Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

"Τέσσερα λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα" στο θέατρο "Κυδωνία"

Το άκρως επίκαιρο και βραβευμένο θεατρικό έργο του άγγλου συγγραφέα Τζέιμς Φριτς «Τέσσερα λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα» θα παρουσιάσει η Εταιρεία Θεάτρου "ΜΝΗΜΗ" στο θέατρο Κυδωνιά, από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και για έξι παραστάσειςσε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη με ώρα έναρξης 9.30 μ.μ..
Οπως σημειώνει η εταιρεία θεάτρου "ΜΝΗΜΗ", το έργο με αφορμή τη σεξουαλική βία μεταξύ παιδιών εφηβικής ηλικίας αναφέρεται στη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη και την αλόγιστη χρήση της, αλλά και στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος μέσα στην οικογένεια. Ο συγγραφέας στο σημείωμα που έστειλε για την παράσταση των Χανίων σημειώνει χαρακτηριστικά: «αν οι γονείς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πώς παίζεται το παιχνίδι σήμερα, πώς θα μπορέσουν να καταλάβουν πότε παραβιάστηκαν οι κανόνες;».
Το έργο έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Hampstead του Λονδίνου το 2014 και προτάθηκε αμέσως για ένα από τα βραβεία Olivier, ενώ την επόμενη χρονιά, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, μεταφέρθηκε στο θέατρο Trafalgar Studios χαρίζοντας στον συγγραφέα του το βραβείο «Ο πιο πολλά υποσχόμενος θεατρικός συγγραφέας» από το Σύλλογο Θεατρικών Κριτικών του Λονδίνου. Η αγγλίδα κριτικός Victoria Sadler σχολιάζοντας το εξαιρετικό αυτό έργο έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό Theatre Review «Το γράψιμο είναι τόσο καλό που καταφέρνει να αγγίξει με δεξιοτεχνία πάρα πολλά σημαντικά, ζωτικά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας – γονική υπευθυνότητα, υποχρέωση λογοδοσίας, τιμιότητα μέσα στη σχέση, διαμόρφωση χαρακτήρα, εικονική πραγματικότητα… Ακόμη και το πώς ένα περιστατικό στο διαδίκτυο μπορεί να σου σημαδέψει τη ζωή για πάντα».
Παραστάσεις:
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, πρεμιέρα, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, (απογευματινή) ώρα έναρξης 8.00 μμ.
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Το έργο, γραμμένο το 2014, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Κυδωνία και θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπατάνα, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Γαλάτειας Σαραντάκου, με βοηθούς σκηνοθέτη τον Αιμίλιο Καλογερή και τον Εμμανουήλ Στεφανουδάκη, ενώ τους ρόλους του κειμένου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μαντίλ, Ντία Κοσκινά, Γιώργος Γελαλής και Μιχάλης Τακτικάκης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του κειμένου αποτελεί η αθηναϊκή πρεμιέρα του έργου, από άλλο θίασο και σε άλλη μετάφραση, μερικές βδομάδες νωρίτερα από την δική μας.
Η παράσταση θα συνοδεύεται από πρόγραμμα - βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, σημείωμα του συγγραφέα ειδικά για την παράσταση των Χανίων, εισαγωγικά στο έργο κείμενα, την εργοβιογραφία του συγγραφέα, και φωτογραφίες από την παράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου