Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Για την Ευρώπη

Παρά τα προβλήματα που την ταλανίζουν, την ανεργία των νέων και τις ανισότητες, η Ευρώπη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρεί κάποιες σημαντικές κατακτήσεις, όπως την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της στα κράτη – μέλη, τα προγράμματα όπως το Erasmus που δίνει στους νέους μεγάλες δυνατότητες, τη στήριξη δράσεων για το περιβάλλον μέσα από το “Πράσινο Ταμείο”.
Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί σημαντικό θεσμό καθώς έχει δικαιώσει πολίτες που είχαν πέσει θύματα κρατικής βίας ή επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα περιβάλλοντος είναι αυστηρή και συντελεί στην προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Ας μη ξεχνάμε ότι εστίες ρύπανσης όπως ο Κουρουπητός έκλεισαν μετά από την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. Επιπλέον, η Ευρώπη παραμένει πηγή κινημάτων αμφισβήτησης -ακόμα και της ίδιας της Ευρώπης- με την ελευθερία της έκφρασης να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.
Ολα αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού αλλά και της ακροδεξιάς που επιθυμεί κλειστά σύνορα και επιστροφή στο παρελθόν. Ομως, για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι οικονομικές -και όχι μόνον- πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βάζουν τους οικονομικούς δείκτες πάνω από τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών της με τις ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου να είναι έντονες.
Αυτή η Ευρώπη των ανισοτήτων, της ανεργίας και της φτώχειας -όσο κι αν θεωρείται υψηλό το βιοτικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη- δεν έχει σχέση με την Ευρώπη του διαφωτισμού και του Γκαίτε. Βεβαίως, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, την κατακτάς παλεύοντας εντός της Ευρώπης και των θεσμών της. Οχι έξω από αυτήν. Και όχι μόνος σου μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα γεωγραφικά ανήκει σε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη.
Μέσα, όμως, στην Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για πολιτικές που να έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την νεολαία και τα δικαιώματά της…
Oι κοινωνίες περιμένουν να δουν πράξεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους, που θα απαντούν στα προβλήματα της εποχής μας και θα υπηρετούν τους πολίτες. Που θα γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε κοινωνικά στρώματα. Αυτή η Ευρώπη αλλά και η Ε.Ε. θα έχει μέλλον.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/5/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-tin-evropi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου