Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Μαρτυρίες "Γιατρών του Κόσμου": "Η βόμβα έσκασε μπροστά μας"

Μπροστά στα μάτια των «Γιατρών του Κόσμου», σε απόσταση λίγων μέτρων, έσκασε μία από τις βόμβες των Ισραηλινών, ακριβώς στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, στη Ράφα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο Αιγύπτιοι στρατιώτες.
Αυτόπτης μάρτυς ήταν ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Μηνάς Βουλγαρίδης, καθώς το περιστατικό έγινε προχθές το βράδυ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος των μελών της οργάνωσης που προσπαθούσαν να περάσουν στη Γάζα για να βοηθήσουν τους τραυματίες.
Οι βομβαρδισμοί συνεχώς εντείνονταν και εκτιμήθηκε ότι θα ήταν αδύνατο να προσφέρουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ετσι, ύστερα από την εξέλιξη αυτή, ο κ. Βουλγαρίδης, η Νίκη Μπαρδάτσου και ο Βασίλης Πετρουλάκης πήραν χθες τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα και τα Χανιά, ενώ παρέμεινε η καρδιολόγος Ελενα Μαυροπούλου με την οποία έχουν συνεχή επαφή προκειμένου όταν βελτιωθούν οι συνθήκες να επιστρέψουν στην περιοχή.

Χωρίς άδεια από την πρεσβεία

Οπως μας είπε ο κ. Βουλγαρίδης, «είχαμε κάνει μια δήλωση στην ελληνική πρεσβεία, γιατί μας το ζητούσαν, ότι με δική μας ευθύνη και με το εν γνώσει μας ρίσκο αποφασίζουμε να περάσουμε στη Γάζα. Η ελληνική πρεσβεία δεν μας έδωσε άδεια. Μας έδωσε ένα χαρτί με τη δήλωσή μας. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στα σύνορα και βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις. Είχαμε περάσει τον πρώτο έλεγχο, έσκασε μια βόμβα μπροστά μας, σε απόσταση περίπου 20 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ευτυχώς ελαφρά, δύο Αιγύπτιοι στρατιώτες. Εσπασαν όλα τα τζάμια στο φυλάκιο στα σύνορα. Εγινε μπλακ άουτ και έσβησαν τα φώτα. Οι βομβαρδισμοί είχαν ήδη ενταθεί από τη 1 μετά το μεσημέρι και μέχρι εκείνη την ώρα γίνονταν κάθε δέκα λεπτά - τους βλέπαμε μπροστά μας, αλλά η συγκεκριμένη βόμβα έπεσε ακριβώς σ' αυτή την απόσταση».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» είχαν φτάσει κοντά στα σύνορα με τη Γάζα το βράδυ της Τρίτης 6 Ιανουαρίου και καθημερινά έκαναν προσπάθειες μαζί με γιατρούς και ακτιβιστές από άλλες οργανώσεις, να περάσουν στη Γάζα.
* Πέρασαν το σύνορα από την Αίγυπτο και βρίσκονται από χθες στο νοσοκομείο της Ράφα βοηθώντας στην περίθαλψη των αμέτρητων τραυματιών τρεις Ελληνες γιατροί χειρουργοί, ο Ηλίας Καρανίκας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Αρης Μουσιώνης και Θανάσης Νησιώτης. *
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 13/1/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=6915

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου