Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Αλγόριθμοι του μέλλοντος από το ΙΤΕ Κρήτης

Στην ανάπτυξη αλγορίθμων, για την επίλυση του προβλήματος της απεικόνισης μέσω διάδοσης, θα συντελέσει το ερευνητικό έργο Adaptives, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC).
Πρόκειται για μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Το ερευνητικό έργο Adaptives αφορά την ανάπτυξη και μελέτη αλγορίθμων για την επίλυση του προβλήματος της απεικόνισης μέσω διάδοσης κυμάτων και συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους 690.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 5 ετών. Η δρ Χρυσούλα Τσόγκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, μας εξηγεί:
«Τα κύματα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και απεικόνιση αντικειμένων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ολοι γνωρίζουμε το ραντάρ, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα, το σόναρ που βασίζεται σε ακουστικά κύματα, και τους υπερήχους στην ιατρική όπου, συνήθως, συνυπάρχουν ακουστικά και ελαστικά κύματα. Αλλες εφαρμογές λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό αφορούν τη σεισμική απεικόνιση, δηλαδή την απεικόνιση γεωλογικών σχηματισμών του υπεδάφους, και τον μη καταστροφικό έλεγχο υλικών με τη χρήση υπερήχων. Στις περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές τα υλικά που συναντώνται στην πράξη είναι πολύπλοκα και συχνά οι ιδιότητές τους δεν είναι γνωστές -και δεν μπορούν να εκτιμηθούν- με κάθε λεπτομέρεια».
Συνεχίζοντας, η δρ Τσόγκα προσθέτει: «Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το μέσο διάδοσης των κυμάτων αποτελείται από ένα "τυχαίο" υλικό, του οποίου γνωρίζουμε κάποιες στατιστικές ιδιότητες, όπως, για παράδειγμα, τη μέση τιμή της ταχύτητας διάδοσης και το μέγεθος των ανομοιογενειών. Στόχος μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα της απεικόνισης σε τέτοια "τυχαία" μέσα διάδοσης, όπου τα κύματα, για να πάνε από ένα σημείο σε ένα άλλο, μπορούν να ακολουθήσουν πολλαπλά μονοπάτια και όχι μόνο ένα. Αυτό καθιστά το πρόβλημα της απεικόνισης ιδιαίτερα δύσκολο, και για την επίλυσή του απαιτούνται μέθοδοι πολύ διαφορετικές από αυτές που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σε ομογενή ή άλλα γνωστά μέσα. Η πρόκληση είναι να παραχθούν αξιόπιστα, δηλαδή στατιστικά ευσταθή, αποτελέσματα και ειδικά στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέσο διάδοσης».
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 19/11/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=103406

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου