Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Οι μουσικοί του δρόμου

Το δικό τους χρώμα στην πόλη, όπως σε κάθε πόλη του κόσμου, δίνουν οι μουσικοί του δρόμου. Νέοι καλλιτέχνες τους οποίους συναντάμε να παίζουν μουσική σε σημεία όπως κάτω από το Φιρκά και έξω από το Γιαλί Τζαμί. Οπως τους συναντάμε σε κάθε κοσμοπολίτικη και γραφική περιοχή της Ευρώπης. Σε πάρκα και πλατείες.
Οι μουσικοί του δρόμου δεν επαιτούν. Τέχνη προσφέρουν. Και μοιράζονται την αγάπη τους για τη μουσική. Αναφερόμαστε βεβαίως στους μουσικούς που παίζουν μελωδίες και τραγούδια, με τα μουσικά τους όργανα και όχι με… μηχανήματα και ντεσιμπέλ στη διαπασών.
Και οι Αρχές που κάθε καλοκαίρι τους βάζουν στο… στόχαστρο, λες και έχουν λυθεί τα πραγματικά και ουσιαστικά ζητήματα της πόλης, ας μην εξαντλούν σε αυτούς την αυστηρότητά τους κοιτάζοντας όχι το “πνεύμα” αλλά το “γράμμα” του νόμου, εφόσον δεν έχουν παράπονα. Γιατί έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια να δούμε “όργανα της τάξης” να απομακρύνουν μουσικούς από το δημόσιο χώρο χωρίς κανένα λόγο. Και αυτό, όπως μάθαμε, ήδη έγινε και φέτος -εντελώς αναίτια- από το Λιμενικό στο ενετικό λιμάνι.
Αλλωστε, σημεία της παλιάς πόλης και του λιμανιού, όπως το Φιρκά, τα Νεώρια και η “Αγκυρα” που έχουν τη δική τους γραφικότητα και ιστορία, γίνονται πιο όμορφα και γοητευτικά με τους μουσικούς του δρόμου εδώ και τόσα χρόνια.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/5/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-mousiki-tou-dromou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου