Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τα αδέσποτα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πλατεία Ελευθερίας ή Δικαστηρίων όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, χθες μετά τα μεσάνυχτα. Τα καταστήματα αρχίζουν να κλείνουν, καθώς φεύγουν και οι τελευταίοι πελάτες. Το κρύο γίνεται ανυπόφορο και η υγρασία «τσακίζει» κόκκαλα. Μοναδικά «ζωντανά» είναι πέντε τετράποδα που σχηματίζουν αγέλη.
Πλατεία Τάλω, προχθές το βράδυ. Θαμώνες του λιμανιού, παρκάρουν τα οχήματά τους και κατευθύνονται προς τις ταβέρνες και τα μπαρ. Όχι όμως και μια αγέλη 6-7 σκύλων, που γαβγίζουν απειλητικά σε ορισμένους διερχόμενους και στη συνέχεια απομακρύνονται προς τη Νέα Χώρα.
Αυτά τα σκυλιά δεν είναι τα μοναδικά αδέσποτα στην πόλη. Δεκάδες άλλα συναντά κανείς σε γειτονιές των Χανίων αλλά και στην ύπαιθρο. Κάποια μεγάλωσαν αδέσποτα, τα περισσότερα βρέθηκαν στο δρόμο όταν τα βαρέθηκαν οι ιδιοκτήτες τους. Ένας φίλος λέει ότι το αδέσποτο, το ξεχωρίζεις από το γεγονός ότι δεν θα διασχίσει το δρόμο όταν περνάνε αυτοκίνητα. Θα λειτουργήσει σαν άνθρωπος καθώς έχει μάθει τους κανόνες του δρόμου. Αντίθετα, το σκυλί από… σπίτι, ενδεχομένως να προσπαθήσει να περάσει το δρόμο, χωρίς να εκτιμήσει ότι μπορεί να πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος.
Το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στα Χανιά. Σαν να υπάρχει μια περίεργη δύναμη που σε ημερήσια βάση «εμπλουτίζει» τους δρόμους της πόλης με νέα σκυλιά.
Ας φανταστούμε, λοιπόν, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι φιλοζωικοί σύλλογοι της πόλης που καθημερινά μαζεύουν και περιθάλπουν αδέσποτα ζώα. Μάλλον θα είχαμε «πνιγεί» στα αδέσποτα.
Εδώ, ωστόσο, έρχεται η ευθύνη των Δήμων.
Τόσα χρόνια γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, συζητήσεις επί συζητήσεων με θέμα την εύρεση χώρου για τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου και αποτέλεσμα… μηδέν. Στο φύλλο των «Χανιώτικα νέων» της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύτηκε ότι είχε βρεθεί κάποιο σημείο μέσα στο Ναύσταθμο μετά από προσπάθειες της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων, και αναμένονταν η θετική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ωστόσο ο Ναύσταθμος φαίνεται να άλλαξε απόφαση και να χωροθέτησε σε άλλο σημείο το κυνοκομείο για το οποίο όμως υπάρχουν αντιδράσεις.
Στο ίδιο ρεπορτάζ δημοσιεύονται και δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΤΕΔΚ Γιάννη Κοτσιφάκη ο οποίος λέει ότι «δυστυχώς ούτε αυτή η περίπτωση ευδοκίμησε" και τώρα "όλοι περιμένουμε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τις αλλαγές στο σκηνικό στην τοπική αυτοδιοίκηση» καθώς « αν γίνουν λίγοι δήμοι στα Χανιά θα λυθούν πολλά προβλήματα όπως του κυνοκομείου καθώς θα σπάσει ο τοπικισμός και θα βρεθούν λύσεις». Ακόμα ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρει ότι «ψάξαμε σχεδόν σε όλους τους δήμους αλλά δεν υπήρξε καμία θετική έκβαση γιατί υπήρχαν αντιδράσεις στα περισσότερα σημεία και άλλα δεν ήταν κατάλληλα, ή είχαν πολύ υψηλό κόστος αγοράς».
Πάντως, το πρόβλημα των αδέσποτων αρχίζει να παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις. Οπότε, ας προβληματιστούμε όλοι: φορείς και πολίτες. Η εύρεση χώρου για τη δημιουργία κυνοκομείου είναι υπόθεση που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα. Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Λάρισα, το έχουν καταφέρει. Εδώ, γιατί όχι; Πότε, επιτέλους, με τη συναίνεση βεβαίως των πολιτών θα βρεθεί μια ουσιαστική λύση για ένα πρόβλημα που αν δεν λυθεί τώρα, θα γίνει ακόμα πιο έντονο στο εγγύς μέλλον;
(Χανιώτικα νέα - 3/2/2010)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/42154-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου