Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η έρευνα στην Ελλάδα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Η έρευνα σήμερα στα δημόσια πανεπιστήμια έχει ανεπαρκή βοήθεια από το κράτος. Η χρηματοδότησή της είναι συνήθως περιστασιακή, μικρή και ορισμένες φορές κατά προτίμηση. Τα ΑΕΙ προσπαθούν να τη βοηθούν με κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού προοριζόμενα για την εκπαίδευση, τα οποία αποστερούν από το σκέλος της διδασκαλίας».
Τα παραπάνω έγραφε στις 23 Απριλίου 2007 σε άρθρο του σε εφημερίδα, ο καθηγητής Κώστας Μουτζούρης με την ιδιότητα του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Εχουν περάσει δύο χρόνια και η κατάσταση είναι περίπου ίδια.
Παράλληλα, δεκάδες νέοι επιστήμονες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα καθώς βλέπουν ότι εδώ η δουλειά τους δεν έχει ανταπόκριση, η τσέπη τους δεν έχει χρήματα, το μέλλον τους είναι στάσιμο. Έτσι, διαπρέπουν στο εξωτερικό και κυρίως σε Αμερική και Αγγλία.
Εδώ στα Χανιά, δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης διακρίθηκαν με το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό και τώρα μολονότι βιομηχανικοί κολοσσοί του πετρελαίου από το εξωτερικό ενδιαφέρονται για το εγχείρημά τους, οι ελληνικοί φορείς περί άλλα τυρβάζουν. Τα παιδιά πήραν το πτυχίο τους από το Πολυτεχνείο Κρήτης και κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό προπτυχιακών φοιτητών στη Σκωτία παρουσιάζοντας την εργασία τους: «Ενα ευκολόχρηστο λογισμικό πακέτο για σχεδιασμό γεωτρήσεων υδρογονανθράκων, για εκπαίδευση φοιτητών». Με βάση αυτό το μοντέλο μπορούν να προβλέπουν την πίεση κατά τη διάρκεια μιας γεώτρησης πετρελαίου, να σχεδιάζουν και να βρίσκουν τις βέλτιστες τιμές διαφόρων παραμέτρων, ώστε να φέρνουν τα όρια της πίεσης στα επίπεδα που θέλουν.
Όπως οι ίδιοι είπαν, «χωρίς να θέλουμε να υποτιμάμε την εκπαίδευση στην Ελλάδα, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, δυστυχώς η μόνη διέξοδος είναι στο εξωτερικό".
Και δυστυχώς αυτό αποτελεί πικρή αλήθεια. Το στοίχημα όμως σ’ αυτή τη χώρα, είναι να μπορέσει να κρατήσει εδώ τα «μυαλά» της. Και αυτό απαιτεί γενναία χρηματοδότηση της έρευνας και κίνητρα στους νέους επιστήμονες. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα «χώρα του φωτός» και μόνο. Για να εξάγει τεχνογνωσία παντού…

Αρωμα ροκ

Άρωμα άλλης εποχής προχθές το βράδυ στον Βάμο! Ο λόγος για την ροκ βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο «Λιακωτό». Σ’ αυτό το art καφέ που με μεράκι έφτιαξαν προ ετών οι άνθρωποι της «Βάμος Α.Ε.».
Εκεί, λοιπόν, βρεθήκαμε και απολαύσαμε μουσικές περασμένων δεκαετιών, επιλογές του Σταμάτη Ζολινδάκη, αποκλειστικά από βινύλιο. Και θαρρείς πώς ήταν εκεί, όλη η ροκ γενιά άλλων εποχών για να μας χαρίσει μια μαγευτική νύχτα με τα τραγούδια των City, Pink Floyd, Jethro Tull , Doors κ.λ.π.
Το σκηνικό περιέγραψε ένας φίλος, γράφοντας:
«Και ξαφνικά, σε ενα χωριό αρκετά εξω απο τα Χανιά, βρίσκεσαι να παρατηρείς τον dj να αλλάζει τον έναν μετά τον άλλο δίσκο (Δίσκοι βινυλίου!), να ακούς μουσική η οποία ήταν αυτή που σε μύησε στη rock κουλτούρα προ 20ετίας, να χαζεύεις τις Harley που είναι αραγμένες απ' εξω και να βλέπεις ενα σωρό 40άρηδες (+), με το μαλλί και ντύσιμο ασορτί με τους δίσκους! Μου πήρε αρκετή ώρα για να συνειδητοποιήσω το που βρίσκομαι... Τα σέβη μου και την αγάπη μου…".
(Χανιώτικα νέα - 9/11/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου