Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Μπας και σωθούμε…

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αρκετοί έκαναν την ευχή, με αφορμή τον κορωνοϊό και την καραντίνα, το 2020 να μην ήταν σαν… τρέιλερ ταινίας για το 2021.
Τώρα, μέσα Μαρτίου, ζούμε στο ίδιο έργο θεατές. Μόνο που αυτή τη στιγμή η κατάσταση, στα Χανιά τουλάχιστον, είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με πέρυσι καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί και η διάδοση, λόγω και των μεταλλάξεων, δεν εννοεί να υποχωρήσει.
Στην πρώτη καραντίνα, το 2020, τα Χανιά δεν είχαν κρούσματα. Οι κάτοικοί τους, ωστόσο, τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα.
Τώρα, παρά την καραντίνα, τα κρούσματα αυξήθηκαν.
Ο Δήμος Χανίων και όχι όλος ο Νομός, μπήκε, λοιπόν, σε πιο σκληρή καραντίνα με αυστηρά μέτρα καθώς κατατάσσεται στο “βαθύ κόκκινο”.
Δηλαδή στον μέγιστο βαθμό κινδύνου.
Μέσα στη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα, έχει μεγάλο νόημα η εκκληση των επιστημόνων, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων να «επιδειχθεί επιτέλους από όλους η δέουσα υπευθυνότητα και πειθαρχία, σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας».
Τώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής που συνιστούν οι επιστήμονες. Όχι επειδή οι κυβερνώντες αποφάσισαν αυστηρότερη καραντίνα. Ούτε σαν υπακοή σε άνωθεν αποφάσεις.
Αλλά ως δική μας επιλογή. Για τη δική μας υγεία. Και για την υγεία των διπλανών μας. Γιατί, επιτέλους, οι γιατροί – επιστήμονες που κάνουν εκκλήσεις και μιλάνε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, το κάνουν για το κοινωνικό σύνολο. Σε εκείνους απευθυνόμαστε όταν έχουμε πρόβλημα στην υγεία μας. Εκείνους οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε.
Γιατί όπως οι ίδιοι οι γιατροί λένε, όσο τηρούμε τα μέτρα και όσο περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο περισσότερο υψώνεται ασπίδα προστασίας από την πανδημία.
Για να φύγει ο εφιάλτης της πανδημίας όσο γίνεται νωρίτερα. Μπας και ανασάνει η οικονομία. Μπας και ζήσουμε ένα φωτεινό καλοκαίρι. Μπας και σωθούμε…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου