Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Μουσικό ταξίδι στο Μουσείο Τυπογραφίας

Eνα μαγευτικό μουσικό “ταξίδι” στο καλό ελληνικό τραγούδι συντελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων στη Σούδα.
Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η μουσικός και συγγραφέας Μάρω Θεοδωράκη και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Γεωργία Μητρόπουλου «ταξίδεψαν» το κοινό, το οποίο γέμισε το αμφιθέατρο του Μουσείου, σε διαχρονικά ελληνικά τραγούδια, τα οποία απέδωσαν με
 εξαιρετικό τρόπο. Προηγήθηκε ξενάγηση του κόσμου στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Η μουσική εκδήλωση ξεκίνησε με τους «Χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη για να ακολουθήσει σειρά από τραγούδια και άλλων μεγάλων συνθετών (όπως: «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» και «Ελα πάρε μου τη λύπη» του Μάνου Χατζιδάκι, «Κουτσή κιθάρα» του Μάνου Λοίζου, το «Δίχτυ» του Σταύρου Ξαρχάκου και πολλά άλλα) ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και δύο τραγούδια της Εντίθ Πιαφ που ερμήνευσε η Γεωργία Μητροπούλου.
Η βραδιά έκλεισε με την «Ομορφη πόλη», το θαυμάσιο αυτό τραγούδι σε στίχους του πατέρα της Μάρως, του ποιητή και δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράκη και μουσική του θείου της, Μίκη. Όπως είπε συγκινημένη η Μάρω Θεοδωράκη, το τραγούδι αυτό το είχε γράψει ο πατέρας της για τα Χανιά.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο δημιουργός και πρόεδρος του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννης Γαρεδάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα εμείς γιορτάζουμε γιατί βρίσκεται στο Μουσείο Τυπογραφίας η Μάρω Θεοδωράκη. Η Μάρω Θεοδωράκη η οποία έχει τιμήσει το Μουσείο ποικιλοτρόπως και πάντοτε είναι πρόθυμη να συνεισφέρει την προσπάθεια που κάνουμε εδώ στα Χανιά. Την ευχαριστώ θερμά».
Η διευθύντρια του Μουσείου, Ελια Κουμή, καλωσόρισε τον κόσμο ενώ μίλησε και για τη συνεργασία με τη Μάρω Θεοδωράκη η οποία έχει γράψει για το Μουσείο ένα τραγούδι αλλά και το παιδικό βιβλίο: “Τ’ αποτυπώματα μιας κουκίδας” το οποίο αποτελεί ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Η ίδια η Μάρω Θεοδωράκη δεν έκρυψε τη συγκίνησή της.
«Είμαι -ανέφερε- πάρα πολύ συγκινημένη και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ ξανά. Αυτή η δουλειά που έχει κάνει ο κ. Γιάννης Γαρεδάκης και η κα Ελένη Γαρεδάκη, αυτό το τρομερό κόσμημα, το Μουσείο Τυπογραφίας, το θεωρώ εξαιρετικό. Ξέρω ότι είναι μοναδικό στο είδος του και από την πρώτη μέρα που ήρθα και ξεναγήθηκα εδώ, είπα ότι θα γράψω ένα τραγούδι για το Μουσείο αυτό, για να μάθουν τα παιδιά την αξία της μουσειακής αγωγής».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/5/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mousiko-taxidi-sto-mousio-tipografias/?fbclid=IwAR3WbXozdnsMvrFOyacjgIfn4VON0iBQelQtQHcttNTIy12oFems4YGGTmg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου