Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου!
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποτρέποντας την έναρξη των εργασιών. Τότε, είχαν σημειωθεί εντάσεις ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν συνοδεία της… Αστυνομίας. Την αγωγή για την οποία εκδόθηκε πρόσφατα η απόφαση, είχαν κάνει τέσσερα αδέλφια από την περιοχή, ιδιοκτήτες γης. Εκ των εναγόντων που δικαιώθηκαν, ο κ. Αντώνης Μιχελάκης, μας είπε ότι «στις δικές μας ιδιοκτησίες είναι δύο ανεμογεννήτριες» σημειώνοντας ότι «εμείς δικαιωθήκαμε μετά από 12 χρόνια». Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου γίνεται αναφορά στον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ακινήτων ως δασικών ενώ επισημαίνεται ότι «η δασική η μη ιδιότητα των επίδικων τμημάτων δεν ασκεί άμεσα έννομη επιρροή στο δικαίωμα κυριότητας, εν όψει του ότι υπό το καθεστώς του ΚρητΑΚ (Κρητικού Αστικού Κώδικα) ο οποίος ίσχυσε στην Κρήτη από τις 23.07.1904, ήταν δυνατή η κτήση κυριότητας με χρησικτησία και επί δασικών εκτάσεων του δημοσίου». Σημειώνεται ακόμη ότι «καθ’ όλο το χρονικό διάστημα άνω των 100 ετών, δεν υπήρξε αμφισβήτηση για την ιδιοκτησία της οικογένειας των εναγόντων από τρίτους αναφορικά με τις επίδικες εκτάσεις» και συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι περιγραφόμενες στα συμβόλαια εκτάσεις «περιλαμβάνουν ολόκληρη την περιοχή της βορειοανατολικής πλαγιάς του όρους Αποπηγάδι, εκτεινόμενες μέχρι και τις κορυφογραμμές και όντως σήμερα αποτελούν τμήμα του αγροτεμαχίου των 660.471,92 τ.μ., το οποίο αποδέχθηκαν ως πατρική κληρονομιά οι δεύτερος, τρίτος και τέταρτος των εναγόντων». Με την απόφασή του το δικαστήριο αναγνωρίζει «το δικαίωμα κυριότητας εξ αδιαιρέτου του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου των εναγόντων, κατά ποσοστό 1/3 εκάστου, στην εδαφική έκταση εμβαδού 98.781,01, τ.μ., η οποία έχει χαρακτηριστεί ως δασική με τις υπ’ αριθμούς 4827/16/09/2004 (61.165,29 τ.μ.) και 589/09.05/2006 (37.615,72 τ.μ.) πράξεις χαρακτηρισμού της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και η οποία βρίσκεται εντός του ως άνω υπό στοιχείο (3) περιγραφέντος αγροτεμαχίου – βοσκοτόπου, συνολικού εμβαδού 660.471,92 τ.μ., στη θέση “Αποπηγάδι” του χωριού Σέμπρωνα Χανίων». Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στα Χανιά στις 24-2-2021».
Ο δικηγόρος των εναγόντων Γιάννης Σφακιωτάκης μας ανέφερε ότι πρόθεση της οικογένειας είναι η άσκηση έφεσης για την πλήρη ικανοποίηση των αγωγικών αιτημάτων τους και την αναγνώριση της κυριότητάς τους και σε άλλες εκτάσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου