Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Και η επόμενη μέρα;

Το παράδοξο την ώρα που η πανδημία εκτινάσσεται στη χώρα, να προαναγγέλεται ελάφρυνση μέτρων, άνοιγμα του τουρισμού και της αγοράς, ζούμε αυτές τις μέρες.
Από τη μια λοιπόν έχουμε τον κορωνοϊό με τις κλινικές covid να γεμίζουν και τα Νοσοκομεία να ασφυκτιούν. Τώρα, ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει πώς ο κορωνοϊός αποτελεί απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Από την άλλη έχουμε την οικονομία: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο με τη λεγόμενη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση μέσω της Περιφέρειας να αποτελεί, όπως επισημαίνεται από περιφερειακούς συμβούλους και φορείς, μύθο για τις περισσότερες από αυτές.
Το ερώτημα είναι: Πώς, επιτέλους, μπορεί να γίνει επιστροφή στην κανονικότητα όταν ο ιός δεν έχει υποχωρήσει. Αλλά, για να… καλπάζει ο ιός, παρά τα μέτρα, τι λάθη έχουν γίνει;
Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ο ιός σύντομα θα αρχίσει να υποχωρεί. Η ζημιά στην οικονομία πώς και πότε θα αποκατασταθεί; Οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν πώς θα τα καταφέρουν την επόμενη μέρα; Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης με σκοπό να κρατηθούν επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας; Γιατί είναι ορατός και ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.
Βέβαια, στα ερωτήματα αυτά οι κυβερνώντες είναι αρμόδιοι να απαντήσουν. Αν έχουν προνοήσει για το αύριο, αν έχουν ήδη κάνει σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα θα φανεί στο άμεσο μέλλον…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου