Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σ' αυτή τη στήλη γράφαμε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων στο οποίο δεν έχει υπάρξει ούτε μία στιγμή χωρίς ελλείψεις. Είχαμε επισημάνει χαρακτηριστικά τις ελλείψεις σε προσωπικό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και στη Μονάδα Νεογνών.
Και ήρθε προχθές Σάββατο ένα δημοσίευμα να ενισχύσει στην ουσία το αίτημα στελέχωσης της Μονάδας Νεογνών όχι μόνο στο Νοσοκομείο Χανίων αλλά και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: "Ελευθεροτυπία" μια πανελλαδική έρευνα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών. Το συμπέρασμα όπως αναφέρει και ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ότι η πολιτεία παίζει... κουτσό.
Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη Μονάδα Νεογνών των Χανίων και μεταξύ άλλων σημειώνεται:
"Παρά τις αμέτρητες εξαγγελίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία της, από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, η μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Γενικό Νοσοκομείο των Χανίων ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί κανονικά.
Λόγω δεκάδων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και τα οποία παραμένουν άλυτα, η Μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 ως «ενδιάμεσης νοσηλείας» και όχι ως «εντατική», όπως ήταν προγραμματισμένο. Αποτέλεσμα αυτού, τα παιδιά που γεννιούνται στα Χανιά αλλά και στο Ρέθυμνο με σοβαρό πρόβλημα υγείας, στην πλειονότητά τους πρόωρα, να μεταφέρονται στο Ηράκλειο όπου εκεί υπάρχουν δύο ΜΕΝΝ, μία στο «Βενιζέλειο» και μία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Μεταφορά που ενέχει πολλούς κινδύνους για τα νεογέννητα, αφού η απόσταση από Χανιά σε Ηράκλειο είναι μεγάλη και ο δρόμος έτσι κι αλλιώς επικίνδυνος".
To θέμα είναι πολύ σοβαρό. Και ως εκ τούτου, όπως έχουμε κατ΄επανάληψη επισημάνει, απαιτείται συστράτευση όλων των τοπικών φορέων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όχι μόνο στη Μονάδα Νεογνών αλλά και στις άλλες Μονάδες και κλινικές του Νοσοκομείου Χανίων. Στο θέμα της Υγείας δεν χωράνε... παιγνίδια.
(Χανιώτικα νέα - 2/11/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου