Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής στα Περιβόλια

Στη διαμόρφωση μιας πολιτισμικής διαδρομής στα Περιβόλια Χανίων και ιδιαίτερα στον ιστορικό οικισμό Μπουτσουνάρια, στοχεύει η Αρχαιολογία Χανίων μέσα από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ηδη, έχουν γίνει εργασίες συντήρησης σε Ναούς της περιοχής ενώ τώρα προγραμματίζεται μελέτη στερέωσης της ενετικής βίλας του 16ου αιώνα στην οποία έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού.
Χθες, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην ενετική βίλα από την προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον αντιδήμαρχο, Τάσο Αλόγλου, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Περιβολίων, Πέτρο Μιχαηλίδη, κ.α.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας, Ελένη Παπαδοπούλου, σημείωσε, αναφερόμενη στην ενετική βίλα, ότι «έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες τους καθαρισμούς. Ο στόχος είναι να καθαριστεί το μνημείο, να γίνει αποχωμάτωση ή αποψίλωση, να έχουμε στην πορεία μία ολοκληρωμένη αποτύπωση προκειμένου να προχωρήσουμε σε μελέτη στερέωσης. Θα φροντίσουμε, ολοκληρώνοντας την αποχωμάτωση και παράλληλα με την αποτύπωση, να προχωρήσουμε από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων σε άλλες στερεωτικές εργασίες προκειμένου να μη κινδυνεύσουν τα δομικά στοιχεία της βίλας».
Η κα Παπαδοπούλου πρόσθεσε ότι η παρουσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων «εδώ και χρόνια είναι σημαντική στον οικισμό Περιβολίων. Εχουμε ήδη προχωρήσει σε στερεωτικές εργασίες, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και συντήρηση τοιχογραφιών, σε σημαντικούς Ναούς: στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Δημητρίου, στον ναό του Αγίου Γεωργίου και πρόσφατα στον ναό του Αγίου Αντωνίου. Θα προχωρήσουμε επίσης με μελέτη που έχει κατατεθεί ήδη, σε στερεωτικές εργασίες και αποκατάστασης στο ενετικό γεφυράκι και παράλληλα στοχεύουμε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στα μνημεία αυτά, ξεκινώντας από τους ναούς και την ενετική βίλα, προκειμένου σταδιακά να διαμορφωθεί μία πολιτιστική διαδρομή και διασύνδεσης των μνημείων μέσα στο ίδιο το χωριό το οποίο είναι εξαιρετικό. Ο απώτερος στόχος είναι να συνταχθεί μελέτη και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων να προχωρήσουμε στην πορεία σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τόσο για την ενετική βίλα όσο και για τη διαμόρφωση του οικισμού των Περιβολίων ώστε να αποτελέσουν ένα σύνολο όπως του αξίζει, έναν ιστορικό τόπο».
Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπογράμμισε τη σημασία ανάδειξης του πλούτου της ιστορίας και του να καθοριστεί ως σημείο προορισμού η ενετική βίλα στα Μπουτσουνάρια.
«Μέσα από συντονισμένες ενέργειες προσπαθούμε πάντα με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας να το αναδείξουμε και φέρουμε σε μία απολύτως επισκέψιμη και προσβάσιμη κατάσταση, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες των Χανίων αλλά και οι επισκέπτες να το απολαύσουν», είπε.
Ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα Θερίσου, Τάσος Αλόγλου, τόνισε ότι «με τη συνεργασία της Αρχαιολογίας και της ΔΕΥΑΧ έχουμε στόχο να αναπλαστεί η συγκεκριμένη περιοχή και στο ολοκλήρωμά της να καταλήξουμε σε μια πολύ μεγάλη μελέτη ανάπλασης».
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Περιβολίων, Πέτρος Μιχαηλίδης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΔΕΥΑΧ και της Αρχαιολογίας, «προσπαθούμε να αναδείξουμε ένα χώρο ο οποίος σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αρχαιολογικές αναδείξεις σε εκκλησίες, θα δημιουργήσει ένα σημείο επισκεψιμότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/3/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου