Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

"Μπάχαλο" με τη σταυροδοσία

Μετ’ εμποδίων γίνεται η καταχώριση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών και για τις τρεις κάλπες από το Πρωτοδικείο Χανίων καθώς έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία σειρά από προβλήματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
•Το σύστημα της εταιρείας μέσω της οποίας γίνεται η καταχώριση από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, έπεφτε συχνά.
•Έως χθες το μεσημέρι παρέμεναν στο Πρωτοδικείο Χανίων σε εκκρεμότητα αρκετά εκλογικά τμήματα καθώς δεν είχαν εμφανιστεί με τους εκλογικούς σάκους όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Κάποιους οι οποίοι ήταν άφαντοι, τους έψαχναν στο τηλέφωνο!
Όσον αφορά τις ψήφους των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, από εκλογικά τμήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν μέσα από τα Πρακτικά του Πρωτοδικείου.
•Οι δικαστές είναι λιγότεροι από τα συνεργεία του Πρωτοδικείου Χανίων. Χθες το μεσημέρι οι δικαστές, που δίνουν την τελική έγκριση, ήταν 18 ενώ οι υπάλληλοι 56 για 28 εκλογικά συνεργεία.
Σε κάθε περίπτωση χθες το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο τα συνεργεία εργάζονταν για να προχωρήσει η διαδικασία ανάρτησης των αποτελεσμάτων και για τις τρεις κάλπες: Αλλοι εργάζονταν για τις ευρωεκλογές, άλλοι για τις δημοτικές και άλλοι για τις κοινοτικές εκλογές.
Διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών έχουν αναρτηθεί μέσω της Περιφέρειας στο διαδίκτυο και αναμένεται από το Πρωτοδικείο η επίσημη καταχώριση τους.
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Ομως, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της τρίτης κάλπης, δηλαδή των κοινοτικών εκλογών και τους σταυρούς των υποψηφίων στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων, η Περιφέρεια δεν κάνει αναρτήσεις και αναμένεται μόνο η ανακοίνωση των εγκεκριμένων επίσημων αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο. Ωστόσο, μέχρι χθες η καταμέτρηση του Πρωτοδικείου ήταν στο 50%.
Την κατάσταση που επικρατούσε έως χθες το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο Χανίων περιέγραψε, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Γραμματείας, Κατερίνα Σπαντιδάκη η οποία εξήγησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε σύμβαση με την εταιρεία Singural Logic σε εφαρμογή της οποίας καταχωρούνται τα αποτελέσματα.
Οπως μας λέει η κα Σπαντιδάκη, κανονικά έως το μεσημέρι της Δευτέρας, έπρεπε να είχαν έρθει στο Πρωτοδικείο Χανίων οι σάκοι από όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους αλλά έως χθες Τρίτη το μεσημέρι ακόμα «δεν είχε κλείσει ο Νομός. Δηλαδή, ακόμα περιμένουμε αντιπροσώπους, τους οποίους ψάχνουμε. Αλλοι έχουν κλειστά τα κινητά, άλλοι αγνοούνται, άλλοι έρχονται με το πάσο τους».
Χθες το μεσημέρι υπολείπονταν ακόμα 25- 30 εκλογικά Τμήματα. Για τα υπόλοιπα, οι υπάλληλοι είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων, αλλά προέκυψαν και άλλα προβλήματα.
Η κα Σπαντιδάκη εξηγεί ότι προχθές το μεσημέρι, 56 υπάλληλοι και 18 δικαστές κατανεμημένοι σε συνεργεία, ήταν έτοιμοι για να αρχίσουν να καταχωρούν τα πρώτα αποτελέσματα αλλά «το σύστημα μάς “κρέμασε”. Δεν λειτούργησε πουθενά σε όλη την Ελλάδα».
Χθες στις 8 το πρωί πάλι το σύστημα είχε πρόβλημα και «πέρασαν τουλάχιστον δυο – τρεις ώρες μέχρι να λυθεί. Ο πληροφορικάριός μας επικοινώνησε απευθείας με τη Singural. Εμπαινε όλη η Ελλάδα ταυτόχρονα και (το σύστημα) κρεμούσε. Το έλυσαν αλλά έχουμε καθυστερήσει πολύ».
Επιπλέον, η ίδια επισήμανε ότι τα συνεργεία είναι 28 «αλλά οι δικαστές μόνο 18 που σημαίνει ότι έχουμε συνεργεία χωρίς δικαστή… Υπάρχουν όμως και συνεργεία που περιμένουν τον δικαστή να τα ελέγξει για να οριστικοποιηθούν».
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Πάντως, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Χανίων, σημείωσε ότι «σε συνεννόηση με την Περιφέρεια έχουμε δώσει προτεραιότητα στο να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του Δήμου Χανίων και του Δήμου Αποκορώνου επειδή έχουμε τις επαναληπτικές, τουλάχιστον με τους συνδυασμούς αν όχι με τους σταυρούς».
Η διαδικασία για αυτά τα αποτελέσματα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως σήμερα το πρωί και, όπως σημειώνει η κα Σπαντιδάκη, «μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε τον επίσημο πίνακα των αποτελεσμάτων όσον αφορά τουλάχιστον τους συνδυασμούς. Τα υπόλοιπα δουλεύονται παράλληλα. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, αν το σύστημα δεν μας δημιουργήσει προβλήματα και συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά, ελπίζω μέχρι (σήμερα) το μεσημέρι ή το απόγευμα θα έχουμε τα αποτελέσματα.
Το σύστημα ήταν καλό, μας διευκόλυνε πολύ, αρκεί να μην είχε αυτά τα θέματα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 29/5/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mpachalo-me-ti-stavrodosia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου