Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Εξάρτηση από το Ιντερνετ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ανέκαθεν υπήρχαν εξαρτήσεις. Υπήρχαν και υπάρχουν άτομα εθισμένα σε ουσίες και πάθη. Δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά. Δεν είναι μόνο το αλκοόλ, ο τζόγος και άλλοι κλασικοί εθισμοί.
Η νέα εξάρτηση, στη σημερινή εποχή, είναι το Ιντερνετ και μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τα παιδιά.
Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκηρυχθεί το Διαδίκτυο το οποίο δεν παύει να αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για μικρούς και μεγάλους.
Είναι, ωστόσο, ανησυχητικό το γεγονός ότι αρκετά παιδιά έχουν εθιστεί στον ψηφιακό αυτόν κόσμο.
Σε πρόσφατο τεύχος του "Εψιλον" δημοσιεύτηκε ότι "από τον Οκτώβριο του 2006, λειτούργησε για πρώτη φορά στο «Αγλαΐα Κυριακού» η πρώτη ανοιχτή κλινική απεξάρτησης στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο, 65 έφηβοι, ο μικρότερος εκ των οποίων 11 χρόνων, παλεύουν με τον «εθισμό» τους στο Διαδίκτυο. 
Η πρώτη σχετική έρευνα διενεργήθηκε το 2007 από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας σε σχολικό πληθυσμό της Αττικής σε 897 εφήβους (430 αγόρια, 467 κορίτσια). Ένας στους εκατό είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο, 13 παρουσιάζουν οριακή χρήση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εθισμό». Ένας στους πέντε χρησιμοποιεί πορνογραφικό υλικό και 6 στους 100 τζογάρουν. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές ή ασιατικές χώρες, τα αντίστοιχα ποσοστά της Ελλάδας είναι σχετικά χαμηλά. Η συγκεκριμένη έρευνα χρονολογείται δύο χρόνια πριν, διάστημα κατά το οποίο παρουσιάζεται σημαντική ανάπτυξη της χρήσης νέων τεχνολογιών και εισαγωγή του γρήγορου ίντερνετ".
Σε άλλο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε έντυπο τον περασμένο Ιανουάριο αναφέρθηκε: "Είπε ότι πάει στο δωμάτιό του να κοιμηθεί. Δεν το έκανε. Για αρκετά εικοσιτετράωρα. Ντύθηκε για να πάει στο σχολείο. Πήγε σε Ιντερνετ καφέ. Την Κυριακή φορούσε τα ίδια ρούχα με αυτά της περασμένης Παρασκευής. Μύριζαν έντονα. Δεν τα 'χε βγάλει από πάνω του και δεν είχε κάνει μπάνιο. Ενα ακόμη ναρκωτικό έχει παρεισφρήσει στους νέους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το ίδιο επικίνδυνο όπως και οι ουσίες...
Πάνω από το 18% των Ελληνόπουλων παρουσιάζουν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου (κατάσταση πριν από τον εθισμό), ενώ διαπιστώθηκε ότι 1% έχει ήδη εθιστεί στη χρήση του. Οι επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» -που διεξήγαγαν και την έρευνα- παρακολουθούν ήδη 18 εφήβους με εθισμό".
Στις αρχές Ιανουαρίου η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαστάσεις που λαμβάνει ο εθισμός στο Διαδίκτυο στη χώρα μας.
Τι φταίει όμως και υπάρχει αυτή η κατάσταση; Για ποιον λόγο πολλά παιδιά περνάνε μόνον εκεί το χρόνο τους και όχι αλλού;
Μήπως τα αίτια εντοπίζονται στην αποξένωση που κυριαρχεί στα αστικά κέντρα και εν πολλοίς και στην ύπαιθρο, στη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, στις χαμένες... αλάνες που έγιναν τσιμέντο, στην έλλειψη επικοινωνίας την οποία αρκετοί προσπαθούν να καλύψουν μέσω του Διαδικτύου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
(Χανιώτικα νέα - 30/8/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου