Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Φράγμα Ταυρωνίτη: 50 χρόνια περίμενε για τη μελέτη, τώρα αναζητά χρηματοδότηση...

Ωριμη είναι η μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για ένα έργο που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες και αναμένεται, όταν υλοποιηθεί, να δώσει λύση στην άρδευση μεγάλου τμήματος του Νομού Χανίων.
Ο λόγος για το φράγμα Παπαδιανών, γνωστό ως φράγμα Ταυρωνίτη που αναμένεται να αντιμετωπίσει το θέμα της άρδευσης της ορεινής ζώνης του Δήμου Πλατανιά αλλά και περιοχών της Κισσάμου, αναμένεται να δώσει το έργο του φράγματος Ταυρωνίτη (Παπαδιανών).
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε ημερίδα διαβούλευσης για το υδάτινο δυναμικό του Ταυρωνίτη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Γιώργος  Τσακίρης σημείωσε ότι «ο Ταυρωνίτης είναι ένα από τα μεγάλα ποτάμια της περιοχής, έχει μεγάλο υδατικό δυναμικό το οποίο θα αξιοποιήσουμε μέσα από δύο φράγματα, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Το πρώτο φράγμα είναι στα Παπαδιανά (πάνω στην κοίτη του Ντεριανού που είναι ένας παραπόταμος του Ταυρωνίτη) και ένα δεύτερο μικρό φράγμα είναι στον παραπόταμο Σεμπρωνιώτη που θα έρθει να ενισχύσει το υδατινό δυναμικό του πρώτου φράγματος. Εμείς, έχουμε μελετήσει με τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων το πρώτο έργο, το φράγμα Παπαδιανών που είναι 25 εκατομμυρίων κυβικών με ωφέλιμη χωρητικότητα περίπου 23,5 εκατομμύρια κυβικά και θα αξιοποιηθεί σε αρδευτικά έργα που έχουν έκταση περίπου 21.300 στρέμματα».
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι περιοχές προτεραιότητας για άρδευση είναι η υψηλή ζώνη Πλατανιά και από την πλευρά της περιφέρειας που καλύπτει ο Δήμος Κισσάμου, η περιοχή Πλατάνου – Λουσακιών – Γραμβούσας. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο καθώς, όπως εξήγησε, «το έργο δεν εξαντλείται στο φράγμα αλλά υπάρχει και αγωγός ο οποίος μεταφέρει το νερό κοντά στο Ζουνάκι, μετά διασπάται σε δύο αγωγούς, ο ένας πάει στο Κοντομαρί και ο άλλος μεταξύ Γραμβούσας και Πλατάνου και μετά διαχέεται στην περιοχή».
Ως προς τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το έργο «έχει υπολογιστεί από εμάς γύρω στα 118 εκατομμύρια ευρώ, όμως σε πραγματικό μέγεθος αυτό θα κινηθεί γύρω στα 80 εκατομμύρια αν λάβουμε υπόψη μας τις εκπτώσεις. Το φράγμα έχει κόστος περίπου 69 εκατομμύρια ευρώ».
Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ανέφερε ότι  «χρειάζεται μια πολιτική υιοθέτηση του όλου έργου και κυρίως από την κεντρική διοίκηση. Είναι ένα μεγάλο έργο και πρέπει να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε κάποια χρηματοδοτικά πλαίσια. Νομίζω, η Ε.Ε. μπορεί να χρηματοδοτήσει περίπου το 84%  του έργου. Επομένως, μιλάμε για ένα μικρό επιπλέον κόστος που θα παραμείνει από πόρους άλλους. Εχουμε ώριμες μελέτες για έγκριση και προώθηση για χρηματοδότηση για το έργο των Παπαδιανών. Αυτό ανακοινώνουμε σήμερα και είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το συνολικό φάκελο του έργου. Εμείς σαν Μετσόβιο Πολυτεχνείο βοηθούμε την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων η οποία έχει την ευθύνη να προχωρήσει τον φάκελο και να τον υποβάλλει».
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Στο ιστορικό των προσπαθειών για το συγκεκριμένο έργο αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος σημείωσε ότι «το φράγμα Ταυρωνίτη είναι μια υπόθεση που ταλανίζει τα Χανιά από το 1972.
Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο υπογράφτηκε πριν δύο χρόνια «με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «είναι ένα έργο που θα πρέπει όποια κυβέρνηση υπάρχει από εδώ και πέρα, να το πάρει πάνω της και να αναλάβει την υλοποίησή του. Είναι ένα έργο που μόνο αυτό μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ορεινής περιοχής του Δήμου Πλατανιά αλλά και το κομμάτι της Κισσάμου, Γραμβούσα – Πλάτανος με τα θερμοκήπια».
Στην ίδια ημερίδα, στον προγραμματισμό και τις δράσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αναφέρθηκε η διευθύντριά της, Ελένη Δοξάκη, στις γεωτεχνικές και στατικές μελέτες του φράγματος Παπαδιανών ο Δρ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ, Π. Ψαρρόπουλος, 
στις υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες του ίδιου φράγματος ο Δρ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Β. Μπέλλος και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού Ταυρωνίτη η Δρ. Πολ. Μηχ. Σ. Καϊμάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Εθνος, ένθετο Αγρότης - 18/5/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου