Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ταλαιπωρία πολιτών για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου

Με μεγάλη υπομονή πρέπει να “εξοπλιστούν” οι πολίτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Χανίων καθώς η αναμονή είναι μηνών προκειμένου να εξεταστούν από γιατρούς ή να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες εξετάσεις.
Μάλιστα, στην περίπτωση γαστροσκοπήσεων η αναμονή ξεπερνά τον χρόνο και φτάνει τον Αύγουστο του 2020. Για εξετάσεις σε άλλες ιατρικές ειδικότητες (οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ορθοπαιδικό, δερματολόγο κ.ά.) οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν για ραντεβού από 2 – 6 μήνες.
Μετά από επισημάνσεις αναγνωστών, επικοινωνήσαμε χθες με τη Γραμματεία Πρωινών Εξωτερικών Ιατρείων στον αριθμό 2821 0 71010 και διαπιστώσαμε ότι ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία είναι, κάποιες φορές, μια διαδικασία για… γερά νεύρα καθώς υπήρχε μεγάλη αναμονή και καθυστέρηση.
Οταν η γραμματεία απάντησε, ακούσαμε με έκπληξη ότι εάν θέλαμε χθες 15 Μαΐου να κλείσουμε ραντεβού για τις παρακάτω ειδικότητες ή εξετάσεις θα έπρεπε να περιμένουμε:
• Για γαστροσκόπηση έως τις 13 Αυγούστου του 2020.
• Για οφθαλμίατρο έως τις 11 Οκτωβρίου του 2019.
•Για δερματολόγο έως τις 5 Ιουνίου του 2019.
• Για καρδιολογο έως τις 10 Ιουλίου του 2019.
•Για ορθοπαιδικό έως τον Ιούλιο του 2019.
•Για μαγνητική έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Χαρακτηριστική της ταλαιπωρίας των ασθενών είναι η επιστολή 82χρονου αναγνώστη μας (τα στοιχεία του στη διάθεση των “Χανιώτικων νέων”) προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
Γράφει ο αναγνώστης: «Από τότε που αναλάβατε ως αναπληρ. υπουργός Υγείας, σε όλες σας τις ομιλίες στα ΜΜΕ, ακούω να υποστηρίζετε ότι τα Νοσοκομεία της χώρας και γενικά το σύστημα Υγείας λειτουργεί άψογα. Διαφωνώ κάθετα κύριε Υπουργέ».
Ο ίδιος εξηγεί ότι στις 3 Μαΐου πήρε τηλέφωνο στο Νοσοκομείο Χανίων και ζήτησε ραντεβού για μια κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση για να συμπληρώσει: «Επεσα από τα σύννεφα! Είναι δυνατόν να μου κλείσουν ραντεβού για μετά από χρόνια και βάλε; Κύριε Υπουργέ, μια Ερώτηση και είναι και προεκλογική περίοδος: Υπάρχει σκέψις να βελτιωθεί η κατάσταση στον χώρο Υγείας… Εγώ αμφιβάλω. Διαψεύστε με!».
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Μηνάς Βουλγαρίδης, παραδέχεται ότι «υπάρχει καθυστέρηση σε κάποια περιστατικά», η οποία, όμως, όπως λέει στα “Χ.ν.”, «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην λειψή στελέχωση που έχουν τα ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή το Αστικού Κέντρου Υγείας, όπου λείπουν πολλές ειδικότητες. Ετσι, περιστατικά που κανονικά δεν θα έπρεπε να έρχονται στο νοσοκομείο αλλά να αντιμετωπίζονται εκεί, κατ΄ανάγκη έρχονται στο νοσοκομείο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με «υπολογισμούς που έχουμε κάνει σαν νοσοκομείο, από τα περιστατικά που έχουμε στα εξωτερικά ιατρεία, το 60% – 65% δεν θα έπρεπε να έρχονται στο νοσοκομείο, είναι πρωτοβάθμια περιστατικά» και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα για να στελεχωθεί το Αστικό Κέντρο Υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων είναι η μόνη ουσιαστική λύση».
Ο κ. Βουλγαρίδης σημείωσε ότι τη μεγαλύτερη καθυστέρηση το Νοσοκομείο την έχει στις ενδοσκοπήσεις στο γαστρεντερολογικό και πρόσθεσε ότι προχθές ήρθε στο Νοσοκομείο, «ο δεύτερος ενδοσκοπικός πύργος και έτσι, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα, κάπως θα συντομεύσουν».
Για τις καθυστερήσεις στο ενδοκρινολογικό ιατρείο ανέφερε ότι «και στο γαστρεντερολογικό αλλά και στο ενδοκρινολογικό δεν υπάρχει γιατρός στο Αστικό Κέντρο Υγείας».
Ο ίδιος εξαπέλυσε βολές κατά του Αδωνι Γεωργιδάκη, λέγοντας ότι «το 2014 όταν ο Γεωργιάδης απέλυσε 2.500 γιατρούς από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από τα Κέντρα Υγείας, απέλυσε και τον ενδοκρινολόγο που είχαμε στα Χανιά».
Σε ερώτηση γιατί δεν έχει λυθεί ούτε μέχρι σήμερα το πρόβλημα, ο ο κ. Βουλγαρίδης, μεταξύ άλλων, απάντησε ότι με τις προσλήψεις που θα γίνουν, το Αστικό Κέντρο Υγείας θα προσλάβει γιατρούς ειδικοτήτων.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Αστικού Κέντρου Υγείας, Σωτήρης Δρούτσος, ανέφερε στα “Χ.ν..” ότι το Κέντρο έχει γαστρεντερολόγο «αλλά δεν κάνει γαστροσκοπήσεις. Δεν υπάρχει μηχάνημα. Το κομμάτι αυτό το έχει κρατήσει το νοσοκομείο».
Ο κ. Δρούτσος πρόσθεσε ότι στο Κέντρο αναμένονται ορθοπεδικός και οφθαλμίατρος και συμπλήρωσε: «Οσο περισσότεροι γιατροί υπάρχουν στην πρωτοβάθμια τόσο λιγότεροι θα πηγαίνουν στο Νοσοκομείο. Το δικό μας Κέντρο Υγείας σε αντίθεση με το Ηράκλειο, λειτουργεί μόνο πρωί γιατί δεν υπάρχουν γιατροί».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
(Χανιώτικα νέα - 16/5/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/taleporia-politon-gia-rantevou-sta-exoterika-iatria-tou-nosokomiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου