Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Οταν το κράτος αγνοεί τους νόμους του... Η πρωτόγνωρη περιπέτεια καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης στα Χανιά

Ο Σεραφείμ Κανδύλας
Τον δρόμο για την απρόσκοπτη καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, άνοιξε η πρόσφατη δίκη που έγινε στα Χανιά, η οποία ανέδειξε την ανάγκη ενημέρωσης των διωκτικών αρχών για την ίδια τη νομοθεσία, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία πολιτών.
Τα παραπάνω τονίζει μιλώντας στον «Αγρότη» ο δικηγόρος, Σταύρος Ζαγκανάς, ο οποίος ασχολήθηκε με την πρώτη στην Ελλάδα δίκη για υπόθεση βιομηχανικής κάνναβης, αυτή που διεξήχθη πρόσφατα στα Χανιά.
Ο κ. Ζαγκανάς ήταν συνήγορος υπεράσπισης του καλλιεργητή και ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Kannabio”, Σεραφείμ Κανδύλα, ο οποίος υπέστη ταλαιπωρία καθώς είχε συλληφθεί για προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης στο λιμάνι της Σούδας τον Απρίλιο του 2018 από το Λιμενικό επειδή μετέφερε -μεταξύ άλλων- αλεύρι και   σαπούνια κάνναβης και αθωώθηκε στις 21 Ιανουαρίου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.
Τι σημαίνει, όμως, κατά τον κ. Ζαγκανά, η αθωωτική απόφαση;
Ο δικηγόρος Σταύρος Ζαγκανάς
 «Η αθώωση του εντολέα μου κ. Κανδύλα έδωσε την αφορμή να γίνει ευρέως γνωστό το υφιστάμενο εκ του 2013 νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ενεργοποιήθηκε το 2016 με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Για το σαφέστερο, κατέστη ευρύτερα γνωστό πως η καλλιέργεια και η επεξεργασία βιομηχανικής κάνναβης δεν είναι πλέον (από το 2016) παράνομη και αποδοκιμαστέα από την ελληνική έννομη τάξη. Πλέον η βιομηχανική κάνναβη αλλά σιγά - σιγά και η φαρμακευτική κάνναβη δεν θα αποτελεί λέξη ‘’ταμπού’’ για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και θα καταστούν οι δεκάδες ευεργετικές ιδιότητές της χρήσιμες και θεραπευτικές για όλους τους Έλληνες», λέει και προσθέτει:
«Η χρόνια δαιμονοποίηση γενικά της κάνναβης από την συνταγμένη πολιτεία έλαβε τέλος ήδη από το 2013 και πλέον έχουμε περάσει στο στάδιο της απενεχοποίησή της και στην χρήση της προς όφελος των πολιτών, υπό τον έλεγχο φυσικά του κράτους. Η εποχή της «Ποτοαπαγόρευσης» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.  Ήδη καλλιεργούνται εκατοντάδες στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης σε όλη την Ελλάδα και έχουν ανοίξει πολλά εμπορικά καταστήματα όπου εμπορεύονται προϊόντα αυτού του είδους κάνναβης. Και για να γίνω πιο σαφής, νόμιμα καλλιεργούνται και επεξεργάζονται βιομηχανικά, κατόπιν ειδικής άδειας από το κράτος, ποικιλίες του είδους κάνναβης με την ονομασία “Cannabis Sativa L’’. Τα εξαχθέντα συσκευασμένα ή μη προϊόντα αυτού του είδους κάνναβης διατίθενται νόμιμα και ελεύθερα στο εμπόριο στην Ελλάδα. Πολλά δε περί κάνναβης συνέδρια, εκθέσεις και λοιπές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Ελλάδα. Σχεδόν πάντα, το  παραπάνω είδος κάνναβης δίνει ταξιανθία με τετραϋδρο-κανναβινόλη (TΗC) σε περιεκτικότητα μέχρι 0,2% (μέγιστο νόμιμο όριο) και γι’ αυτό έχει εξαιρεθεί από την γενική απαγόρευση καλλιέργειας, κατοχής, προμήθειας, διάθεσης και εμπορίας της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά (Νόμος 3459/2006, ως ισχύει σήμερα)».
Αναφερόμενος στην ταλαιπωρία του καλλιεργητή στα Χανιά, ο κ. Ζαγκανάς κάνει λόγο για πρωτόγνωρη περιπέτεια, επισημαίνοντας πως  «η έκδοση της αθωωτικής απόφασης ήταν η πρώτη αυτού του είδους στην Ελλάδα. Από πλευράς μου είχα την τύχη, την τιμή και την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τον κ. Κανδύλα, ο οποίος φερόταν ως κατηγορούμενος για το ποινικό αδίκημα της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστικά ιδία χρήση, και έτσι να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι, ώστε πρώτον να δικαιωθεί ο κ. Κανδύλας και δεύτερον να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι η καλλιέργεια, κατοχή, προμήθεια, διάθεση και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης δεν είναι παράνομη. Ο δικαστικός αγώνας που δόθηκε δεν ήταν εύκολος καθότι τόσο οι διωκτικές αρχές (λιμενικό εν προκειμένω) όσο και η δικαιοσύνη δεν γνώριζαν αυτή τη νομοθετική μεταβολή. Ειδικά οι διωκτικές αρχές αρνήθηκαν επίμονα να προβούν σε χημικό έλεγχο στα κατασχεθέντα προϊόντα για την περιεκτικότητά τους στην ναρκωτική ουσία τετραϋδρο-κανναβινόλη (TΗC), ώστε να διαπιστωθεί εάν ήταν κάτω από 0,2% και συνεπώς νόμιμα προϊόντα ή άνω του 0,2% και άρα παράνομα προϊόντα ως περιέχοντα απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες. Αυτού του είδους τον χημικό έλεγχο αρνήθηκε και η ελληνική δικαιοσύνη, παρά το υποβληθέν στην αρχή της δίκης  σχετικό αίτημά μου ως υπερασπιστής του κ. Κανδύλα.  Παρά τις δυσκολίες αυτές, η έκβαση της δίκης ήταν αίσια για τον κατηγορούμενο. Αξίζει να επισημανθεί πως από τα 9 προϊόντα (ζυμαρικά, αλεύρι, σαπούνια, ανθέλαιο, κρέμα, ανθοί κάνναβης ως αφέψημα) που ανακάλυψε ο ειδικά εκπαιδευμένος αστυνομικός σκύλος στις 18-04-2018 και περιελήφθησαν στο επίμαχο κατηγορητήριο, μόνο τα 2 χαρακτηρίστηκαν ως ναρκωτικές ουσίες ύστερα από τον κλασικό έλεγχο στον οποίο προέβη το Γενικό Χημείο του Κράτους. Εάν δε ο χημικός έλεγχος επεκτεινόταν και στο ποσοστό περιεκτικότητας στην ναρκωτική ουσία τετραϋδρο-κανναβινόλη (TΗC) ώστε να διαπιστωθεί εάν ήταν κάτω από 0,2%, τότε θα αποφεύγαμε την εν λόγω δίκη καθώς η υπόθεση θα είχε τεθεί στο αρχείο. Συνακόλουθα η σχεδόν δημόσια διαπόμπευση του εντολέα μου κ. Κανδύλα θα είχε αποφευχθεί. Ευελπιστώ ότι η έκβαση της εν λόγω δίκης θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε οι χημικοί έλεγχοι του Κράτους σε παρόμοιες περιπτώσεις να επεκταθούν και στην αναζήτηση της περιεκτικότητας στη ναρκωτική ουσία τετραϋδρο-κανναβινόλη (TΗC). Κατά συνέπεια η συνεισφορά του παραπάνω θα συνέβαλε στην αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και επιπλέον στην επανεξέταση δειγμάτων σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά μου ως ασκούντος το λειτούργημα του δικηγόρου θα δώσω με σθένος τη δική μου μάχη προς τούτο».
Ως προς εάν υπάρχον νομικά κενά στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης που ανοίγουν παράθυρο για διώξεις, ο ίδιος τονίζει:
«Πιστεύω ακράδαντα πως η έκβαση της επίμαχης δίκη της 21 Ιανουαρίου 2019 ενώπιον των Δικαστηρίων Χανίων θα διασφαλίσει πως κανείς άλλος πολίτης της χώρας δεν θα οδηγηθεί άδικα στις αίθουσες των δικαστηρίων με παρόμοια κατηγορία. Η παρουσία δε στη δίκη του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη είχε το δικό της συμβολισμό. Στην Ελλάδα της πολυνομίας το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή των νόμων. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται νομοθετικά κενά προς κάλυψη για το εν λόγω θέμα. Η έκβαση αυτής της δίκης και η μεγάλη προβολή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, έλαβε τεράστιας απήχησης. Εκ τούτου φρονώ, πως τα θεσμικά εκτελεστικά όργανα θα εφαρμόζουν πλέον το αυτονόητο, ήτοι τους νόμους του κράτους».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Εθνος - ένθετο Αγρότης - 11/5/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου