείνοι που την κατοικούσαν στρέψαν
οριστικά την όψη προς το Μέγα Σκότος.
Στη θέση της ορθώθηκε μια πόλη σκληρή
κι αγέλαστη, ύπουλη και φαντασμένη.
Σε ξένη πόλη σέρνω τώρα τη ζωή μου”.
Γιώργης Μανουσάκης

Φιλολογικό μνημόσυνο για τον σημαντικό ποιητή και πεζογράφο Γιώργη Μανουσάκη έγινε χθες στην «Κωνσταντινουπολειάδα» στη Νέα Χώρα. Ο τίτλος ήταν «Πολιτική και Ποιητική στο έργο του Γιώργη Μανουσάκη. Η πορεία της ζωής του». Και τυχεροί όσοι το παρακολούθησαν – ο υπογράφων δυστυχώς δεν μπόρεσε. Όμως, και μόνο η είδηση για την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τον Γιώργη Μανουσάκη είναι σημαντική διότι η φυγή του Γιώργη Μανουσάκη έχει αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Από τους σημαντικούς εκπροσώπους της λεγόμενης Δεύτερης Μεταπολεμικής Γενιάς, ο Γιώργης Μανουσάκης μάς παρέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές, τρία πεζά και μία μελέτη για τον Παντελή Πρεβελάκη. «Η ζωή μακριά από την Αθήνα με κάνει στ' αλήθεια να νιώθω συχνά αποκομμένος. Δεν έχω παρά μακρινές προσβάσεις στα περιοδικά, στους εκδοτικούς οίκους και καθόλου στους κύκλους των λογοτεχνών. Εξασφαλίζω, όμως, έτσι μια αυτονομία, μένω ανεπηρέαστος από "μόδες" και από το παιχνίδι των ανταλλαγμάτων», έλεγε σε μια συνέντευξή του. Ο Γιώργης Μανουσάκης έφυγε αλλά είναι σαν μην έχει φύγει…
(Χανιώτικα νέα - 8/2/2010)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/42376-akrobasies/

1 σχόλιο:

  1. Χαράλαμπος Ξεκουκουλωτάκης8 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:19 μ.μ.

    Είναι καλό να εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων έργα Χανιωτών δημιουργών. Καλό είναι βέβαια να εκτίθενται στόν ίδιο χώρο και έργα δημιουργών προερχομένων από την αλλοδαπή που ζούν στα Χανιά. Καλό θα είναι επίσης να διοργανώνεται και πάλι στα Χανιά το Φεστιβάλ Εθνοτήτων. Τα Χανιά είναι μια πολυ-πολιτισμική πόλη.

    Δημοσιογράφος Χαράλαμπος Ξεκουκουλωτάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή