Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Μια πρόταση κατά των εξαρτήσεων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών εξαπλώνεται ανησυχητικά στα Χανιά μα και σ' όλο τον κόσμο. Στην πόλη μας κάθε χρόνο σημειώνονται δύο - τρεις θάνατοι από ηρωίνη, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαριδάκη στα "Χανιώτικα νέα".
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις χρηστών ηρωίνης αλλά και με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι εξαρτημένοι στα Χανιά υπερβαίνουν τους 2.000.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι η καταστολή δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Η μάλλον έχει φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Περιθωριοποιεί και απομονώνει τους χρήστες από την κοινωνία αντί να τους βοηθήσει. Ετσι, σε πάρκα και δρόμους των Χανίων συχνά περιφέρονται εξαρτημένοι χρήστες ηρωίνης που έχουν χάσει τα πάντα εκτός από την ελπίδα.
Πριν από μερικά χρόνια εξαρτημένοι χρήστες μαζί με τις οικογένειές τους και με την υποστήριξη του δικηγόρου Νίκου Τζάρα συνέστησαν μιαν Επιτροπή η οποία πέτυχε τη δημιουργία προγράμματος χορήγησης υποκαταστάτων στην μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Σούδα.
Αντίθετα, στα λόγια παραμένει από την Πολιτεία και τον ΟΚΑΝΑ η δημιουργία στεγνού προγράμματος απεξάρτησης στα Χανιά παρά τις προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του νομού αλλά και του νομαρχιακού συμβουλίου.
Επιβάλλεται όμως και η υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής που να είναι κοντά στον χρήστη και τις ανάγκες του.
Στη Θεσσαλονίκη ο άνθρωπος που δημιούργησε την "Ιθάκη" και ο πρώτος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, σήμερα καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), ο Φοίβος Ζαφειρίδης, υλοποιεί ένα σημαντικό Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας για εξαρτημένους χρήστες τους οποίους προσεγγίζουν στα στέκια τους ομάδες ειδικών του ΑΠΘ.
Το ίδιο πρόγραμμα υλοποιείται τώρα στη Σητεία της Κρήτης χάρη στην ευαισθησία κάποιων ανθρώπων που σε συνεργασία με τον Φοίβο Ζαφειρίδη, αποφάσισαν να πάνε κόντρα στην αδιαφορία της πολιτείας.
Ο ίδιος ο Φοίβος Ζαφειρίδης λέει ότι "η στάση της πολιτείας στο θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τουλάχιστον υποκριτική διότι τη στιγμή που οι γενεσιουργές αιτίες όχι μόνο αφήνονται άθικτες αλλά συνεχώς αυξάνονται, το να ασχολείσαι με την καταστολή του συμπτώματος, να εξαπολύεις ανθρωποκυνηγητό μέσω της Αστυνομίας προς όλους εκείνους που τα προβλήματα, τα αδιέξοδα και οι ανάγκες τους ώθησαν να γίνουν χρήστες, είναι υποκρισία και καθαρός φαρισαϊσμός".
Ακόμα ο κ. Ζαφειρίδης από τις 11 Ιανουαρίου 2008, σε συνέντευξή του στα "Χανιώτικα νέα" έχει προτείνει τη "μεταφορά" και στα Χανιά του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας καθώς, "στη Θεσσαλονίκη τριμελείς ομάδες που αποτελούνται από έναν επαγγελματία ψυχολόγο, ένα μεταπτυχιακό φοιτητή συνήθως κι έναν πρώην χρήστη προσεγγίζουν αυτούς τους ανθρώπους. Απ' τη συζήτηση που γίνεται ένας ή δύο πείθονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του πανεπιστημίου μας. Αυτό για μας είναι ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, γιατί αφενός έχει ελαττώσει τη διάπραξη παραβατικών πράξεων στην πανεπιστημιούπολη, αφετέρου κάποιοι νέοι άνθρωποι καταφέρνουν να σωθούν απ' τα ναρκωτικά».
Ωστόσο, στα Χανιά δεν εκδηλώθηκε, τότε, ενδιαφέρον. Ομως, μια άλλη πολιτική, όχι απαγορευτική και κατασταλτική, αλλά κοινωνική και ανθρώπινη, κινηματική -όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Θεσσαλονίκης και της Σητείας- είναι όχι μόνο αναγκαία, μα και εφικτή...
(Χανιώτικα νέα 21/1/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου