Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

"Υπόγειο μπλουζ" από το θέατρο "Κυδωνία"






Η παράσταση του έργου «Υπόγειο Μπλουζ» του Πέτερ Χάντκε (2003), που παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία από την Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ταξιδεύει τώρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μετά τη Λεμεσό της Κύπρου, τη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο, κάνει ακόμα μία στάση στα Χανιά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου για μια τελευταία παράσταση στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ. Στη συνέχεια πηγαίνει στο Ηράκλειο, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στο θέατρο «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ» και κατόπιν συνεχίζει το ταξίδι της στην Αθήνα για 2 μόνο παραστάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο 18 και 19 Δεκεμβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» στο Μεταξουργείο.
Το «Υπόγειο Μπλουζ» του Πέτερ Χάντκε παίζεται σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου, σκηνοθεσία και εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπαλαντίνου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Άγριος άντρας), Νίκη Μιχαλούδη (Άγρια γυναίκα) και Μαρία Μπαλαντίνου (φωνή που ακούγεται από τα μεγάφωνα των σταθμών).
Το Υπόγειο Μπλουζ, -Ένα δράμα σταθμών- είναι ένα οργισμένο κείμενο ενός από τους πιο ασυμφιλίωτους συγγραφείς, του Πέτερ Χάντκε, σπουδαίου Αυστριακού λογοτέχνη, γνωστού και ως σεναριογράφου μερικών από τις καλύτερες ταινίες του Βιμ Βέντερς (Τα φτερά του έρωτα, Λάθος κίνηση, Η αγωνία του τερματοφύλακα τη στιγμή του πέναλτι). Το έργο του προκαλεί με την στάση του εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του καταναλωτισμού. Στη βάση του είναι η ισχυρή σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία, η οποία στο Υπόγειο Μπλουζ συμβαίνει κάτω από τη γη - στη φανταστική διαδρομή ενός μετρό που διασχίζει τον κόσμο όλο.
Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την εργογραφία του συγγραφέα, κριτικές από το διεθνή τύπο, ένα κείμενο της φιλολόγου Λίλας Τρουλλινού με έμφαση στη στάση του Πέτερ Χάντκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, φωτογραφικό υλικό κ.α. Το «Υπόγειο μπλουζ» (Untertagblues), ανέβηκε το 2003 από τον Luc Bondy στο Burgtheater της Βιέννης και λίγες μέρες αργότερα στη Γερμανία από τον Claus Peymann, στο Berliner Ensemble. Στην Ελλάδα ανεβαίνει στη σκηνή για πρώτη φορά.
Το έργο ξεκίνησε παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ, επί της οδού Υψηλαντών 12, στα Χανιά, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 και μέχρι σήμερα απέσπασε εξαιρετικά καλές κριτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
«…Το “Υπόγειο μπλουζ” του Πέτερ Χάντκε, που παρουσιάζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σε πανελλήνια πρώτη, αποτελεί μία από τις πλέον γόνιμες προτάσεις της θεατρικής σεζόν, λόγω του κειμένου, της δυσκολίας του και της πρόκλησης της παράστασης. Αυτή τη δυσερμήνευτη φιγούρα του Άγριου Άντρα, φτιαγμένη από τα πιο ρευστά υλικά της δυτικής λογοτεχνίας, αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σε μια αξέχαστη ερμηνεία. Η παράσταση μας επιβραβεύει με την ένταση, το πάθος και την εκρηκτικότητά της, με την παρουσία του τρελού και προφήτη.»
Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2009
«…Το έργο του Πέτερ Χάντκε “Υπόγειο Μπλουζ”, που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά ένας συγκλονιστικός μονόλογος ενός ανθρώπου μεταξύ των διαδοχικών στάσεων ενός μετρό. Ο Βιρβιδάκης, καταφέρνει να πλάσει μοναδικά την εικόνα ενός εξοργισμένου άνδρα με όλες τις ψυχολογικές του μεταπτώσεις από την καταγγελία των πάντων μέχρι την απόγνωση του για τα πάντα. Αν το έργο αργότερα μεταφερθεί και εκτός Χανίων να μην το χάσετε.
atheofobos, (Blog), 1 Μαρτίου 2009
«…Όσοι είδαν τη φιλοξενούμενη στον Τεχνοχώρο παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Μνήμη από τα Χανιά, γνώρισαν ένα πολύ (μα πολύ!) ενδιαφέρον θεατρικό κείμενο του Πέτερ Χάντκε, το “Υπόγειο Μπλουζ”, και έναν πολύ (μα πολύ!) καλό ηθοποιό, τον Μιχάλη Βιρβιδάκη.»
Έγραψε η κριτικός ΝΟΝΑ ΜΟΛΕΣΚΗ στην εφημερίδα της Κύπρου
«Ο Φιλελεύθερος» την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου