Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κριτική και αυτοκριτική

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια 14χρονη μαθήτρια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υποχρεώθηκε να αλλάξει σχολείο λόγω γκρουπ που δημιούργησε στο Facebook. Αυτό έλεγε η είδηση που δημοσιεύτηκε προ ημερών στα "Χανιώτικα νέα" και έγινε, τελικά, πανελλήνιο θέμα. Μάλιστα, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος που είναι ύψιστη τιμωρία προκάλεσε αντίδραση και συνετέλεσε στο να γίνουν νέες ομάδες στο Ιντερνετ κατά των καθηγητών με περισσότερα από 20.000 μέλη! Προβληματίστηκαν οι καθηγητές;Τι φταίει και η κοπέλα έφτιαξε το γκρουπ στο οποίο μέλη έγιναν πολλοί ακόμη μαθητές; Ποια ήταν η αφορμή; Τι είχε προηγηθεί; Ποια είναι η σχέση των εκπαιδευτικών ή κάποιων εκπαιδευτικών με τα παιδιά της σύγχρονης εποχής; "Υπάρχει χάσμα γενεών", μου έλεγε φίλος εκπαιδευτικός προ ημερών σε συζήτησή μας με αφορμή το θέμα του Facebook. Και συμφώνησε πως το ρεπορτάζ από το Γυμνάσιο Χρυσοπηγής θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και περίσκεψη όλων σε σχέση με την κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση, με τις σχέσεις εντός και εκτός του σχολείου, με τον βαθύτερο σκοπό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σε αυτή τη στήλη υποστηρίξαμε προ ημερών: "Στον ψηφιακό κόσμο, τα πράγματα είναι χαοτικά. Στην εικονική πραγματικότητα αρκετοί απλά εκτονώνονται. Κάποιοι το παρακάνουν. Οταν, όμως, μιλάμε για παιδιά, πρέπει να δείχνουμε κατανόηση. Να μπαίνουμε στο γιατί και να μην περιοριζόμαστε σε αυτό που απλώς φαίνεται...
Μήπως πρέπει όλοι να δούμε το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία; Οχι αυτήν των κατασταλτικών μέτρων. Αλλά, της επικοινωνίας και της πρόληψης".
Τελικά, αντί δυστυχώς να ανοίξει μια τέτοια καλοπροαίρετη συζήτηση, ήρθαμε αντιμέτωποι με το μένος κάποιων εκπαιδευτικών επειδή δημοσιοποιήθηκε το θέμα.
Το βασικό επιχείρημα; “Αν έδιναν απλά αποβολή η κοπέλα θα έμενε από απουσίες. Τώρα, δεν μετράει απουσίες, απλά αλλάζει σχολείο, οπότε δεν χάνει τη χρονιά της”. Αλλο επιχείρημα: "Δεν δόθηκε τιμωρία για το γκρουπ αλλά για τις ύβρεις που υπήρχαν σ' αυτό και για το βίντεο που ανέβηκε".
Σεβαστές αυτές οι απόψεις. Με λύπη, όμως, είδα κάποιους εκπαιδευτικούς να υποψιάζονται... συνωμοσίες και συμφέροντα. Να κρίνουν τον δημοσιογράφο (τον υπογράφοντα) και δικαίωμά τους βεβαίως, αλλά να είναι τόσο απόλυτοι που να προκαλεί φόβο αυτή η τόση σιγουριά τους.
Χθες, δημοσιεύτηκε επιστολή του Συλλόγου Καθηγητών όπως και ανακοίνωση της ΕΛΜΕ και ο αναγνώστης μας, Αντώνης Κρασουδάκις στην ψηφιακή έκδοση των "Χανιώτικων νέων" έστειλε το ακόλουθο σχόλιο:
"Δυστυχώς δεν διάβασα ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την οικτρή αποτυχία του παιδαγωγικού έργου των συγκεκριμενων καθηγητών, προϊόν της οποίας ειναι η συμπεριφορά της μαθήτριας και των όποιων άλλων παιδιών συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ομάδα του Facebook. Σε τελική ανάλυση μιλάμε για παιδιά του Γυμνασίου και όχι για καμένους ενήλικες".
Ο υπογράφων θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει. Και ότι το θέμα αυτό, πολύ απλά ήταν και είναι αφορμή για να προβληματιστούμε όλοι μας...
(Χανιώτικα νέα - 8/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/42851-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου