Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Έτοιμοι για ασφαλές άνοιγμα οι έμποροι στα Χανιά

Για το ασφαλές άνοιγμα των καταστημάτων τους ετοιμάζονται έμποροι στα Χανιά, περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης.
Οπως αναφέρει στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης, «τα υπουργεία θέλουν να ανοίξουμε αλλά την τελική απόφαση θα πάρουν την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι. Συζητιέται υπερβολικά έντονα το γεγονός ότι σκέφτονται την Δευτέρα να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Ο κ. Τοπολιανάκης σημείωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος από τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε καταθέσει αίτημα για άνοιγμα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και εξήγησε:
«Το πελατολόγιο των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων είναι λιγοστό. Αρα, αποδεδειγμένα οι μικρές επιχειρήσεις δεν συμβάλλουν σε καμία των περιπτώσεων σε διασπορά του κορωνοιού».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων υπογράμμισε ότι «όλοι οι επιχειρηματίες αυτή τη στιγμή, με αυτά που μαθαίνουν, είναι στις επιχειρήσεις τους και προσπαθούν να τις ετοιμάσουν για να περιμένουν τους καταναλωτές από τη Δευτέρα για ένα νέο ξεκίνημα».
Ωστόσο, σημείωσε ότι «σίγουρα χρειάζεται και βοήθεια από το κράτος αυτή τη στιγμή για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να έρθει ακόμα πιο νωρίς ώστε να μπορέσουν να πάρουν κάποια χρήματα. Πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αγοραστούν ή να πληρωθούν παλαιότερες υποχρεώσεις και να έρθουν εμπορεύματα».
Ο κ. Τοπολιανάκης αναφέρθηκε και σε προχθεσινή συνάντηση με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Αντ. Παπαδεράκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Ν. Καλογερή οι οποίοι, όπως είπε, ανέφεραν ότι ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης καταβάλλει προσπάθειες για «να κερδηθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα για το λιανεμπόριο και όχι μόνο, που έμεινε εκτός στο προηγούμενο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Κρήτης, με πολύ καλύτερους όρους και κανόνες για να μπορέσουν να μπουν πολλές εμπορικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
«ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ»
Σε κάθε περίπτωση, μετά το επερχόμενο άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων, το βασικό, τονίζει ο κ. Τοπολιανάκης, «είναι ξεκάθαρα να μην ξανακλείσουν. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή πρέπει να πάμε σε ένα ασφαλές άνοιγμα με όρους και κανόνες από όλους, σταδιακά να ανοίξουν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ώστε όλη αυτή η επιχειρηματική κοινότητα να “παντρευτεί”».
Σε αυτό το σημείο, ο ίδιος εξήγησε ακόμα ότι εμπόριο και εστίαση είναι “συγκοινωνούντα δοχεία” με την έννοια ότι ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει, για παράδειγμα, ένα ένδυμα ή ένα υπόδημα για να βγει με την παρέα του σε ένα μαγαζί εστίασης.
Επίσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι «να ανοίξει σταδιακά ο τουρισμός, γιατί πέρυσι χάθηκαν υπερβολικά πολλά χρήματα από αυτό το κομμάτι της οικονομίας». Πάντως, καταλήγοντας επανέλαβε ότι «σίγουρα χρειαζόμαστε βοήθεια όσον αφορά τις πάγιες πληρωμές, είτε Εφορία, είτε ΕΦΚΑ, για το αμέσως επόμενο διάστημα που ουσιαστικά γίνονται κάποιες κινήσεις αλλά πρέπει να εντατικοποιηθούν».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 31/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου